Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η «best year» της Cenergy, η πτώση της EPSILON NET και η προβλέψεις της JP Morgan

Eλληνικό χρηματιστήριο:  Συστημική υποχώρηση ή απλώς αποκόμιση κερδών;

Mόνο ρόδινη δεν είναι η εικόνα στο ελληνικό χρηματιστήριο από την έναρξη της εβδομάδας.  Παίρνοντας την σκυτάλη από την αναβάθμιση του αξιοχρεου και έχοντας διπλή αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών με ταυτόχρονα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία, όλοι περίμεναν είτε να συνεχιστεί η άνοδος πάνω από τις 1.260 μονάδες (επίπεδα της προηγούμενης Παρασκευής) είτε τουλάχιστον να συσσωρεύσει πέριξ αυτών.  

Όμως  οι τραπεζικές μετοχές δέχθηκαν μπαράζ πωλήσεων  όπως και ορισμένα δεικτοβαρή blue chips (Jumbo) με αποτέλεσμα υποχωρήσει ο Γενικός Δείκτης περίπου 5% σε διάστημα 3 συνεδριάσεων. Το ερώτημα που επικρατεί από χθες το απόγευμα είναι:  Υπάρχει κάτι που δικαιολογεί συστημικά την πτώση (πχ καταστροφές στη Θεσσαλία) ή πρόκειται για αποκόμιση κερδών μετά το ράλι του 8μηνου;  Θεωρούμε ότι τα ξένα χαρτοφυλάκια έχουν ‘γράψει’ μεγάλα κέρδη από τις ελληνικές μετοχές και σπεύδουν να τα κατοχυρώσουν ενόψει τέλους 9μηνου και ενός δύσκολου 4ου τριμήνου.  Αυτό δείχνει άλλωστε και η πτώση του FTSE Large Cap σε σχέση με τον FTSE Mid Cap.

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Η «απογοήτευση» των ελληνικών ομολόγων, η «μάχη» του ΟΤΕ και τα ερωτήματα της ΑΛΟΥΜΥΛ

Αμερικανικές αγορές : Ανοδικά λόγω FED αλλα κυρίως λόγω εκτιμήσεων για πληθωρισμό και ανάπτυξη

Ο Τζερομ Πάουελ θα έκανε δώρο ένα ‘πάγωμα’ επιτοκίων μέχρι νεωτέρας και μέχρι να ηρεμήσει η οικονομία των ΗΠΑ.  Το ζητούμενο πλέον για τις ΗΠΑ (και όχι μόνο) είναι να αποφευχθεί ο στασιμοπληθωρισμός. Αυτό βλέπουν ότι θα συμβεί και αυξάνονται οι αμερικανικοί δείκτες.

Ευρωπαϊκές αγορές

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές χθες το απόγευμα. Οι επενδυτές προβλέπουν περίοδο ‘επιτοκιακής ηρεμίας’ , μείωση πληθωρισμού και ίσως καλύτερων ρυθμών ανάπτυξης.  Η μείωση του βρετανικού πληθωρισμού είναι ένα θετικό δείγμα γραφής (και ας μην είναι στην Ευρωζώνη πλέον).

Cenergy:  Κερδοφορία 180-200 εκατ. ευρώ το 2023  στην καλύτερη χρονιά των τελευταίων ετών

Ως την καλύτερη χρονιά της πρόσφατης ιστορίας περιγράφουν οι αναλυτές τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου της Cenergy.  O διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας , Αλέξης Αλεξίου σχολιάζοντας τα αποτελέσματα αναφέρει
«Είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί για τη κερδοφορία του 2023, της τάξης των 180 - 200 εκατ. ευρώ σε όρους αναπροσαρμοσμένου EBITDA, χάρη στην αποδεδειγμένη δέσμευσή μας να υλοποιούμε με επιτυχία απαιτητικά ενεργειακά έργα και να παραδίδουμε προϊόντα και λύσεις για τη μεταφορά ενέργειας σε όλο τον κόσμο»

Κατά  τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2023, η Cenergy Holdings ωφελήθηκε από τη βελτίωση της ζήτησης στην ενέργεια: αφενός ενισχύθηκε η ζήτηση για προϊόντα καλωδίων, λόγω των επεκτάσεων των δικτύων και της αυξημένης κατασκευαστικής δραστηριότητας και αφετέρου τα ενεργειακά έργα εκτελέστηκαν ομαλά και αποτέλεσαν βασικό μοχλό για τη λειτουργική κερδοφορία της περιόδου, τόσο στον τομέα καλωδίων όσο και σε αυτόν των σωλήνων χάλυβα. Τόσο η Ελληνικά Καλώδια όσο και η Σωληνουργεία Κορίνθου διατήρησαν την ισχυρή εμπορική τους δυναμική και συνέχισαν να εξασφαλίζουν νέες αναθέσεις έργων, οδηγώντας το συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών σε 2,5 δισ. ευρώ.

Οι πωλήσεις ανήλθαν κατά το α’ εξάμηνο  σε 798 εκατ. ευρώ, 21% υψηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου έτους (α΄ εξάμηνο 2022: 659 εκατ. ευρώ).

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Το Διπλό χτύπημα από Μoodys & Fitch, και ο «λευκός καπνός» για OPTIMA

EPSILON ΝET : Αναθεώρησε πτωτικά την κερδοφορία λόγω διεθνών λογιστικών προτύπων

Τα κέρδη προ φόρων την 30/06/2022 είναι μειωμένα στον Όμιλο  EPSILON NET κατά €3.973χιλ. (από €8.593χιλ. σε €4.620χιλ.) και στην Εταιρεία κατά €2.329χιλ. (από €4.786χιλ. σε €2.457χιλ.) & τα κέρδη προ φόρων την 31/12/2022 είναι μειωμένα στον Όμιλο κατά €5.702χιλ. (από €21.419χιλ. σε €15.717χιλ.) και στην Εταιρεία κατά €4.058χιλ. (από €13.832χιλ. σε €9.774χιλ.), ενώ από την ανωτέρω αποτίμηση της εύλογης αξίας των παραχωρηθέντων συμμετοχικών τίτλων κατά το ΔΠΧΑ 2, δεν υπάρχει καμία μεταβολή στο συνολικό ύψος των Ιδίων Κεφαλαίων του Ομίλου κατά την 30/06/2022 και την 31/12/2022.

Tράπεζα της Ελλάδος : Βλέπει μικρότερους ρυθμούς ανάπτυξης για το 2023 λόγω μείωσης των ρυθμών κατανάλωσης

Για το 2023, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 2,2%, λόγω της αναμενόμενης επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ και της πιο ήπιας αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης. Για το 2024, προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 3%”, ανέφερε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Global Finance ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Μεταξύ άλλων, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε επίσης ότι γενικός πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 3,8% για το 2024 (έναντι 4,3% το 2023 και 9,3% το 2022) και πρόσθεσε επίσης ότι “τα θεμελιώδη μεγέθη των ελληνικών τραπεζών έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια”.

JP Morgan:  Πως εξηγεί το πρόσφατο sell off στις τραπεζικές μετοχές και γιατί τις αναβαθμίζει

Η JP Morgan με την σειρά της αυξάνει τις τιμές στόχους στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές. Βλέπει περιθώρια ανόδου της τάξης του 55% σε μέσο όρο, με την τιμή στόχο για την Alpha Bank να τοποθετείται στα 2,20 ευρώ από 2 ευρώ προηγουμένως, για την Eurobank στα 2,25 ευρώ από 1,90 ευρώ, για την Εθνική στα 8,10 ευρώ από 7,30 ευρώ και για την Πειραιώς στα 4,65 ευρώ από 3,90 ευρώ πριν.

Όπως τονίζει, το πρόσφατο sell-off στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών αντανακλά το ισχυρό profit taking που ακολούθησε τις υψηλές αποδόσεις που έχουν καταγράφει από τις αρχές του έτους, καθώς και τους αρνητικούς τίτλους ειδήσεων, συμπεριλαμβανομένων των πλημμυρών στη Θεσσαλία.

Ωστόσο, όπως τονίζει η JP Morgan, οι ισχυρές προοπτικές σε επίπεδο κερδοφορίας παραμένουν άθικτες και εκτιμά πως θα δημιουργήσουν ROTE στο 10,6% κατά μέσο όρο το 2025 με το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (DFR) της ΕΚΤ να μειώνεται στο 2,50% το 2025, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή θα κινηθούν 8% υψηλότερα σε σχέση με τις προσδοκίες της αγοράς λόγω των υψηλότερων εσόδων από τόκους.

Attica Bank

H Attica Bank ανακοίνωσε ότι η δημοσίευση των αποτελεσμάτων Α΄ Εξαμήνου 2023 δεν θα πραγματοποιηθεί στις 28 Σεπτεμβρίου 2023, όπως είχε αρχικώς ανακοινωθεί στο Οικονομικό Ημερολόγιο αλλά στις 22 Σεπτεμβρίου 2023. Θα δούμε εάν το σχέδιο αναδιοργάνωσης της Τράπεζας έχει αρχίσει να αποδίδει.

Optima Bank : Εγκρίθηκε το ενημερωτικό από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Την έγκριση του περιεχομένου του ενημερωτικού δελτίου της εταιρίας «ΤΡΑΠΕΖΑ OPTIMA BANK Α.Ε.» σχετικά με τη δημόσια προσφορά και την παράλληλη διάθεση σε περιορισμένο κύκλο προσώπων έως 21.000.000 νέων μετοχών (δημόσια προσφορά έως 19.950.000 νέων μετοχών και παράλληλη διάθεση σε περιορισμένο κύκλο προσώπων έως νέων 1.050.000 μετοχών), με καταβολή μετρητών για άντληση κεφαλαίων ύψους έως €151.200.000, με αποκλεισμό (κατάργηση) του δικαιώματος προτίμησης των υφισταμένων μετόχων και την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών του συνόλου των μετοχών της εταιρίας.

ΦΟΥΡΛΗΣ : Ανοδική συνεδρίαση και με καλό όγκο

Πολύ δυνατή συνεδρίαση (από την αρχή μέχρι και την λήξη) είχε χθες η μετοχή της Φουρλής.  Οι βασικοί λόγοι είναι ότι έχει καλά αποτελέσματα στο α’ εξάμηνο (και πιθανότατα στο γ’ τρίμηνο) και ότι , κυρίως, ετοιμάζεται να βάλει την Trade Estate στο Χρηματιστήριο. Θα εκτοξευτούν οι υπεραξίες.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ