Νέα
  • ΓΔ: 1217.86 +0.72%
  • Τζίρος: 79,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Η είσοδος της γερμανικής οικονομίας σε ύφεση ρίχνει βαριά σκιά στις ευρωπαϊκές αγορές

Πηγή: Eurokinissi

Πτωτικά (οριακά όμως) ξεκίνησαν οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές κάτω από το βάρος των οικονομικών εξελίξεων στην Ευρωζώνη και ειδικά στη Γερμανία. Το γεγονός της ημέρας είναι ότι η γερμανική οικονομία μπαίνει σε ύφεση και αυτό το γνώριζαν χθες οι χρηματιστηριακές αγορές γι' αυτό είχαμε μεγάλη υποχώρηση των περισσότερων δεικτών στην Ευρώπη και στην Ελλάδα βεβαίως.

►Διαβάστε επίσης: Η γερμανική οικονομία εισέρχεται σε ύφεση - Συρρικνώθηκε για δεύτερο τρίμηνο

Οι χρηματιστηριακές αγορές στην Ευρώπη (και στη Βρετανία) έχουν «κοκκινήσει», αλλά χωρίς έντονες πιέσεις. Ουσιαστικά οι αγορές τεστάρουν τα επίπεδα τιμών και πλαγιολισθαίνουν σε χαμηλότερα επίπεδα. Στα πρώτα λεπτά των ευρωπαιϊκών συνεδριάσεων, ο γερμανικός DAX υποχωρεί οριακά (-0,09%) καθώς το βαρύ πλήγμα το δέχθηκε χθες, ο γαλλικός CAC υποχωρεί (-0,33%), ο ιταλικός MIB (-0,17%) και ο πανευρωπαικός Eurostoxx 50 αυξάνεται οριακά 0,09%.

Στις 1.190 μονάδες με (-0,15%) ο Γενικός Δείκτης στην έναρξη της συνεδρίασης

Η χθεσινή υποχώρηση στο ελληνικό χρηματιστήριο ακολούθησε την πτώση των ευρωπαϊκών αγορών, ήταν δηλαδή «εισαγόμενη». Αυτό δείχνει ότι ακόμα και εάν οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι θετικές εάν δεν υπάρχει καλό κλίμα στο εξωτερικό, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα ορθοποδήσει.

Ο Γενικός Δείκτης έχασε χθες τις 1.200 μονάδες, διορθώνοντας μετά από μία μεγάλη άνοδο (8% σε δύο συνεδριάσεις) και πλέον το ζητούμενο είναι να σταθεροποιηθεί μεταξύ 1.180 -1.200 μονάδων μέχρι να εκτονωθούν οι έξωθεν πιέσεις.

Οι εγχώριοι αναλυτές θεωρούν ότι υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση που η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα «χωνέψει» τα επίπεδα των 80 περίπου μονάδων που κέρδισε ο Γενικός Δείκτης κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις και μπορεί να βάλει τις βάσεις για μεγαλύτερη άνοδο. Κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί οριακά, στις 1.190 μονάδες. Οι συναλλαγές δείχνουν χαμηλές στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης και είναι εμφανής η στάση αναμονής των επενδυτών.

Ο δείκτης Large Cap υποχωρεί οριακά (-0,06%) όπως ανοδικά κινείται ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης(0,02%). Σημαντικές πιέσεις καταγράφονται στα τρόφιμα-ποτά (-3,71%) και ειδικά στη μετοχή της Coca Cola HBC, μικρότερες πιέσεις σε χρηματοοικονομικές (-0,98%) και πρώτες ύλες (-0,3%). Οι τράπεζες αυξάνονται κατά 0,22%, τα ταξίδια-αναψυχή κατά 1,74% λόγω Autohellas και Aegean, οι τεχνολογικές 0,63% και οριακή άνοδο έχουν οι πετρελαικές και τηλεπικοινωνίες. Πάντως οι επαγγελματίες βλέπουν μία αρκετά περίεργη συνεδρίαση με ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα στα blue chips.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ