Νέα
  • ΓΔ: 1414.51 +0.09%
  • Τζίρος: 63,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Το Διπλό χτύπημα από Μoodys & Fitch, και ο «λευκός καπνός» για OPTIMA

Aμερικανικές αγορές : Νευρικές και πτωτικές οι συνεδριάσεις ενόψει της FED

Αυξημένες ήταν οι πιέσεις που δέχθηκαν οι αμερικανικές αγορές χθες , μία μέρα πριν από τις αποφάσεις και τις ανακοινώσεις της FED.  Και οι 3 μεγαλύτεροι χρηματιστηριακοί δείκτες καθώς και οι μετοχές ήταν στο ΄κόκκινο’ καθόλη την διάρκεια των συνεδριάσεων.  Τρέμουν μην ακούσουν παράταση αυξήσεων επιτοκίων από την FED.

Eλληνικό χρηματιστήριο: Το μυστήριο από το sell off των πρώτων ημερών της εβδομάδας

Ακατανόητα πράγματα συμβαίνουν στο ελληνικό χρηματιστήριο που δίνουν λαβές για θεωρίες συνωμοσίας. Η Moody’s αναβαθμίζει την Παρασκευή το ελληνικό αξιόχρεο κατά δυο βαθμίδες και χθες αναβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες. Η FITCH πράττει την ίδια ημέρα το ίδιο πράγμα (αναβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες).  Ο πληθωρισμός βρίσκεται ανάμεσα στους χαμηλότερους της Ευρώπης, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτινάσσεται και όμως το χρηματιστήριο βουλιάζει. Το χειρότερο όμως είναι ότι πιέζονται ιδιαίτερα τα ελληνικά ομόλογα που επηρεάζονται άμεσα από τις θετικές εξελίξεις. 

Ξένα Funds κλείνουν θέσεις σε ελληνικές μετοχές : Η λογική εξήγηση της πτώσης

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει ‘τρέξει’ πολύ από την αρχή του χρόνου.  Η ελληνική οικονομία διατηρείται σε καλά επίπεδα. Όμως τα ξένα funds από ευρωπαϊκά κράτη θέλουν να αποκομίσουν τα κέρδη τους από το ελληνικό χρηματιστήριο ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα στην Ευρώπη (Ευρωζώνη και Βρετανία).  Αυτή είναι πιο λογική εξήγηση της πτώσης στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Φυσικές καταστροφές : Οι καταστροφές στη Θεσσαλία έχουν αντίκτυπο και στο χρηματιστήριο . Τι λέει η Eurobank Research

Ένας βασικός παράγοντας που επιδρά στην πορεία των ελληνικών μετοχών είναι οι άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις των καταστροφών στη Θεσσαλία στις εισηγμένες.  Το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί για κάποιες μονάδες.  Η Eurobank Research σε χθεσινή έκθεσή της υπολογίζει ότι οι ζημιές θα ανέλθουν στο 1,4% επί του Ακαθάριστου Εθνικού Προιόντος , δηλαδή θα αγγίξει τα 2,9 δις. ευρώ.

Τράπεζες:  Η Moody’s και η FITCH αναβαθμίζουν και τα funds πουλάνε. Τι συμβαίνει;

H Μoody’s  και η FITCH αναβάθμισαν τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών. Όμως την ίδια μέρα, ξένα χαρτοφυλάκια πουλούσαν ‘καραβιές’ τις τραπεζικές μετοχές, όπως έκαναν και την Δευτέρα. Τελικά ή οι οίκοι αξιολόγησης κάνουν τους ‘αβανταδορους’  ή τα μεγάλα ξένα funds που πουλούσαν δεν καταλαβαίνουν την αξία των τραπεζών.

Η αξιολόγηση της Alpha Bank αναβαθμίστηκε σε «Ba1» από «Ba2», της Eurobank σε «Baa3» από «Ba2», της Εθνικής Τράπεζας σε «Baa3» από «Ba2», της Πειραίως σε «Ba1» από «Ba3», της Αττικής σε «B3» από «Caa1» και της Παγκρήτιας σε «B2» από «B3».

Η Fitch αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας σε «ΒΒ» από «ΒΒ-» και την αξιολόγηση βιωσιμότητας σε «bb» από «bb-». Ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Πειραιώς σε «ΒΒ-» από «Β» και την αξιολόγηση βιωσιμότητας σε «bb-» από «b». Tέλος, η Fitch αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Αlpha Bank σε «ΒΒ-» από «Β+» και την αξιολόγηση βιωσιμότητας σε «bb-» από «b+». Το outlook των αξιολογήσεων είναι σταθερό.

ΟΤΕ : Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση με άνοδο

Στήριξε την αγορά – όσο μπορούσε- η μετοχή του ΟΤΕ για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση.  Πολύ δυνατή συνεδρίαση από την αρχή μέχρι και το κλείσιμο και με αυξημένους τζίρους.  Δυστυχώς τα υπόλοιπα blue chips δεν κατάφεραν να κινηθούν ανοδικά μαζί του.  Πάντως η μετοχή ‘έχει σφυγμό΄και ειδικά στις δύσκολες συγκυρίες.  Μάλλον έχει βάλει το χεράκι της και η Deutsche Telekom.

Cenergy : Τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου, το ενεργειακό κόστος και το κόστος πρώτων υλών 

Η Cenergy θα ανακοινώσει μέσω  δελτίου τύπου τα αποτελεσματά  της για το Α΄ εξάμηνο του 2023 την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023, θα υπάρξει  σχετική παρουσίαση και ενημέρωση προς τους επενδυτές και τους αναλυτές θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, την Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023 στις 15:00 ώρα Ελλάδος.

Οι εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών λένε ότι θα είναι από καλά έως πολύ καλά.

Όμως υπάρχουν παράμετροι όπως το ενεργειακό κόστος, το κόστος πρώτων υλών που ίσως αλλάξουν την τελική εκτίμηση.

►Καγκελάριος: Καγκελάριος: Η «απογοήτευση» των ελληνικών ομολόγων, η «μάχη» του ΟΤΕ και τα ερωτήματα της ΑΛΟΥΜΥΛ

Μυτιληναίος : Προς νέα μεγάλη δουλειά στη Βρετανία

Η MYTILINEOS, σε συνέχεια δημοσιευμάτων ηλεκτρονικού τύπου και κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ανακοίνωσε ότι κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχει η MYTILINEOS καθώς και η GE Vernova, έχει αναδειχθεί προτιμώμενος προμηθευτής (preferred supplier) στο πλαίσιο διαγωνιστικής διαδικασίας που διενεργούν οι “SP Transmission” και “National Grid Electricity Transmission” για το έργο “Eastern Green Link 1”, που αφορά έργο δικτύου σταθμών μετατροπέων HVDC.

Εφόσον ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τους όρους της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας και καταρτιστούν οι τελικές συμβάσεις του έργου, θα ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση του επενδυτικού κοινού.

PREMIA :  Αύξηση λειτουργικών κερδών και εργασιών αλλά μείωση των κερδών προ φόρων

Αύξηση εσόδων κατά 37% και αύξηση λειτουργικής κερδοφορίας (Adjusted EBITDA) κατά 62% σε ενοποιημένη βάση, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2022 παρουσίασε η Premia. Τα κέρδη προ φόρων  διαμορφώθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022 κυρίως ως αποτέλεσμα χαμηλότερων αναπροσαρμογών επενδύσεων σε εύλογη αξία.

H εταιρεία  συμμετείχε  σε μια από τις μεγαλύτερες συναλλαγές ακινήτων των τελευταίων ετών στην Ελληνική αγορά. Τον Φεβρουάριο 2023 υπεγράφη δεσμευτική συμφωνία για την μεταβίβαση του 65% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Skyline Real Estate Single Member S.A. («Skyline») από τον όμιλο ALPHA BANK στο επενδυτικό σχήμα «P&E INVESTMENTS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ» στο οποίο η PREMIA μετέχει με ποσοστό 25% ενώ με 75% συμμετέχει ο όμιλος DIMAND.

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Η ανοδική αντίδραση των τραπεζών και τα κέρδη της Ελλάκτωρ

Goldman Sachs : Η άνοδος του πετρελαίου βάζει δυναμίτη στην παγκόσμια ανάπτυξη

Περαιτέρω αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου θα μπορούσαν να αποτελέσουν ισχυρό αντίθετο άνεμο για την όρεξη των επενδυτών για ρίσκο, όπως προειδοποιεί η Goldman Sachs , εάν δημιουργήσουν ανοδική ώθηση στις αποδόσεις των ομολόγων.

ΕΧΑΕ: Άναψε το ‘πράσινο φως’ για την είσοδο της OPTIMA BANK

 To Xρηματιστήριο Αθηνών , διαπίστωσε την κατ' αρχήν συνδρομή των προϋποθέσεων εισαγωγής στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 4 του ν. 3371/2005 των μετοχών της εταιρίας "ΤΡΑΠΕΖΑ OPTIMA BANK Α.Ε." , υπό την αίρεση επίτευξης επαρκούς διασποράς των μετοχών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό του ΧΑ.

EXAE II:  Μία σημαντική κίνηση στο χρηματιστήριο ενέργειας 

Το Χρηματιστήριο Αθηνών και η ACX (Air Carbon Exchange), ένας από τους μεγαλύτερους διεθνείς παρόχους υπηρεσιών και υποδομών που σχετίζονται με την Αγορά Εθελοντικών Πιστώσεων Αντιστάθμισης εκπομπών CO2 (Voluntary Carbon Credits Markets ή VCMs), είναι στην ευχάριστη θέση ανακοίνωσαν την έναρξη της συνεργασίας τους για τη διερεύνηση της ανάπτυξης μιας διαφανούς και αποτελεσματικής Αγοράς VCM στην Ελλάδα.

Eπανέκδοση 20ετούς ομολόγου με επιτόκιο 4,25%  για 200 εκατ. ευρώ.

Σήμερα Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023 θα διενεργηθεί Δημοπρασία για την επανέκδοση Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, σταθερού επιτοκίου 4,25%,

λήξης 15 Ιουνίου 2033, σε άυλη μορφή, ISIN GR0124039737. Σκοπός της επανέκδοσης είναι η ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα η διευκόλυνση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων. Το ποσό που θα δημοπρατηθεί θα είναι έως 200 εκατομμύρια ευρώ και η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023 (Τ+5).

Στη δημοπρασία θα συμμετάσχουν μόνον Βασικοί Διαπραγματευτές (Β.Δ.) με υποβολή, μέσω της ΗΔΑΤ, αποκλειστικά μέχρι 5 ανταγωνιστικών προσφορών έκαστος, που θα πρέπει να υποβληθούν έως τη 12:00 μεσημβρινή (μ.μ.), τοπική ώρα, της 20 ης Σεπτεμβρίου 2023 και οι οποίες ικανοποιούνται μέχρι του ύψους του δημοπρατούμενου ποσού, στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut off τιμή).

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ