Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Σταθερή άνοδο στο ΧΑ περιμένει η αγορά, γιατί το 10ετές πέφτει και το δίδυμο ράλι σε Δομική Κρήτης και Intrakat με φόντο τον... ΒΟΑΚ

Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών με τις αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο μπαίνει τροπολογία με την οποία επιστρέφουν στο Δημόσιο οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ που κατείχε το Υπερταμείο. Με την ίδια τροπολογία, μεταξύ άλλων, ρυθμίζεται το καθεστώς για την εισαγωγή των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο.

Ειδικότερα, με τις διατάξεις της τροπολογίας:

  • Προβλέπεται η μεταβίβαση στο Δημόσιο του συνόλου των μετοχών που κατείχε η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (Ε.Ε.ΣΥ.Π.) στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. Η ρύθμιση αυτή θεσπίζεται σε συμμόρφωση με την σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (190/2022) αλλά και σε εφαρμογή των σχετικών προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης. Μετά τη μεταβίβαση τα δικαιώματα του μετόχου ασκούνται από κοινού από τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
  • Ρυθμίζεται το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης για την εισαγωγή των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (Ελ.Βενιζέλος) στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου. Στόχος της διάταξης μεταξύ άλλων είναι η ενίσχυση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και η προσέλκυση επενδυτών. Η διάταξη προβλέπει ακόμη ότι μετά την εισαγωγή των μετοχών η Ε.Ε.ΣΥ.Π. θα ασκεί πλήρη δικαιώματα μετόχου και θα ορίζει μέλη του ΔΣ της εταιρείας. Ορίζεται επίσης η διαδικασία για την έγκαιρη προετοιμασία ανάθεσης της διαχείρισης του αεροδρομίου μετά τη λήξη της τρέχουσας σύμβασης (το 2046).

Γενικός Δείκτης: «Κάθισε» στις 1.345 μονάδες

Η συνεδρίαση χθες δεν ήταν άσχημη. Το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν σταθερό και προς τραπεζικές μετοχές και προς τα υπόλοιπα (μη χρηματοοικονομικά blue chips).  O Γενικός Δείκτης μετά τα πρωτα λεπτά της συνεδρίασης έφτασε στις 1.345 μονάδες και παρέμεινε εκεί για το υπόλοιπο της συνεδρίασης.  Το ότι δεν κατάφερε να σπάσει τις 1.350 μονάδες δεν μας λέει απολύτως τίποτε. 

Ίσα ίσα, οι επαγγελματίες, περιμένουν μία σταθερή άνοδο παρά έντονη μεταβλητότητα. Μέχρι το τέλος του μήνα προφανέστατα θα ξεπεράσουμε και τις 1.350 αρκεί να μας βοηθήσουν οι έξωθεν συνθήκες (ξένες αγορές και κεντρικές τράπεζες).

Αμερικανικές αγορές: Αισιοδοξία

Οι αμερικανικοί δείκτες συνεχίζουν έντονα ανοδικά βασιζόμενοι στα εταιρικά αποτελέσματα που φαίνεται ότι είναι καλύτερες απ’ ότι αναμένονταν.  Σε ότι αφορά την FED  εκεί έχουν προεξοφλήσει τουλάχιστον μία μικρή (0,25%) αύξηση επιτοκίων και ίσως να έχουμε τέλος του προγράμματος ‘σύσφιξης’.  Βέβαια όλα θα κριθούν από την πορεία του πληθωρισμού στο γ’ τρίμηνο.

Eλληνικά Ομόλογα: Μεγάλη υποχώρηση αποδόσεων

Προς τα επίπεδα του 3,65% κινήθηκε η απόδοση του 10ετούς χθες με σημαντικές αγορές. Πιθανότερα αυτό να οφείλεται σε πελάτες της JP Morgan οι οποίοι ακολούθησαν τις συστάσεις της τελευταίας έκθεσης. Επίσης ποντάρουν και στην επενδυτική βαθμίδα που αχνοφαίνεται εν αναμονή της Scope.

Η Ελλάδα είναι, μαζί με την Ισπανία, οι αγαπημένες επιλογές της JP Morgan για overweight θέσεις από τα ομόλογα της περιφέρειας, με τον αμερικανικό επενδυτικό οίκο να συστήνει στους πελάτες του long θέσεις στο ελληνικό 10ετές έναντι του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου και short θέσεις στο 9ετές της Πορτογαλίας έναντι της Ισπανίας.

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Εβδομάδα εταιρικών αποτελεσμάτων, η επέκταση της ΔΕΗ στις ΑΠΕ μέσω Ρουμανίας και η νέα συνεργασία της Cenergy

O Δείκτης Κρατικών Ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς σημείωσε σημαντική ανοδική κίνηση ενισχυμένος κατά 4,7% στις 600 μονάδες το β’ τρίμηνο του 2023. Συγκεκριμένα, τα κέρδη του Δείκτη εμφανίστηκαν σημαντικά ενισχυμένα μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση στις 22 Μαΐου, καθώς διαμορφώθηκε υψηλό επίπεδο συναλλαγών ύψους €260 εκατ. και η ισχυρότερη ημερήσια ανοδική κίνηση με τον δείκτη να καταγράφει πτώση της μεσοσταθμικής απόδοσης κατά 14 μονάδες βάσης (μβ) στο 3,65%.

ΔΟΜΙΚΗ Κρήτης: Η μετοχή της ημέρας

Με δεδομένο ότι μεταβιβάστηκαν προ εβδομάδας οι μετοχές στον κ. Κούτρα , είχε μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε τι έγινε χθες και η μετοχή εκτινάχθηκε 22,94% με αυξημένες συναλλαγές. 

Κάτι σχετικό με αυτό όπως μαθαίνουμε ή πρόκειται για κάτι άλλο;

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: «Πετάει» η Aegean, το κυπριακό deal Βαρδινογιάννη, εκτός ESG η ΕΛΓΕΚΑ

Ιντρακατ: Tι κρύβει η νέα μεγάλη άνοδος της μετοχής

Έχει αυξήσει τις πιθανότητές της για τον ΒΟΑΚ στο τμήμα Χανίων – Ηρακλείου ή υπάρχει κάτι περισσότερο; 

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι η συμμετοχή στον ΒΟΑΚ μπορεί να συνδυαστεί και με την συμμετοχή της Δομικής Κρήτης. Μήπως γι’ αυτό αυξήθηκε και η Δομική Κρήτης; Πάντως στη χρηματιστηριακή αγορά θεωρούν χαμηλή την κεφαλαιοποίηση των 520 εκατ. ευρώ για τα μεγέθη της Ιντρακάτ.

AΔΜΗΕ: Και η άνοδος συνεχίζεται. Aγοραστικό ενδιαφέρον από θεσμικούς

Η μετοχή του ΑΔΜΗΕ αρέσει σε θεσμικούς επενδυτές. Την είχαν ξεχάσει για χρόνια και είχε φτάσει να αποτιμάται ο οργανισμός στα επίπεδα των παγίων του. Πλέον η κεφαλαιοποίησή του αναπροσαρμόζεται και η μετοχή προσεγγίζει την fair value.

EpsilonNetΊδρυση εταιρίας με την επωνυμία GJVS ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.

Η EPSILON NET A.E. ανακοινώνει τη συμμετοχή της στη νέα εταιρία, με την επωνυμία «GJVS ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.».

Η GJVS δημιουργήθηκε για να αποτελέσει μία ευρεία συμμαχία στο χώρο της τεχνολογίας του hospitality, στην οποία συμμετέχουν με ποσοστό 40% η EPSILON NET, με ποσοστό 30% η Aquerdo Software, με ποσοστό 20% η ΜΗΤΣΗΣ ΙΚΕ και με ποσοστό 10% η Panadvert

Το μετοχικό κεφάλαιο της GJVS ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. ανέρχεται σε 775 χιλ. ευρώ και διαιρείται σε  77.500 κοινές ονομαστικές μετοχές, αξίας 10 ευρώ η κάθε μία.

Στη νέα εταιρία, Πρόεδρος του ΔΣ αναλαμβάνει ο κ. Ιωάννης Μίχος και Διευθύνων Σύμβουλος ο κ. Βίκτωρ Μάτσας. Οι κ.κ. Σταύρος Μήτσης και Γιάννης Γιαννάτος είναι μέλη του ΔΣ.

Η ίδρυση της GJVS αποτελεί μία ακόμη σημαντική κίνηση στην υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδιασμού του Ομίλου EPSILON NET, με στόχο τη δημιουργία λύσεων τεχνολογικής καινοτομίας για το «ξενοδοχείο του μέλλοντος»

Real Consulting: Προχωρά στη διανομή μερίσματος τον Σεπτέμβριο

Οι μέτοχοι ενέκριναν διανομή μερίσματος συνολικού ποσού 645.000,00 Ευρώ (μικτό ποσό), ήτοι ποσού 0,03 Ευρώ ανά μετοχή (μικτό ποσό) από τα κέρδη χρήσεως 2022, από το οποίο παρακρατείται το αναλογούν στο μέρισμα φόρος ποσοστού 5% και συνεπώς το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό του μερίσματος ανέρχεται σε 0,0285 Ευρώ ανά μετοχή.

  1. την Πέμπτη 14.09.2023, ως Ημερομηνία αποκοπής / Cut-off date (ως ημερομηνία, δηλαδή, από την οποία οι μετοχές της Εταιρείας διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα λήψης του μερίσματος),
  2. την Παρασκευή 15.09.2023, ως Ημερομηνία προσδιορισμού των δικαιούχων μετόχων/ Record date (ως ημερομηνία, δηλαδή, κατά την οποία όλοι οι εγγεγραμμένοι μέτοχοι στα αρχεία του Συστήματος Άυλων Τίτλων της Εταιρείας αναγνωρίζονται ως δικαιούχοι του μερίσματος) και
  3. την Πέμπτη 21.09.2023, ως Ημερομηνία Έναρξης Πληρωμής μερίσματος χρήσης 2022 (κατά την  οποία θα ξεκινήσει η καταβολή του μερίσματος) Ένα σημαντικό έργο Πράσινης και Ψηφιακής μετάβασης ανέλαβε, κατόπιν διενέργειας ηλεκτρονικού ανοικτού διαγωνισμού της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, η ένωση  εταιρειών «Space Hellas – Draxis Environmental Technology».

Space Hellas: Νέο έργο τεχνολογικού και ενεργειακού μετασχηματισμού

Πρόκειται για την προμήθεια και εγκατάσταση ενός πράσινου πιλοτικού κέντρου δεδομένων (Green Data Center) και την επαναχρησιμοποίηση της θερμικής ενέργειας που θα παράγεται από την ψύξη του.

Η ενέργεια αυτή που θα παραλαμβάνεται από το κέντρο υπολογιστικής ισχύος, θα χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του νερού στα κτίρια των Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Νοσοκομείου Γρεβενών.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα