Νέα
  • ΓΔ: 1258.17 +0.60%
  • Τζίρος: 160,29 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Wall Street: Οι προειδοποιήσεις Πάουελ «φόβισαν» τους επενδυτές – «Κοκκίνησαν» οι δείκτες

Πηγή: AP

Η μετριοπαθής αύξηση των επιτοκίων θα έπρεπε να ικανοποιήσει τη Wall Street, αλλά φευ. Οι δείκτες «έκλεισαν» στο… βαθύ «κόκκινο», πρώτον διότι ο Τζερόμ Πάουελ επιβεβαίωσε την «σύσφιγξη» των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και την έλλειψη (για την ώρα) ακριβούς εικόνας για το εύρος της τραπεζικής κρίσης φτάνοντας στο σημείο να παραδεχτεί πως το συμβούλιο σκέφτηκε ακόμη και την πιθανότητα να κρατήσει στάση αναμονής και δεύτερον διότι τελικά δεν ρίσκαρε να κρατήσει στάση αναμονής καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις επιμένουν.

Το διπλό ρίσκο ενός ισχυρού πληθωρισμού και ενός τραπεζικού κλάδου σε αστάθεια προκάλεσε ένα κύμα νευρικότητας στους επενδυτές που άλλαξε τις τάσεις στους δείκτες. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η απόφαση της Fed να αφήσει αμετάβλητο το εκτιμώμενο ανώτατο εύρος των επιτοκίων στο 5,1%, σημαίνει πως το τέλος της ανοδικής τους πορείας είναι ορατή, πιθανότατα με μόνο μία ακόμη αύξηση τους. 

Ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε με μεγάλη πτώση 530,49 μονάδων (1,63%) στις 32.030,11 μονάδες, ο γενικός S&P 500 υποχώρησε κατά 1,65% στις 3.936,97 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq προσγειώθηκε στις 11.669,96 μονάδες μειωμένος κατά 1,60%.

«Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες φαίνεται να είναι πιο “σφιχτές”. Θα παρακολουθούμε το πόσο σοβαρό είναι αυτό… Μπορεί εύκολα να έχει σημαντικό μακροοικονομικό αντίκτυπο και θα είναι ένας παράγοντας που θα επηρεάσει τις αποφάσεις (της νομισματικής πολιτικής» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Fed.

Η κεντρική τράπεζα αποφάσισε μικρή αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες και στο ανακοινωθέν της εγκατέλειψε την «γερακίσια» φρασεολογία υιοθετώντας πιο προσεκτικές αναφορές στις επόμενες κινήσεις της.

Οι τραπεζικές μετοχές δέχτηκαν σημαντικές πιέσεις με αρνητικούς πρωταγωνιστές και πάλι τις μικρές περιφερειακές τράπεζες. Σε αυτό συνέβαλαν και οι δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, κατά την κατάθεση της στη Γερουσία, όπου απέρριψε την πιθανότητα οριζόντιων μέτρων για την συνολική προστασία όλων των τραπεζικών καταθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των μη εγγυημένων, όπως έγινε με την περίπτωση των SVB και Signature, που ήταν ειδικές περιπτώσεις.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ