Νέα
  • ΓΔ: 1188.68 -0.26%
  • Τζίρος: 2,24 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Moody's και δύο εξαγγελίες Μητσοτάκη μπορούν να αλλάξουν το σκηνικό σε μετοχές και ομόλογα

Πηγή: Eurokinissi

Τη δεύτερη ευκαιρία τους για ράλι θα έχουν τα ελληνικά ομόλογα από σήμερα Δευτέρα, ενώ για τον Γενικό Δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο, διαμορφώνεται σκηνικό για υπέρβαση των 1.280 μονάδων μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι οι ξένες (ευρωπαϊκές κυρίως) αγορές θα συνεχίσουν την ανάκαμψη που άρχισε μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ την Πέμπτη.

Ελληνικά ομόλογα: Εχασαν την πρώτη ευκαιρία ανόδου, έχουν τη δεύτερη και καλύτερη

Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε αναφέρει ότι οι αναλυτές περιμένουν ράλι στα ελληνικά ομόλογα το οποίο θα μπορούσε να ρίξει την απόδοση του 10ετούς μέχρι το 3,6% ή (για τους αισιόδοξους) και στο 3,5%. Αυτό δεν έγινε γιατί είχαμε μία μίνι κρίση ομολόγων στις ευρωπαϊκές αγορές με αρκετές ρευστοποιήσεις και συμπαρέσυραν και τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε άνοδο. Ενδεικτικά το 10ετές από το 3,9% αντί να υποχωρήσει, εκτινάχθηκε στο 4,1%.

►Διαβάστε επίσης: Χρησμός Λαγκάρντ για τις επόμενες κινήσεις στα επιτόκια

Όμως, οι δηλώσεις Λαγκάρντ την Πέμπτη (άφηναν σαφέστατη αίσθηση για διακοπή αυξήσεων των επιτοκίων στο υπόλοιπο 2023) έφεραν σημαντική ανάκαμψη στα ευρωπαϊκά ομόλογα.

Η αναβάθμιση από την Moody's

Την Παρασκευή το βράδυ είχαμε μία σημαντικότατη αναβάθμιση από την «σκληρή» Moody's και τα ελληνικά ομόλογα (κρατικά και εταιρικά) είναι μπροστά στην επιλεξιμότητα από την ΕΚΤ. Ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση των τελευταίων 10ετών για το ελληνικό αξιόχρεο.

Η δεύτερη ευκαιρία των ελληνικών ομολόγων έρχεται και από την πρωθυπουργική δέσμευση για κατάργηση των προμηθειών τους. Μία πολύ σημαντική εξέλιξη που κάνουν ακόμη πιο φθηνά τα ελληνικά ομόλογα σε σχέση με την αξία τους και ίσως μία επενδυτική ευκαιρία για τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η «παρκαρισμένη» ρευστότητα των ξένων χαρτοφυλακίων θα έχει μπροστά τους για το επόμενο διάστημα το περιθώριο να κερδίσει από την αναβάθμιση των ομολόγων αλλά και το φθηνό κόστος. Απ' ότι γνωρίζουμε μόνο τα ιρλανδέζικα ομόλογα, από την περιοχή της Ευρωζώνης, από τα ομόβαθμα (σχεδόν) με τα ελληνικά είναι χωρίς προμήθειες.

►Διαβάστε επίσης: Χρηματιστήριο: Κάλυψε τις εβδομαδιαίες απώλειες ο Γενικός Δείκτης - Ανοδος 2% σήμερα

Μετοχές: Ευκαιρία για κίνηση προς και πάνω από τις 1.280 μονάδες με μοχλό τις τράπεζες

Ο κύκλος της διόρθωσης κατά περίπου 7% που πραγματοποίησε ο Γενικός Δείκτης από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο φαίνεται ότι ολοκληρώνεται μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ την Πέμπτη και τις εξαγγελίες του Π/Θ το Σάββατο στη ΔΕΘ.

Η ανάκαμψη της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς από την Πέμπτη το μεσημέρι μέχρι και την λήξη της Παρασκευής έφεραν τον Γενικό Δείκτη από τα χαμηλά των 1.230 μονάδων (υπήρχε ο κίνδυνος να δοκιμαστεί η αγορά στις 1.200 μονάδες) προς τις 1.260 μονάδες την Παρασκευή.

Το μήνυμα από την προεξόφληση της απόφασης της Moody's την Παρασκευή και η εξαγγελία του Σαββάτου για μείωση του κόστους χρηματοοικονομικών συναλλαγών σε συνδυασμό με την -σχετικά- καλή εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών, αποτελούν βασικές παραμέτρους πάνω στην οποία μπορεί να στηθεί μία ανοδική κίνηση προς και πάνω από τις 1.280 μονάδες.

Τον πρώτο λόγο στη συνεδρίαση της Δευτέρας (ενδεχομένως και όλης της εβδομάδας) θα έχουν οι τραπεζικές μετοχές οι οποίες μετά την αναβάθμιση από την Moody's φαίνεται πλέον ότι παραμένουν στην κορυφή των επιλογών των ξένων οίκων.

Επίσης είναι αυτές που ευνοούνται από μία πιθανή ανάκαμψη των ελληνικών ομολόγων. Από εκεί και πέρα, είναι τα μη χρηματοοικονομικά blue chips που θα έχουν μία νέα ευκαιρία ανόδου μετά την μίνι διόρθωση το τελευταίο διάστημα.

Ήδη είχαμε σημαντική ανάκαμψη στη μετοχή της Μυτιληναίος, στη Jumbo, στη ΔΕΗ, στη Cenergy , στη Motor Oil, στο Φουρλή, στην Aegean και Autohellas, στις κατασκευαστικές (ιδιαίτερα) και τεχνολογικές μετοχές δημιουργούν μία βασική ομάδα μετοχών που μπορεί να συνεχίζουν την ανάκαμψή τους και να φέρουν τον Γενικό Δείκτη προς και πάνω από τις 1.280 μονάδες στις πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ