Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γ. Κοντόπουλος (ΕΧΑΕ): Μεγάλα τα περιθώρια ανόδου του ΧΑ - Αλλαγές στον Κανονισμό της Κύριας Αγοράς

Στην watch list των αναπτυγμένων αγορών από το 2024 εισέρχεται το ελληνικό χρηματιστήριο μετά τις σημαντική άνοδο που κατέγραψε από το 2022 μέχρι σήμερα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ κ. Γιάνος Κοντόπουλος ο οποίος προασπίστηκε τις κινήσεις που έχει πραγματοποιήσει ο όμιλος ΕΧΑΕ προκειμένου να αυξήσει την κεφαλαιοποίησή της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.  Επεσήμανε επίσης ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για νέες εισαγωγές επιχειρήσεων (ετοιμάζονται 3 μικρομεσαίες μέσα στο 2024).

Τέλος ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Κοντόπουλος στο θέματα της Εθελοντικής Πίστωσης Αντιστάθμισης προϊόντων Άνθρακα που αφορούσαν την ενεργειακή κρίση και την κλιματική αλλαγή και αποτελούν βασικές προτεραιότητες για τους δείκτες ESG. 

Δομικές αλλαγές για την διασπορά των επενδυτών και οι εκτιμήσεις για την  επενδυτική βαθμίδα 

Τις προοπτικές ανόδου της χρηματιστηριακής αγοράς μετά την επενδυτική βαθμίδα, τις δομικές αλλαγές στις οποίες προχωρά η κεφαλαιαγορά για τις εισηγμένες, τα μέλη του χρηματιστηρίου (χρηματιστηριακές) και τους επενδυτές καθώς και τα πολλά road shows που θα αναδείξουν την εξωστρέφεια της ελληνικής κεφαλαιαγοράς ήταν τα θέματα που ανάλυσε η διοίκηση του ελληνικού χρηματιστηρίου σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους. 

Ο κ. Κοντόπουλος τόνισε ότι- βάσει των δεδομένων που είχαμε και στα ξένα χρηματιστήρια- το 50% της ανόδου μίας χρηματιστηριακής αγοράς λόγω αναβάθμισης και επενδυτική βαθμίδας προεξοφλείται ενώ ένα άλλο 50% ακολουθεί σε άνοδο. Συνεπώς υπάρχουν ακόμη περιθώρια ανόδου του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Σε ότι αφορά στην είσοδο του ελληνικού χρηματιστηρίου στις αναπτυγμένες αγορές, θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 5 εταιρείες που πληρούν τους όρους των developted large cap ενώ απαιτείται και η κεφαλαιοποίηση της αγοράς να είναι εναρμονισμένη μ' αυτή του FTSE Develloped countries. H κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου είχε φτάσει στα 90 δισ. Ευρώ τον Ιούνιο 2023 και σταδιακά οι πωλήσεις ξένων επενδυτών την οδήγησαν σε χαμηλότερα επίπεδα. 

Σε ότι αφορά τις αλλαγές στον κανονισμό της Κύριας Αγοράς, ο κ. Κοντόπουλος τόνισε ότι με τα μέτρα που θα ληφθούν προωθείται η ενίσχυση της Κύριας Αγοράς, η διεύρυνση της εταιρικής διασποράς, η αναβάθμιση του ρόλου του Ειδικού Διαπραγματευτή, η Διευκόλυνση νέων εισαγωγών  στο χρηματιστήριο με στόχο την αύξηση των επιχειρήσεων και στην Κύρια Αγορά και στην ΕΝ.Α, ενώ εστίασε και στον περιορισμό του χρόνου διατήρησης σε επιτήρηση ή αναστολή των εισηγμένων που βρίσκονται σ' αυτές τις κατηγορίες. 

Ενεργειακές πρωτοβουλίες ESG με προϊόντα Πιστώσης Αντιστάθμισης Άνθρακα 

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ξεκινήσει η πιστοποίηση των έργων που μειώνουν σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ή των αερίων  του θερμοκηπίου. Οι πιστοποιημένες μειώσεις των εκπομπών άνθρακα προσφέρονται ως τυποποιημένα προϊόντα σε επενδυτές που λαμβάνουν τις στρατηγικές επενδυτικές αποφάσεις τους βασισμένοι στις επιδόσεις των εταιρειών στον τομέα του ESG ή σε εταιρείες που αναζητούν την αντιστάθμιση των αναπόφευκτων εκπομπών τους. Τα τυποποιημένα προϊόντα αυτά ονομάζονται Πιστώσεις Αντιστάθμισης.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, πρωτοπορώντας στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης, θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία Αγοράς Εθελοντικών Πιστώσεων Αντιστάθμισης Εκπομπών CO2  (VCM) στην Ελλάδα, με στόχο την διάθεση στην αγορά των πιστώσεων αυτών με τρόπο οργανωμένο και διαφανή.

►Διαβάστε επίσης: Νέα υποχώρηση στις ευρωπαϊκές αγορές δημιουργεί ο πληθωρισμός

Νέα τιμολογιακή πολιτική για τα μέλη του Χρηματιστηρίου 

Ο κ. Κοντόπουλος αναφέρθηκε και στην αλλαγή των τιμολογήσεων για τα μέλη του χρηματιστηρίου (χρηματιστηριακές, επενδυτικές) προκειμένου να γίνουν φθηνότερες οι συναλλαγές και να αυξηθεί η ενεργοποίηση των επαγγελματιών και των πελατών τους. Τα νέα τιμολόγια χρεώσεων θα περιλαμβάνουν προνομιακές χρεώσεις, στοιχεία βελτίωσης της ρευστότητας , κίνητρα για υψηλότερο τζίρο και βελτίωση του 'βάθους' της αγοράς. 

►Διαβάστε επίσης: «Ράγισαν» οι στηρίξεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Απώλειες 1,96% για το Γενικό Δείκτη

Εξωστρέφεια και επενδυτικά road shows 

Σε ότι αφορά την εξωστρέφεια του ομίλου , ο κ. Κοντόπουλος υπεραμύνθηκε των δράσεων και των road shows που είχε διοργανώσει από τότε που ανέλαβε την ΕΧΑΕ , αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο reverse road show της HSBC στο οποίο συμμετείχαν και πολλές εταιρείες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, δήλωσε ότι θα υπάρξει το road show στις 31 Οκτωβρίου στη Φραγκφούρτη, το καθιερωμένο road show στο Λονδίνο στις 27-28 Νοεμβρίου που θα συμμετάσχουν πάνω από 30 εισηγμένες και στις 25 Ιανουαρίου το road show της JP Morgan στη Νέα Υόρκη.  Επίσης , ιδιωτική εκδήλωση είναι και το συνέδριο της Capital Link στις 11 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη και πάλι.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ