Νέα
  • ΓΔ: 1205.84 +1.04%
  • Τζίρος: 37,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση των αισθητικών - Οι νέοι μισθοί έως 1.320 ευρώ και τα επιδόματα

Πηγή: Unsplash

Υποχρεωτική κηρύχθηκε η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπεγράφη στις 12 Οκτωβρίου 2022 μεταξύ του Σωματείου Εργαζομένων   στις   Επιχειρήσεις Καλλυντικών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Βιομηχάνων και Αντιπροσώπων Καλλυντικών και Αρωμάτων (ΠΣΒΑΚ), με απόφαση της Υπηρεσιακής Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πατρίνας Παπαρρηγοπούλου (κατόπιν σχετικής εισήγησης του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας που συνεδρίασε υπό την προεδρία της Γενικής Γραμματέως Εργασιακών Σχέσεων Αννας Στρατινάκη).

Με την εν λόγω ΣΣΕ  καθορίζονται οι όροι αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις καλλυντικών με την ειδικότητα του/της συμβούλου ομορφιάς/αισθητικού. Σημειώνεται ότι υπέρ της επέκτασης τάχθηκαν τόσο ο εκπρόσωπος των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι προβλέψεις της Σύμβασης που αφορούν μεταξύ άλλων βασικούς μισθούς, επιδόματα, εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας, κλπ, επεκτείνονται και ισχύουν για το σύνολο των επιχειρήσεων καλλυντικών και των εργαζομένων με την ειδικότητα του/της συμβούλου ομορφιάς/ αισθητικού και όχι μόνο για εκείνες που υπέγραψαν τη Σύμβαση.

Η επέκταση αυτή θα έχει μεγάλη επιρροή σε εργαζόμενους στη συντριπτική πλειοψηφία τους γυναίκες -σύμφωνα τα στοιχεία που τηρούνται στο   Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ-, που απασχολούνται σε επιχειρήσεις εμπορίας καλλυντικών, κυρίως σε πολυκαταστήματα, όπου γίνεται προώθηση και πώληση προϊόντων αισθητικής/καλλωπισμού.

Η ανωτέρω ΣΣΕ έχει συμφωνημένη ισχύ μέχρι τις 11 Οκτωβρίου 2023, χωρίς ναυπολογίζεται σε αυτήν η τρίμηνη εκ του νόμου μετενέργεια. Προβλέπει -μεταξύ άλλων- για τις εργαζόμενες και εργαζόμενους που υπάγονται σε αυτή: Υψηλότερους βασικούς μισθούς από τον κατώτατο θεσμοθετημένο μισθό, αναλόγως σε ποιο κλιμάκιο εντάσσεται ο καθένας/καθεμία, καθώς και διάφορα επιδόματα μεταξύ αυτών γάμου (10%), παιδιών (1%, 2% και 5% ανάλογα με τον αριθμό   των   παιδιών), βρεφονηπιακού σταθμού (200 ευρώ για κάθε παιδί) και πτυχίου (από 3% έως 11%). Ορίζεται, τέλος, συμβατικός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας 38 αντί για 40 ωρών, με ημερήσια συνεχή απασχόληση.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ