Νέα
 • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
 • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η ισχυροποίηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το «άνοιγμα» της HELLENiQ Energy και η Profile

Η εικόνα των περισσότερων ευρωπαϊκών αγορών ήταν άκρως ανησυχητική χθες. Ανάμεσα στους λόγους που ακούσαμε ήταν το αυξημένο ενδεχόμενο γενίκευσης της ύφεσης στην Ευρώπη, οι νεές αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ μέσα στον Ιούνιο και οι εκλογές στην Ισπανία που αποσταθεροποιούν τον πολιτικό ιστό.

Ισως ο απλούστερος λόγος είναι ότι λόγω τέλος Μαΐου, οι αγορές θέλουν να πάρουν τα κέρδη τους.

Ομόλογα: Υποχώρηση αποδόσεων για γερμανικά και γαλλικά

Σε τέτοιες περιόδους αστάθειας, είναι καλό να ρίχνουμε και μία ματιά στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Πολλές φορές λένε πολύ περισσότερα απ’ όλες τις αναλύσεις μαζί.

Η πτώση του πληθωρισμού στη Γαλλία οδήγησε σε σημαντική υποχώρηση της απόδοσης των 10ετών της στο 2,8%. Τα γερμανικά 10ετή αποκλιμακώθηκαν στο 2,26%

Αμερικανικές αγορές: Στη συζήτηση για το χρέος

Ηπιότερες ήταν οι διορθωτικές κινήσεις των αμερικανικών δεικτών. Κυβέρνηση και Βουλή Αντιπροσώπων μάλλον τα έχουν βρει για το πλαφόν του χρέους και θέλουν να το περάσουν από τη ψηφοφορία.

Πάντως, οι αμερικανικές αγορές νοιάζονται περισσότερο για την οικονομική κρίση στην Κίνα που χτυπά έμμεσα την αμερικανική οικονομία και το δολάριο.

Ο δείκτης μεταποίησης Chicago PMI έδειξε αρκετά καλά στοιχεία και ανθεκτικότητα.

ΧΑ: Ανθεκτικότητα πέριξ των 1.220 μονάδων

Την τελευταία στιγμή έχασε τα επίπεδα των 1.220 μονάδων ο Γενικό Δείκτης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Εκανε κίνηση μέσα σε 5 μονάδες, αλλά οι μετοχές του (και δη οι δεικτοβαρείς) είχαν αυξημένη μεταβλητότητα.

Η μηνιαία μεταβολή ξεπέρασε το 12% ενώ η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών (Μαΐου) ήταν πάνω από 118 εκατ. ευρώ. Ο καλύτερος μήνας του 2023.

Τράπεζες: Οι ξένοι βλέπουν ευκαιρίες, είναι όμως φθηνές;

Ο τραπεζικός δείκτης ξεπέρασε σε άνοδο το 20% μέσα στον Μάιο και ήταν σίγουρα η μεγαλύτερη άνοδος κλαδικού δείκτη στην Ευρώπη.

Το ερώτημα που θέτουν τώρα οι επενδυτές είναι: Παραμένουν ελκυστικές οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές;

Την απάντηση δίνουν ξένοι οίκοι, καθώς διαπιστώνουν ότι οι δείκτες (κεφαλαιακής επάρκειας και κερδοφορίας) είναι αρκετά ανταγωνιστικοί των δεικτών από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Goldman Sachs: Γιατί προτείνει ελληνικές τράπεζες

Η Goldman Sachs επαναλαμβάνει πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν από τα ισχυρότερα αποθέματα ρευστότητας/χρηματοδότησης εντός της ζώνης του ευρώ, με μέσο δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) 198% (έναντι μέσου όρου 153% για την ΕΕ).

Από την πλευρά της ποιότητας του ενεργητικού, οι ελληνικές τράπεζες έφτασαν σε μέσο όρο NPE 6% το 2022 και η Goldman Sachs αναμένει ότι ο δείκτης θα συνεχίσει να υποχωρεί το 2023/24, στο 5% / 3,5%, με κατεύθυνση προς το μέσο επίπεδο της ΕΕ του 2%-3%.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ισχυροποίηση μεγεθών

Τα συνολικά έσοδα του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για το α' τρίμηνο του 2023 ανήλθαν σε € 819,7 εκ. έναντι € 634,0 εκ. το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω αυξημένων εσόδων στην κατασκευή.

Η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένο EBITDA) αυξήθηκε στα € 123,6 εκ. έναντι € 105,0 εκ. για το 2022 λόγω αυξημένης κερδοφορίας σε κατασκευή και παραχωρήσεις.

Τα καθαρά κέρδη αποδιδόμενα στους μετόχους προσαρμοσμένα για μη λειτουργικά αποτελέσματα για το Α’ Τρίμηνο του 2023 ανήλθαν σε € 23,0 εκατ. ευρώ, σημαντικά ενισχυμένα έναντι € 9,6 εκ. το προηγούμενο έτος.

Η ρευστότητα του Ομίλου παραμένει ισχυρή με τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα να ανέρχονται σε € 1.558,0 εκ. (έναντι € 1.491,7 εκ. στο τέλος του 2022) και τον συντελεστή Καθαρό Χρέος/Προσαρμοσμένο EBITDA να παραμένει σταθερός στο 2.3x σε σχέση με το τέλος του προηγούμενου τριμήνου.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, το κατασκευαστικό ανεκτέλεστο του Ομίλου ανέρχεται πλέον σε € 5,5 δισ. (€2,8 δισ. υπογεγραμμένα και € 2,7 δισ. προς υπογραφή), συμπεριλαμβανομένων των έργων που αφορούν σε ίδιες επενδύσεις όπως ο Διεθνής Αερολιμένας Κρήτης στο Καστέλι, η Εγνατία Οδός, η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο στην Κομοτηνή και το IRC στο Ελληνικό.

Στον τομέα των παραχωρήσεων οι διελεύσεις στους αυτοκινητοδρόμους σε λειτουργία αυξήθηκαν κατά 10,2% σε σχέση με την περασμένη χρονιά, ενώ μεγάλα νέα έργα βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης και αναμένεται να συνεισφέρουν σημαντικά έσοδα τα επόμενα χρόνια.

Τέλος, στον τομέα παραγωγής και εμπορίας ενέργειας (ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου) στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ αυξήθηκε από την αρχή του χρόνου κατά 235 MW και ανέρχεται πλέον σε 1.141 MW σε συνέχεια της σταδιακής ολοκλήρωσης του νέου συμπλέγματος αιολικών πάρκων στην Εύβοια.

Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προσβλέπει σε περαιτέρω θετικά αποτελέσματα για τις επόμενες περιόδους, καθώς ένας σημαντικός αριθμός έργων και επενδύσεων που βρίσκονται αυτή την στιγμή προς υλοποίηση αναμένεται να ωριμάσει και να ενισχύσει σημαντικά τα έσοδα και την κερδοφορία σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα

Profile: Μεγάλη συνεργασία με την AMAZON

Θυμάστε το ράλι που έκανε τον Μάιο η Profile; Εκτός από τα πολύ καλά αποτελέσματα α’ τριμήνου που είχε ανακοινώσει, «έψηνε» και μία μεγάλη συνεργασία στην ψηφιακή τραπεζική.

Η Profile Software, διεθνής εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού, ανακοίνωσε τη συνεργασία με την Amazon Web Services (AWS), κορυφαίο πάροχο υπηρεσιών cloud, προσφέροντας το Finuevo Suite ως μια πρωτοποριακή λύση Software-as-a-Service (SaaS). Το Finuevo Suite συνδυάζει το Finuevo Core και το Finuevo Digital, καθιστώντας το μια ολοκληρωμένη τραπεζική λύση με ένα πρωτοποριακό σύστημα ψηφιακής τραπεζικής κορυφαίας τεχνολογίας.

Η ενοποίηση θα επιτρέψει στους πελάτες της εταιρείας να επωφεληθούν από τη δύναμη του cloud για να μετασχηματίσουν πλήρως τις τραπεζικές τους λειτουργίες.

HELLENiQ Energy: Είσοδος μέσω ΑΠΕ στην κυπριακή αγορά

H HELLENiQ Energy Holdings  προχώρησε στην εξαγορά 2 φωτοβολταϊκών πάρκων σε λειτουργία, συνολικής ισχύος 15 MW στην Κύπρο (επαρχία Λευκωσίας), μέσω της θυγατρικής της HELLENiQ RENEWABLES.

Η ετήσια παραγωγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας από τα έργα αναμένεται να ξεπερνά τις 27.000 MWh. Η συμφωνία ολοκληρώθηκε χτες, μετά και την έγκριση της αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) στις 12 Μαΐου 2023.

Η παραπάνω εξαγορά σηματοδοτεί την έναρξη δραστηριοποίησης του Ομίλου HELLENiQ ENERGY στο κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας στην Κυπριακή αγορά και αποτελεί την πρώτη επένδυση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για τον Όμιλο HELLENiQ ENERGY εκτός Ελλάδος

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Διπλασιασμός εξαγωγών από το 2020 μέχρι το 2022

Την ισχυροποίησή της σε όλα τα επίπεδα έδειξε η ΕΛΑΣΤΡΟΝ στους αναλυτές. Ομως εκείνο που δημιούργησε αίσθηση ήταν η αύξηση των εξαγωγών της κατά 91% μέσα σε μία 3ετία (2020-2022)

Οι στρατηγικοί της στόχοι είναι :

 • Αύξηση της γκάμας των προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας
 • Περαιτέρω διείσδυση στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης και Δυτικής Ευρώπης
 • Περαιτέρω ενίσχυση της θέσης έναντι του ανταγωνισμού
 • Βελτιστοποίηση του κύκλου λειτουργίας και της διαδικασίας παραγωγής
 • Επενδύσεις σε νέο μηχανολογικό εξοπλισμό, αποθηκευτικούς και βιομηχανικούς χώρους
 • Επέκταση μέσω συγχωνεύσεων ή νέων συνεργασιών (joint-ventures)
 • Πώληση μη στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων (ακίνητο Θεσσαλονίκης, οικόπεδα Ρουμανίας και Βουλγαρίας)
 • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ