Νέα
  • ΓΔ: 1220.89 +1.51%
  • Τζίρος: 139,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Οι ιστορίες πάθους της Αttica Bank, τα ρεκόρ του Φουρλή και η JUMBO πτώση

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Oι αποφάσεις που θα πάρει η FED μέσα στην εβδομάδα θα είναι καθοριστικές για την συνέχεια της χρονιάς. Εάν ο J.P (Jerome Powell) αποφάσισε να κατεβάσει ταχύτητα στις αυξήσεις επιτοκίων, τότε ίσως δούμε ένα σημαντικό ράλι μέχρι την ανακοίνωση του επόμενου πληθωρισμού. Εκεί θα έρθει διόρθωση. Πάντως εάν κρίνουμε την ευθυγράμμιση των δύο μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών (FED και ECB) πάνω στα θέματα των αυξήσεων επιτοκίων, ίσως να μην εκπλαγούμε με μία νέα μεγάλη αύξηση (0,5%). Ειλικρινά δεν γνωρίζουμε ούτε τον χαρακτήρα του Powell ούτε τις προθέσεις του, ούτε τις συνιστώσες

Eυρωπαϊκά χρηματιστήρια - Πολύ δυνατές ανοδικές συνεδριάσεις

Πολύ δυνατά αντέδρασαν ανοδικά οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Όλοι οι χρηματιστηριακοί δείκτες ξεπερνούσαν σε άνοδο το 1,5%. Πολύ καλά πήγε το χρηματιστήριο της Ζυρίχης που δείχνει να ξεπερνά (έστω και με πολλούς «πόνους») τα τραπεζικά του προβλήματα. Μία ματιά στον γαλλικό δείκτη CAC να ρίξετε γιατί και αυτό κινήθηκε έντονα ανοδικά πάνω από τις 7.200 μονάδες παρά την σκληρή πολιτική αντιπαράθεση του Μακρόν με την γαλλική κοινωνία στα θέματα συνταξιοδότησης.

Γενικός Δείκτης - Επιασε τις 1050 μονάδες που γίνονται τώρα αντίσταση

Η σημερινή συνεδρίαση θα δείξει εάν θα γίνει η υπέρβαση προς τις 1.080 μονάδες (πάλι) ή θα δούμε αντίσταση στις 1050 μονάδες και συσσώρευση σε χαμηλότερα επίπεδα. Πάντως η εικόνα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς δείχνει εξαιρετικά ανθεκτική.

ΕΧΑΕ - Βιομήχανοι Βορείου Ελλάδος

Εντός έδρας έπαιζε χθες ο κ. Κοντόπουλος αφού πήγε στην πατρίδα του στη Θεσσαλονίκη και τον υποδέχθηκαν εγκάρδια οι θεσσαλονικείς βιομήχανοι στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Κατά την εισηγητική της παρέμβαση η Πρόεδρος του ΣΒΕ κα Λουκία Σαράντη, τόνισε ότι η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών πρέπει ν’ αποτελέσει προτεραιότητα, παράλληλα με τον εθνικό στόχο της αναβάθμισης της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας, ώστε να ενισχυθεί καθοριστικά η αναπτυξιακή δυναμική της Ελληνικής οικονομίας.

Ακολούθησε παρουσίαση των δραστηριοτήτων του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών από τον κ. Κοντόπουλο, ο οποίος υπογράμμισε τις θετικές προοπτικές που διαγράφονται το επόμενο χρονικό διάστημα για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς και τις δράσεις που προγραμματίζονται για την προσέλκυση νέων εισαγωγών υγιών εταιρειών και για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς επενδυτών.

Αttica Bank - Ιστορίες πάθους, χωρισμών και επανασυνδέσεων

Πριν από λίγο καιρό μαθαίναμε ότι οι εφοπλιστές της Thrinvest δεν τα βρήκαν ούτε με την διοίκηση Αττικής, ούτε με την Παγκρήτια και η «σχέση» χάλασε. Σήμερα κυκλοφόρησε πάλι η ιστορία ότι ήρθαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία η Thrivest Holdings συμφερόντων των Μπακου- Καυμενακη- Έξαρχου με τους υπόλοιπους μετόχους της Attica Bank με στόχο την συμμετοχή της στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με ποσό, που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι της τάξης των 60 εκατ. Ευρώ. Νομίζουμε ότι τελικά θα προχωρήσει το σχήμα.

ΟΤΕ - Οταν χρειάστηκε έτρεξε

Με ποδοσφαιρική ομάδα που σέρνεται στο γήπεδο για 80 λεπτά και στο τελευταίο 10λεπτο απογειώνεται, μοιάζει η μετοχή του ΟΤΕ. Εδώ και ενάμιση χρόνο κινείται εξαιρετικά υποτονικά (έως και αρνητικά) αλλά μετά τις τραπεζικές κρίσεις έχει απογειωθεί. Για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι είχε πέσει αρκετά χαμηλά (12,5 ευρώ) και ο δεύτερος είναι ότι πρόκειται για ένα από τα λίγα υποτιμημένα ελληνικά blue chips ή μάλλον mega stocks. O πήχυς έχει ανέβει πλέον πάνω από τα 15 ευρώ. Για να δούμε τον αθλητή...

Φουρλής - Ρεκόρ πολυετίας στα αποτελέσματά του

Το 2022 ίσως είναι η καλύτερη χρονιά εδώ και 15 χρόνια για τον όμιλο Φουρλή. Ανοδικά κινήθηκαν τα οικονομικά μεγέθη του  ομίλου Fourlis για το 2022, με τον όμιλο να παρουσιάζει αύξηση 14% στις πωλήσεις και 71,4% στα κέρδη μετά από φόρους. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε  23,8 εκατ. Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις το 2022 ανήλθαν στα  69,7 εκατ. σε σχέση με 77,8 εκατ. το 2021.

Τα ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων EBITDA(OPR), ανήλθαν σε  39,6 εκατ. έναντι  38,1 εκατ. το 2021, με τα κέρδη προ φόρων να διαμορφώνονται στα  20,0 εκατ. έναντι € 12,1 εκατ. Το 2021.  Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου FOURLIS στις 31/12/2022 ήταν  201,3 εκατ.. Από αυτά,  102,5 εκατ. ( 104,6 εκατ. στις 31/12/2021) αφορούν τις εμπορικές δραστηριότητες λιανικής του Ομίλου και  98,8 εκατ. ( 31,2 εκατ. στις 31/12/2021) αφορούν τη δραστηριότητα επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία "Trade Estates ΑΕΕΑΠ”.

Η λιανική οικιακού εξοπλισμού και επίπλων (ΙΚΕΑ), παρουσίασε πωλήσεις € 317,6 εκατ. έναντι € 273,4 εκατ., αυξημένες κατά 16,2%. Oι πωλήσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 15,2% ενώ στις υπόλοιπες χώρες οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 17,4% συγκρινόμενες με το 2021.

Eλλάκτωρ - Επιστροφή προς τα 2 ευρώ

Η μετοχή της Ελλάκτωρ έχασε την επαφή με τα 2 ευρώ το προηγούμενο διάστημα της διπλής τραπεζικής κρίσης αλλά και λόγω αποτυχίας πώλησης του Ακτώρα. Σήμερα όμως έκανε ρελάνς και η μετοχή εκτοξεύθηκε κατά 7% με πολλές συναλλαγές. Για όσους γνωρίζουν τον Ολλανδό, είναι εξπέρ στα χρηματιστηριακά αλλά και στις κατασκευές.  Πάντως ακόμη και στα 2 ευρώ η μετοχή διαπραγματεύεται κοντά στη λογιστική της αξία.

JUMBO - Μεγάλο το μέρισμα, μεγάλη και η πτώση

Είδαμε χθες την μεγάλη πτώση της Jumbo και αρχικά ψάχναμε να βρούμε τι έγινε. Όμως μετά είδαμε ότι η εταιρεία «έκοψε το δικαίωμα στο μέρισμα» και έτσι η πτώση της μετοχής ήταν ανάλογη. Η μετοχή υποχώρησε κατά 6,89%, όσο περίπου είναι και η μερισματική της απόδοση. Παραμένει κοντά στα 20 ευρώ και είναι μία από τις μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο.

Πηγή: Eurokinissi

Inform Λύκος - Austriacard Holdings

 Η έναρξη  διαπραγμάτευσης του συνόλου των 18.176.934 κοινών ανωνύμων μετοχών, δηλαδή της αρχικής σειράς των 16.862.067 κοινών μετοχών και της συμπληρωματικής σειράς, θα ξεκινήσει την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023. Την ίδια ημέρα θα γίνει  η εισαγωγή της συμπληρωματικής σειράς των 1.314.867 κοινών ανωνύμων μετοχών της εταιρίας «AUSTRIACARD HOLDINGS AG», στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της διασυνοριακής συγχώνευσης με απορρόφηση της εισηγμένης εταιρίας «INFORM Π.ΛΥΚΟΣ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ»

Ελβετία - Κόστος 12.500 δολάρια/κάτοικο για την σωτηρία της Credit Suisse

Διαβάζουμε στο Bloomberg ότι η σωτηρία της Credit Suisse μ' αυτό το σύνθετο τρόπο θα κοστίσει περίπου 12.500 ελβετικά φράγκα / κάτοικο (ή 13.000 dollars US). Γατάκια ελβετοί. Το χρέος της Ελλάδας είναι 100.000 ευρώ / κάτοικο.  Άμα είσαι άρχοντας

Optima Bank

H Οptima Bank διατηρεί τη σύσταση «αγορά» για την Alpha Bank, τη Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς και τις τιμές - στόχους για τις τρεις τράπεζες σε 1,48 ευρώ για την Alpha, σε 1,40 ευρώ για τη Eurobank  και σε 2,80 ευρώ για την Πειραιώς. Αντίθετα, η Optima υποβαθμίσει τη σύσταση για την Εθνική Τράπεζα σε «ουδέτερη» από «αγορά» προηγουμένως, διατηρώντας επίσης την τιμή-στόχο στα 4,64 ευρώ.

Εurobank - Μεγάλο ενδιαφέρον και αυτή  για τον τουρισμό

Θα πέσουν κορμιά φέτος ανάμεσα στις τράπεζες για το ποιά θα ηγηθεί του τουρισμού. Και οι 4 συστημικές αλλά και οι συνεταιριστικές θέλουν κομμάτι από την πίτα. Η Eurobank υλοποιεί το Πρόγραμμα Business Banking Τουρισμός  για 13η διαδοχική χρονιά, με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού «οικοσυστήματος». Το Πρόγραμμα, που έχει υποστηρίξει έως σήμερα περισσότερες από 52.000 επιχειρήσεις, προσφέρει φέτος νέα προνόμια και ανταγωνιστικές, αναβαθμισμένες λύσεις τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και λοιπών υπηρεσιών, που παρέχονται μέσω συνεργειών στο πλαίσιο ενός δυναμικού δικτύου συνεργατών, προς όλες τις τουριστικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας και όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των νησιωτικών περιοχών της, αλλά και της Χαλκιδικής.

Η παρουσίαση του Προγράμματος έγινε τη Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023, από τη Γενική Διεύθυνση Retail Business Banking της Eurobank, στο Eurobank Hub, στη Νέα Ιωνία Αττικής, παρουσία του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου της Eurobank, κ. Αντρέα Αθανασόπουλου.

Eλληνικό χρηματιστήριο - Γρηγορότερες εκκαθαρίσεις συναλλαγών μετοχών και ομολόγων

H ATHEXCSD (αποθετήριο) και η ATHEXClear (διακανονισμός) ανακοίνωσαν σήμερα την επιτυχή μετάβαση των υπηρεσιών εκκαθάρισης και διακανονισμού στο νέο σύστημα T2, το νέο Διευρωπαϊκό Αυτοματοποιημένο Σύστημα Ταχείας Μεταφοράς Κεφαλαίων και Διακανονισμού σε Συνεχή Χρόνο, που τέθηκε σε λειτουργία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023.

Η μετάβαση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο πλαίσιο του έργου T2-T2S Consolidation της ΕΚΤ, σε στενή συνεργασία με τις Τράπεζες Διακανονισμού και τους Συμμετέχοντες της ATHEXCSD και τα Εκκαθαριστικά Μέλη της ATHEXClear. Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) συντόνισε την υλοποίηση του έργου μετάβασης για την Ελληνική Αγορά για λογαριασμό της ΕΚΤ.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ