Νέα
  • ΓΔ: 1261.67 +0.28%
  • Τζίρος: 120,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Ο υπερδραστήριος ΟΤΕ, η αναμονή για ειδήσεις από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η επιστροφή του ΟΠΑΠ

Πηγή: Pixabay

Η ανασφάλεια έχει φωλιάσει τόσο βαθειά στους επενδυτές, ώστε ακόμη και στις καλές ημέρες (χρηματιστηριακά) αναρωτιούνται μέχρι πότε θα διατηρηθεί το θετικό κλίμα.

Πάντως, η χθεσινή ημέρα έκλεισε πραγματικά θετικά για τις αγορές σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Ειδικά οι ευρωπαικοί χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν όλοι με άνοδο άνω του 1%, αλλά οι χαμηλότερες συναλλαγές, μάλλον δείχνουν ότι η ανησυχία για τις διεθνείς οικονομίες ήρθε για να μείνει

ΧΑ: Εύθραυστη ισορροπία

Το γεγονός ότι οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες έχουν περιοριστεί κάτω από τα 80 εκατ. ευρώ δείχνει ότι οι εξελίξεις των τελευταίων 4 εβδομάδων (Τέμπη, τραπεζικές κρίσεις, προκήρυξη εκλογών) έχουν επηρεάσει για τα καλά το ελληνικό χρηματιστήριο.

Εάν θέλουμε να διακρίνουμε κάτι θετικό, είναι ότι οι 1.020 μονάδες παραμένουν μία καλή στήριξη για το Γενικό Δείκτη, ότι συνεχίζεται το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις τράπεζες, αλλά με αρκετές βραχυπρόθεσμες αποκομίσεις κερδών, ενώ οι εκλάμψεις αρκετών μη χρηματοοικονομικών blue chips συντηρούν τις περιοδικές ανοδικές κινήσεις.

Ας κρατήσουμε τα θετικά για το επόμενο διάστημα μέχρι τις εκλογές, γιατί θα μας χρειαστούν.

Εκδοση 5ετούς ομολόγου: Ιστορικά υψηλή προσφορά

Η προηγούμενη έκδοση του 10ετούς ομολόγου, τον Ιανουάριο εάν ενθυμούμαι καλά, ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη, αφού προσφέρθηκαν πάνω από 22 δισ. ευρώ. Η χθεσινή έκδοση του 5ετούς ήταν ακόμη πιο επιτυχημένη, αφού προσφέρθηκαν τα ιστορικά υψηλά των 19 δισ. ευρώ (πρωτοφανή για 5ετές ελληνικό ομόλογο) και το επιτόκιο κλείδωσε στο 3,92%.

Το ελληνικό δημόσιο θα πάρει τελικά 2,5 δισ. ευρώ καλύπτοντας πλέον το στόχο της άντλησης του 85% του ποσού που είχε τεθεί για το 2023.

Το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι ίσως τα πειστικότερα high yield ομόλογα στην Ευρωζώνη, εξηγεί αυτή την προσφορά κεφαλαίων. Δεν είναι κορόιδα οι ξένοι διαχειριστές ούτε οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος.

Moody's: Ενθαρρυντική έκθεση για τις ελληνικές τράπεζες

«Διατηρούμε τις προοπτικές μας ως θετικές για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενόψει των ευνοϊκών οικονομικών συνθηκών που αναμένονται για το 2023-24 και της συνεχιζόμενης ισχυρής πιστωτικής ανάπτυξης, που στηρίζουν την απόδοση των τραπεζών», γράφει στην έκθεσή της η Moody's για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών.

Και συνεχίζει: Οι τράπεζες έχουν μειώσει σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους (NPEs) τα τελευταία χρόνια, με την ποιότητα των δανείων να αναμένεται να σταθεροποιηθεί, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτοι δανειολήπτες, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων.

Η πιστωτική ζήτηση των επιχειρήσεων θα συνεχίσει να υποστηρίζει την κερδοφορία των τραπεζών, ενώ οι προβλέψεις για ζημίες από δάνεια θα υποχωρήσουν σε σχέση με τα προηγούμενα έτη και το κόστος θα περιοριστεί.

Τα επίπεδα κεφαλαίου θα παραμείνουν άθικτα και θα αυξηθούν οριακά, καθώς οι τράπεζες δημιουργούν κεφάλαια εσωτερικά, μέσω της κερδοφορίας. Η χρηματοδότηση και η ρευστότητα θα είναι υγιείς καθώς αυξάνονται οι καταθέσεις πελατών και οι τράπεζες συνεχίζουν να αξιοποιούν τις κεφαλαιαγορές για να καλύψουν τις ελάχιστες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL). Λόγω της δομής των ισολογισμών τους, θεωρούμε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ως ευρέως ανθεκτικό στις επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιξης».

ΟΤΕ: Πρωταγωνιστής της συνεδρίασης

Η μετοχή του ΟΤΕ υποαπέδιδε έναντι των άλλων blue chips κατά το προηγούμενο διάστημα και αιτία ήταν κυρίως τα αποτελέσματα του 2022, όπου ο όμιλος είχε δώσει έμφαση στις επενδύσεις αντί για τις αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων.

Χθες, όμως, η μετοχή ήταν εξαιρετικά... εύρωστη και εκτινάχθηκε πάνω από 3%, επιστρέφοντας πάνω από τα 13 ευρώ στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης και φτάνοντας στα 13,34 ευρώ στο τέλος της.

Να περιμένουμε κάποια καλή ανακοίνωση ή απλώς ήταν ένα ξέσπασμα αγοραστών μετά την υπερβολική πίεση που είχε δεχθεί;

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Ενδοσυνεδριακές επιταχύνσεις

Ανοδική πορεία με ενδοσυνεδριακές επιταχύνσεις είχε η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

Ο βασικός λόγος ήταν ότι η μετοχή είχε επηρεαστεί από την έντονη μεταβλητότητα και το κλίμα ανησυχίας του Μαρτίου και έπρεπε να αποκαταστήσει (ώς τις αξίες) την κεφαλαιοποίησή της και δευτερευόντως ότι η εταιρεία διεκδικεί μεγάλα έργα σε όλους τους κλάδους (ενεργειακά, κατασκευαστικά, περιβαλλοντικά).

Αναμένονται ειδήσεις...

ΟΠΑΠ: Εφτασε ξανά στα 15 ευρώ

Ο στόχος που είχαν θέσει αρκετοί εγχώριοι διαχειριστές κεφαλαίων, να επιστρέψει η μετοχή του ΟΠΑΠ στα 15 ευρώ, επιτεύχθηκε κατά την χθεσινή συνεδρίαση. Το ζητούμενο είναι να μην βγουν πωλητές αποκόμισης κερδών σήμερα.

Οι τιμές στόχοι που δίνουν οι ξένοι οίκοι ξεπερνούν τα 16 ευρώ εν μέσω κρίσης, οπότε υπάρχει περιθώριο ανόδου.

Ο κ. Robert Chvátal, μη Εκτελεστικό Μέλος του ΔΣ, προέβη στις 28.03.2023 σε αγορά, 5.370 μετοχών της εταιρείας, συνολικής αξίας 79.770,81 ευρώ.

Να τις παρακολουθείτε αυτές τις κινήσεις, γενικώς...

AVAX: Mετοχές off shore πέρασαν στο φυσικό πρόσωπο

Μία κίνηση που μπορεί να σηματοδοτεί και διοικητικές εξελίξεις ήταν αυτή που ανακοινώθηκε χθες. Ο κ. Στέλιος Χριστοδούλου, ενώ μέχρι την 27.03.2023 κατείχε έμμεσα, μέσω του ελέγχου της ΜΜLN 12 LTD, 12.263.889 μετοχές και δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε ποσοστό 8,498% του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Avax, κατέχει πλέον το ως άνω ποσοστό άμεσα, ενώ η MMLN 12 LTD δεν ελέγχει πλέον άμεσα μετοχές και δικαιώματα ψήφου της εταιρείας.

Π. Πετρόπουλος: Ο πληθωρισμός επηρέασε τα αποτελέσματα

Οι πληθωριστικές πιέσεις σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς στις τιμές των προμηθευτών προϊόντων και υπηρεσιών αύξησαν τις λειτουργικές δαπάνες της Π. Πετρόπουλος κατά 3,8 εκατ ευρώ, οδηγούμενες από το αυξημένο κόστος αποθήκευσης για να αντιμετωπιστούν δυσκολίες στην εφοδιαστική αλυσίδα, τις αυξημένες διαφημιστικές και προωθητικές δραστηριότητες που δεν εκτελέστηκαν το 2021 λόγω περιορισμών covid, καθώς και τις δαπάνες νέων δραστηριοτήτων.

Τα κέρδη μετά τους φόρους και τα δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 6,5 εκατ έναντι 6,8 εκατ το 2021. Ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός μειώθηκε στα 9,6 εκατ ευρώ από 13,2 εκατ ευρώ το 2021 και ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός διαμορφώθηκε στα -0,96 εκατ. ευρώ.

Τα ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν στα 47 εκατ. από 42,3 εκατ το 2021. Ο δείκτης φερεγγυότητας του Ομίλου (καθαρή θέση ως % του συνόλου του ενεργητικού χωρίς τα μετρητά και ισοδύναμα) στις 31.12.2022 ήταν 61,6%.

Attica Group: Aπέκτησε φορτηγό-οχηματαγωγό έναντι 13,4 εκατ. ευρώ

Η Attica Group ανακοίνωσε συμφωνία για την απόκτηση του φορτηγού-οχηματαγωγού πλοίου Clementine από την εταιρία CldN Ferries NV, καταβάλλοντας σε μετρητά συνολικά το ποσό των 13,4 εκατ. ευρώ.

Το πλοίο, έτους κατασκευής 1997, είναι ολικού μήκους 162,49 μέτρων και ολικής χωρητικότητας 23,986 ΜΤ, έχει μεταφορική ικανότητα 2.307 μέτρων φόρτωσης ή 160 ασυνόδευτων φορτηγών οχημάτων και επιπλέον 458 Ι.Χ. αυτοκινήτων σε ειδικά διαμορφωμένα γκαράζ.

Η παράδοση του πλοίου είναι προγραμματισμένη για το καλοκαίρι.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ