Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Πλώρη προς τις 1.300 μονάδες ο ΓΔ - Τα ρεκόρ των τραπεζών και το ράλι του Μυτιληναίου

Χρηματιστήριο
Πηγή: Eurokinissi

Η πορεία των αμερικανικών αγορών και η επόμενη στάση του Γενικού Δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο, τα «πονταρίσματα», οι τράπεζες και οι κινήσεις εταιρειών. 

Αμερικανικές αγορές: Δίνουν σήμα για υψηλότερα επίπεδα

Οι αμερικάνοι επενδυτές μοιάζουν να έχουν απελευθερωθεί από τους προηγούμενους φόβους για την ύφεση και τα επιτόκια. Εστιάζουν μόνο στα εταιρικά αποτελέσματα  και στις προοπτικές των επιχειρήσεων. Πλέον ο Dow Jones βρίσκεται σε πορεία για πάνω από τις 34.000 μονάδες και ο S&P 500 βγηκε από το καθοδικό κανάλι (bear market rally) και οδηγείται προς τις 4.500 μονάδες. Σε ότι αφορά τον τεχνολογικό Nasdaq, εκεί γίνεται πραγματικό "πανηγύρι". Όχι σε επίπεδο δείκτη αλλά σε επίπεδο μετοχών.

Διαβάστε επίσης: Υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση των αισθητικών - Οι νέοι μισθοί έως 1.320 ευρώ και τα επιδόματα

Ελληνικό χρηματιστήριο: Η επόμενη στάση στις 1300 μονάδες

Χθες ο Γενικός Δείκτης έσπασε και τα επίπεδα των 1.260 μονάδων και πάλι εν μέσω έντονων αντίρροπων τάσεων ενδοκλαδικά. Το σημαντικό της συνεδρίασης ήταν η συνέχιση της ανόδου των μετοχών μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) η διαφοροποίηση των τραπεζικών μετοχών αλλά και η αδυναμία του ΟΤΕ.  Όσο για την διόρθωση της Coca Cola HBC , την θεωρουμε φυσιολογική και έχουμε μάθει να την βλέπουμε ως αντιθετική μετοχή (contrarian).

H επόμενη κίνηση του Γ.Δ. θα είναι μεταξύ 1.240 μονάδων (κατώφλι) και 1.280-1.300 μονάδων (ταβάνι) λένε οι ειδικοί.

Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο / Πηγή: Eurokinissi

FITCH: Τα εβδομαδιαία πονταρίσματα  δεν θα αλλάξουν μέχρι τις εκλογές

Η προηγούμενη εβδομαδα σημαδεύτηκε ως η εβδομάδα των «πονταρισμάτων» ενόψει FITCH. Οι αναλυτές δεν πιστεύουν ότι θα αλλάξει η τάση για την νέα εβδομάδα. Οι αγορές βλέπουν στο βάθος την επενδυτική βαθμίδα και «αγοράζουν» την μελλοντική τάση. Όσο για τις εκλογικές εξελίξεις, μάλλον έχουν κάνει τις προβλέψεις τους.

Διαβάστε επίσης: Εθνική Τράπεζα: Απέκτησε το 7,5% της Epsilon Net

Tράπεζες: Εβδομαδιαία μεταβολή 5,85% - Ετήσια 59,14%

Η χρονιά των τραπεζών μπορεί να θεωρηθεί το 2023 μέχρι σήμερα (α' εξάμηνο). Ο κλαδικός δείκτης έχει αυξηθεί κατά 59% περίπου που είναι άνοδος ρεκόρ για τραπεζικό κλάδο στην Ευρώπη ενώ αντίστοιχες ανοδικές κινήσεις έχουν και οι επιμέρους μετοχές.  Μέχρι στιγμής η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έχει εκτιναχθεί κατά 105% από την αρχή του χρόνου, η μετοχή της Alpha Bank έχει αυξηθεί κατά 54%, η ΕΤΕ κατά 62,5% και η Eurobank κατά 42,2%.

Και επειδή θα αρχίσω να διαβάζω δεξιά και αριστερά περί 'πανευρωπαικών πρωταθλητών' να σας θυμήσουμε ότι το dilution που υπέστησαν οι επενδυτές από τις ελληνικές μετοχές κατά την προηγούμενη 10ετία ήταν της τάξης του 100%. Απλώς τώρα επιστρέφουν σε λογικά επίπεδα τιμών.

ΟΤΕ: Mετοχική αδυναμία, οι επενδύσεις και ο ρόλος της Deutshe Telecom

Ενώ όλα τα blue chips έχουν απογειωθεί το 2023, η μετοχή του ΟΤΕ καταγράφει οριακή άνοδο (1,4%) από την αρχή του χρόνου και έχει προκαλέσει πολλά σχόλια. Διαβάσαμε τις απόψεις του κ. Τσαμάζ. Ο όμιλος έδωσε ενδιαφέρον στις επενδύσεις και ενδεχομένως μεγάλη ρευστότητα κατευθύνθηκε προς εκεί. Όμως δεν γίνεται μία μετοχή με βασικό μέτοχο την Deutsche Telecom να μην υπεραποδίδει. Ή μήπως επειδή ο γερμανός μέτοχος ζήτησε κατά το προηγούμενο διάστημα μεγάλα μερίσματα, ο ΟΤΕ υπολειτουργεί μετοχικά... Το αφήνουμε προς σκέψη.

Πηγή: Eurokinissi

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Πάνω και από τα 30 ευρώ η μετοχή. Στα 4,34 δισ. Ευρώ η κεφαλαιοποίηση  

Μία ιστορική στιγμή για τον όμιλο είναι η στιγμή που η τιμή της μετοχής ξεπέρασε τα 30 ευρώ. Η κεφαλαιοποίησή του ανέρχεται πλέον στα 4,34 δισ. Ευρώ. Πλέον δεν μιλάμε για ένα ισχυρό blue chip αλλά για έναν όμιλο μέσα στους 50 μεγαλύτερους της Ευρώπης.

Διαβάστε επίσης: ΔΕΠΑ Εμπορίας: Εκλεισε νέο deal - Θα προμηθεύει φυσικό αέριο τη Μολδαβία

JUMBO: Θετικές προοπτικές βλέπει η Alpha Finance

Σε σημαντική αύξηση της τιμής-στόχου για την μετοχή του Jumbo, στα 27,30 ευρώ από 18,40 προχωρά η Alpha Finance, διαβλέποντας τις θετικές προοπτικές του ομίλου που πηγάζουν από την βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών. Χθες η μετοχή έκλεισε στα 24 ευρώ.

Ιντρακομ Properties : Ανακοίνωσε Δημόσια πρόταση για την Κλουκίνα-Λάππας

 Η Intracom Properties προσφέρει 1 ευρώ  σε μετρητά για κάθε Μετοχή της Δημόσιας Πρότασης που του προσφέρεται νόμιμα και έγκυρα εντός της περιόδου αποδοχής της Δημόσιας Πρότασης. Υπενθυμίζεται ότι η Intracom Properties κατέχει το 46,6% και η Ιntracom Holdings το 27,6%.   

Αttica Group : Σε χαμηλό πιστωτικό κίνδυνο (ΑΑ) μετά την επαναξιολόγηση

Η ATTICA ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι, στο πλαίσιο επαναξιολόγησης της πιστοληπτικής της ικανότητας από την ICAP A.E. βάσει των υποχρεώσεων που αναλήφθηκαν κατά την έκδοση του από 26.07.2019 Κοινού Ομολογιακού Δανείου, η Εταιρία διατήρησε τη διαβάθμιση ΑΑ (κατηγορία χαμηλού πιστωτικού κινδύνου).

KARELIAS: Θα μοιράσει και μέρισμα 11,8 ευρώ ανά μετοχή

Κατά την Γενική Συνέλευση , αποφασίστηκε η έγκριση της διάθεσης των εταιρικών κερδών της χρήσης 2022, καθώς επίσης και η διανομή μερίσματος, ανερχομένου στο ποσό των  11,80 ευρώ (μικτό) ανά μετοχή.  Η αποκοπή του μερίσματος θα πραγματοποιηθεί την 14η.06.2023, και η διαδικασία καταβολής αυτού στους δικαιούχους θα ξεκινήσει την 21η.06.2023, μέσω της τραπέζης Alpha Bank Α.Ε.  Δικαιούχοι του μερίσματος είναι οι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Συστήματος Άυλων Τίτλων την 15η.06.2023 (record date). Εάν απορήσατε με το ύψος του μερίσματος (11,8 ευρώ) αυτό συμβαίνει γιατί έχει λίγες μετοχές και χαμηλή ελεύθερη διασπορά (free float).

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Ευρωσύμβουλοι: Συνεχίζει τους ρυθμούς ανάπτυξης και μειώνει το χρέος

Η  εταιρεία - παρά την ήδη εντυπωσιακή αύξηση των μεγεθών της για τη χρήση 2022,  να έχει ουσιαστικά "κλειδώσει"  -σε υψηλά επίπεδα- το εκτιμώμενο EBIDTA για την περίοδο 2023 - 2025.

Η διαφαινόμενη ομαλοποίηση και σταθεροποίηση του πολιτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με την εκτιμώμενη επιτάχυνση των αναπτυξιακών προοπτικών της Ελληνικής Οικονομίας, έχουν ως αποτέλεσμα ο Όμιλος να επιταχύνει τις  σχετικές διερευνητικές συζητήσεις και επαφές για τη στρατηγική συμμετοχή και σε άλλες, πέραν των υφιστάμενων, δραστηριοτήτων, με σκοπό να διαμορφώσει νέες πηγές εσόδων και αύξησης του EBITDA.

Στο πλαίσιο αυτό: O Όμιλος συνεχίζει την πολιτική μείωσης του τραπεζικού δανεισμού, (μειώθηκε κατά ένα εκατομμύριο περίπου το εξάμηνο του τρέχοντος έτους) με αποτέλεσμα σήμερα τα ταμειακά διαθέσιμα να υπερβαίνουν τον τραπεζικό δανεισμό και, συνεπώς ο Όμιλος να έχει αρνητικό καθαρό χρέος. Σημειώνεται ότι, η τάση της ύπαρξης πλεονάζουσας ρευστότητας αναμένεται να συνεχισθεί και να ενισχυθεί, με αποτέλεσμα ο Όμιλος να εξετάζει τις διαθέσιμες επιλογές για την αύξηση της λειτουργικής  κερδοφορίας  και τη δημιουργία πρόσθετης  αξίας για τους μετόχους.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ