Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Εβδομάδα εταιρικών αποτελεσμάτων, η επέκταση της ΔΕΗ στις ΑΠΕ μέσω Ρουμανίας και η νέα συνεργασία της Cenergy

Οι αμερικανικές αγορές ήταν ιδιαίτερα ορεξάτες χθες. Αυξημένοι όγκοι συναλλαγών σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αισθητή ανοδική κίνηση στους 3 μεγαλύτερους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Ο φόβος της ύφεσης απομακρύνθηκε, οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει μικρή αύξηση (0,25%) επιτοκίων από την FED η οποία ενδέχεται να είναι η τελευταία ή προτελευταία. Αν μάλιστα, γίνει η έκπληξη και η FED δεν αυξήσει τα επιτόκια, ετοιμαστείτε για νέα ιστορικά υψηλά. O Dow Jones φλερτάρει με τις 35.500 μονάδες, ενώ ο S&P 500 απέχει μόλις 4% από τα ιστορικά υψηλά του.  Δεν το λες ανησυχία αυτό. 

Eυρωπαικές αγορές: «Ισπανική υποχώρηση» αλλά… ελεγχόμενη

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ σχετικά με τις αυξήσεις επιτοκίων αλλά και η πορεία της ανάπτυξης στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης φαίνεται ότι επηρέασαν σε βασικό βαθμό τις ευρωπαικές αγορές.  Όμως, σε ότι σχετίζεται με την επικαιρότητα, τα αποτελέσματα των ισπανικών εκλογών άφησαν αβεβαιότητες και γεωπολιτικούς κινδύνους. Και τα χρηματιστήρια δεν θέλουν καθόλου τις αβεβαιότητες. Μα καθόλου, σας λέω. 

Γενικός Δείκτης: Η δεύτερη αποτυχία υπέρβασης των 1.340 μονάδων

Ο Γενικός Δείκτης δείχνει ‘κουρασμένος’ στη προσπάθεια υπέρβασης των 1.340 μονάδων. Κατά την έναρξη της συνεδρίασης έφτασε στις 1.341 μονάδες αλλά αμέσως μετά υποχώρησε κάτω από τις 1.340 μονάδες.  Πρόκειται για την δεύτερη αποτυχία υπέρβασης των 1.340 μονάδων. Όμως επί της ουσίας δεν πρόκειται για αδυναμία. Απλώς η αγορά συσσωρεύει πριν κάνει το μεγάλο άλμα προς τις 1.377 μονάδες.  Για να δούμε τα στοιχήματα του Ιουλίου-Αυγούστου… 

Εβδομάδα εταιρικών αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου 

Πρεμιέρα στις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου κάνουν οι εισηγμένες. Τα αποτελέσματα τριών εισηγμένων εταιριών που είναι στο καλεντάρι είναι (24 Ιουλίου Entersoft, 27 Ιουλίου Μυτιληναίος/Τιτάν) για τις οποίες οι επενδυτές αναμένουν πολύ καλύτερα από τα περυσινά αποτελέσματα.

Στην Entersoft αναμένεται αύξηση των λειτουργικών κερδών 30%, στην Μυτιληναίος όχι μικρότερη από 35% και στην Τιτάν κοντά στο 64%. Ανάλογα ικανοποιητικές αναμένονται και οι επιδόσεις των τραπεζών που ανακοινώνονται από τις 31 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου με τις επιμέρους εκτιμήσεις για τις κερδοφορίες β’ τριμήνου να κινούνται από 150 έως 220 εκατ. ευρώ ανάλογα την Τράπεζα και να αφορούν αμιγώς οργανική συνεισφορά. Η επίτευξη υψηλότερων επιδόσεων από τις εκτιμήσεις θα δώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην Αγορά οδηγώντας σε νέες αναθεωρήσεις τιμών/στόχων διατηρώντας το κλίμα αισιοδοξίας.

►Καγκελάριος: Η ανοδική πορεία του ΑΔΜΗΕ, η Eurobank και το ΤΧΣ και η διάψευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

CENERGY: Μία παλιά σχέση που ανανεώθηκε με νέα συνεργασία 

Η σχέση της Cenergy με την Chevron είναι αρκετά παλιά. Ανανεώθηκε μετά την πρόσφατη συνεργασία της. Η Chevron Mediterranean Limited αναθέτει στη Σωληνουργεία Κορίνθου τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου Leviathan.

Η Cenergy Holdings ανακοινώνει ότι η Chevron Mediterranean Limited ανέθεσε ένα νέο έργο στη Σωληνουργεία Κορίνθου, τον κλάδο σωλήνων χάλυβά της.

Η επιτυχία προηγούμενων συνεργασιών αλλά και η πρόσφατη ανάθεση του έργου Tamar το 2022 οδήγησε αυτή τη φορά στην ανάθεση της κατασκευής και προμήθειας περίπου 118 χλμ. σωλήνων χάλυβα ευθείας ραφής βυθιζόμενου τόξου (SAWL) για τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου Leviathan. 

ΔΕΗ: Απέκτησε το 100% από μεγάλο αιολικό πάρκο στη Ρουμανία

Η ΔΕΗ υπέγραψε, μέσω της θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. (“ΔΕΗ Ανανεώσιμες”), συμφωνία με ευρωπαϊκές θυγατρικές του ομίλου Lukoil για την απόκτηση του 100% της Land Power s.r.l., η οποία κατέχει αιολικό πάρκο σε λειτουργία στη Ρουμανία με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 84MW. Το γεγονός ότι το απέκτησε από την Lukoil (θυγατρικές) δείχνει την σημασία της επένδυσης και κρίνεται ως μία ευκαιρία επέκτασης. 

Το αιολικό πάρκο παράγει περισσότερες από 200GWh ετησίως καθώς βρίσκεται στις περιοχές Dorobantu και Topolog, οι οποίες έχουν το καλύτερο αιολικό δυναμικό στη χώρα.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες επιλέχθηκε ως προτιμώμενος αγοραστής μετά από διαγωνιστική διαδικασία, στην οποία συμμετείχαν διεθνείς εταιρείες. Η Kommunalkredit Austria AG ενήργησε ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός  σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένεται το τέταρτο τρίμηνο του 2023

ΑΒΑΞ: Η αρνητική δημοσιότητα από το δυστύχημα της Πάτρας

Στο επίκεντρο της επικαιρότητας βρέθηκε άθελά της η AVAX καθώς το έργο κατεδάφισης που είχε αναλάβει στη γέφυρα στην Πάτρα , μετά το δυστύχημα , δημιουργεί ευθύνες που πρεπει να εξεταστούν.

Έτσι αναγκάστηκε να απαντήσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ότι «σε σχέση με δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου και σε απάντηση σχετικής επιστολής του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η ΑΒΑΞ Α.Ε. πληροφορεί το επενδυτικό  κοινό ότι δεν αναμένει ουσιώδη επίδραση στα οικονομικά της μεγέθη εκ του τραγικού συμβάντος που έλαβε χώρα την 23.7.23 στο 206 χλμ. της Εθνικής Οδού Πατρών – Πύργου.

H Εταιρεία από την πρώτη στιγμή συνεργάζεται στενά με τις αρμόδιες αρχές στο πλαίσιο διερεύνησης του συμβάντος και θα προβεί σε οιαδήποτε ανακοίνωση επιβάλλεται προς περαιτέρω ενημέρωση του επενδυτικού κοινού στα πλαίσια της κείμενης νομοθεσίας.»

Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: «Πετάει» η Aegean, το κυπριακό deal Βαρδινογιάννη, εκτός ESG η ΕΛΓΕΚΑ

EΚΤΕΡ: Πήρε νέο έργο 

Για την ΕΚΤΕΡ, σας έχουμε μιλήσει πολλές φορές. Δεν είναι μέσα στο top 5 των κατασκευών αλλά εξελίσσεται σε μία αναδυόμενη δύναμη κυρίως από τα μικρομεσαία έργα που παίρνει.  Αυτό όμως το έργο που ανακοίνωσε χθες δεν ήταν μικρό. Ήταν αρκετά μεγάλο και σημαντικό. 

Υπέγραψε σύμβαση έργου με την εταιρεία “OLYMPIC AIR ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.”, με ποσό σύμβασης 7.322.360,00€ πλέον Φ.Π.Α. και χρόνο αποπεράτωσης εργασιών έως την 24.01.2024. Αντικείμενο της Σύμβασης του έργου είναι οι ‘‘ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΩΡΟ MRO (MAINTENANCE, REPAIR & OPERATION ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ Β56 ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ)”

ΕΛΙΝΟΙΛ: Αύξηση κερδών, μείωση τζίρου

Σημαντική αύξηση κερδοφορίας παρουσίασε στο α’ τρίμηνο του 2023 ο Όμιλος ελίν, παρά την έντονη μεταβλητότητα της εσωτερικής αγοράς και τη μείωση του κύκλου εργασιών.

Ειδικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου ελίν ανήλθε κατά το α’ τρίμηνο του 2023 σε €604,62 εκατ. έναντι €835,24 εκατ. του α’ τριμήνου του 2022, ως αποτέλεσμα των μειωμένων πωλήσεων του τομέα του Διεθνούς Εμπορίου, αλλά και των μειωμένων τιμών του πετρελαίου. 

Για την ίδια χρονική περίοδο, τα μεικτά κέρδη του Ομίλου ανήλθαν σε €15,568 εκατ. έναντι €12,744 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022, παρουσιάζοντας αύξηση 22%, ενώ τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €6,972 εκατ. έναντι €5,489 εκατ. το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση 27%. Τα ενοποιημένα προ φόρων αποτελέσματα του ομίλου (EBΙT) κατά το α’ τρίμηνο του 2023 ανήλθαν σε κέρδη €5,34 εκατ. έναντι €3,92 εκατ. του τριμήνου του 2022.

Όσον αφορά στη μητρική εταιρεία, κατά το α’ τρίμηνο του 2023 τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €6,612 εκατ. έναντι €5,064 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2022. Επιπλέον, τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε κέρδη €3,642 εκατ. έναντι €2,366 εκατ. του αντιστοίχου διαστήματος του 2022, παρουσιάζοντας αύξηση 53,93%.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ