Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Το «Χ» της ΟΤΕ, το «ασανσέρ του τρόμου» στο Χ.Α και η αξιολόγηση από την S&P 

Aμερικανικές τράπεζες :  Υψηλές κερδοφορίες λόγω ανόδου επιτοκίων και εκτάκτων πωλήσεων – Ο Πολ  Κρούγκμαν μάντης θετικών ειδήσεων για τον πληθωρισμό

Ευχάριστες ήταν οι ειδήσεις από τις καταιγιστικές ανακοινώσεις κερδοφοριών γ  τριμήνου 2023 των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών. Η JP Morgan, η Citi , η Wells Fargo, η Blackrock έδειξαν ότι βρίσκονται σε καλή πορεία. Η κερδοφορία των ‘επενδυτικών δεινοσαύρων’  δείχνει ότι χρηματιστηριακά, οι αμερικανικοί δείκτες θα παραμείνουν πάνω από τους κινητούς μέσους όρους 200 ημερών.  Εκτός εάν υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις σε γεωπολιτικά και οικονομικά θέματα. Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν κήρυξε την Πέμπτη το τέλος του πολέμου κατά του πληθωρισμού, προκαλώντας αντιδράσεις. Σε ανάρτησή του στο X, πρώην Twitter, ο Κρούγκμαν έγραψε: «Ο πόλεμος κατά του πληθωρισμού τελείωσε. Κερδίσαμε, με πολύ μικρό κόστος».

Eλληνικό χρηματιστήριο – Την άλλη Παρασκευή η αξιολόγηση από την S&P  και γιατί δεν νοιάζονται τόσο πολύ στο Χ.Α.

Την πιο κρίσιμη ίσως αξιολόγηση θα έχουμε την επόμενη Παρασκευή 20 Οκτωβρίου.  Η S&P  θα αξιολογήσει όχι μόνο την ελληνική πιστοληπτική ικανότητα αλλά και την ευρύτερη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.  Από την τελευταία αξιολόγηση έχουν προκύψει οι καταστροφές στη Θεσσαλία με επιπτώσεις στο ΑΕΠ, η εμφάνιση νέων NPL’s λόγω ανοδου τραπεζικών επιτοκίων και βέβαια η άνοδος του ενεργειακού κόστους.  Εάν βάλουμε στην εξίσωση και τους γεωπολιτικούς κινδύνους  λόγω Μέσης Ανατολής, τότε η αξιολόγηση θα έχει ενδιαφέρον.  Και βέβαια θα δείξει πότε θα πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα.  Πάντως στην χρηματιστηριακή αγορά τη θεωρούν δεδομένη και δεν ασχολούνται και πολύ αυτή την περίοδο. Θα ασχοληθούν όταν αρχίσουν να υπάρξουν εισροές από μεγάλα funds.

Επενδυτική βαθμίδα –Επαφές υφυπουργού οικονομίας με επενδυτικούς οίκους

Ο κ. Θεοχάρης κατά την διάρκεια της Συνόδου του ΔΝΤ στο Μαρόκο  είχε την ευκαιρία να συναντήσει στελέχη φορέων με καθοριστική επιρροή και πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή οικονομική σκηνή, τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, τη διαχείριση κεφαλαίων και στρατηγικών επενδύσεων. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την επενδυτική βαθμίδα και την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Εκτενείς συζητήσεις  είχε ο Υφυπουργός με εκπροσώπους των οίκων αξιολόγησης Moody's και Standard &Poor (S&P), τους πολυεθνικούς τραπεζικούς οργανισμούς MorganStanley, Deutsche Bank, Citi, SociétéGénérale, BNP Paribas, τον ιαπωνικό επενδυτικό κολοσσό Nomura κ.ά. Επίσης, ο κ. Χάρης Θεοχάρης είχε μακρά και αναλυτική συζήτηση με ανώτατα στελέχη του Χρηματιστηρίου του Λουξεμβούργου, καθώς και με τον Υπουργό Οικονομικών της Ανδόρας.

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Ο στόχος για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το «comeback» της Μυτιληναίος και η αδικημένη ΑLPHA BANK

Γενικός Δείκτης: « To ασανσερ του τρόμου» η πορεία του την προηγούμενη εβδομάδα

Οι εξελίξεις στο Ισραήλ το προηγούμενο Σάββατο οδήγησαν σε ανεξέλεγκτη διόρθωση τη Δευτέρα το ελληνικό χρηματιστήριο.  Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά των 1.105 μονάδων για να κλείσει στις 1.110 μονάδες.  Μεσολάβησαν 3 συνεδριάσεις έντονης ανόδου με αποτέλεσμα να φτάσει ενδοσυνεδριακά την Πέμπτη τις 1.205 μονάδες και στο τέλος να κλείσει στις 1.182 μονάδες.  Η Παρασκευή ήταν η μέρα της ραθυμίας , με την αξία συναλλαγών να μην ξεπερνά τα 75 εκατ. ευρώ και ο Γ.Δ να διολισθαίνει προς τις 1.160 μονάδες όπου φάνηκε η στήριξη. 

ΔΕΗ :  Σημαντική ανάκαμψη την προηγούμενη εβδομάδα

Μπορεί να μην ακούγεται πολύ αλλά έχει τους δικούς της ‘πιστούς’ η μετοχή της ΔΕΗ. Η προηγούμενη εβδομάδα την βοήθησε να επιστρέψει πάλι πάνω από τα 9 ευρώ.  Τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου και το ενεργειακό μείγμα που έχει δημιουργήσει θα δώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα, λένε κάποιοι αναλυτές.  Μαθαίνουμε ότι ξένα funds  θα ζητήσουν και μερισματική απόδοση πάνω από 2,5-3% σε περίπτωση που καταγράψει αύξηση κερδών στο τέλος της χρήσης.

ΟΤΕ:  Με άνοδο και πτώση , η μετοχή «έφερε Χ» στο τέλος της εβδομάδας

Με ελάχιστη άνοδο έκλεισε την εβδομάδα η μετοχή του ΟΤΕ που παλινδρομεί πέριξ των 13,2 ευρώ.  Έντονη μεταβλητότητα για τη μετοχή , αλλά το θετικό είναι ότι έδειξε δυναμισμό και ‘σημάδια ζωής’ . Ήταν μέσα στην πρώτη πεντάδα των συναλλαγών καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας και αυτό δείχνει χρηματιστηριακή ‘υγεία’.  Για όσους έχουν απελπιστεί από την στασιμότητα της μετοχής (χάνει 8% από την αρχή του χρόνου) να θυμίσουμε ότι αυτό μπορεί να ιδωθεί  και ως ‘επενδυτική ευκαιρία’. Ένας επιχειρηματικός κολοσσός είναι με πολύ ισχυρούς μετόχους πίσω.  Θα μοιράσει και μέρισμα χρήσης 2023 μετά και την λογιστική ενσωμάτωση των κερδών της Cosmote. 

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Το «τσίμπημα» του πληθωρισμού, η αναβάθμιση της Μυτιληναίος και τα νέα σχέδια του Σωκράτη Κόκκαλη

JUMBO :  Μετρά μεγάλες εισπράξεις στο δ’ τρίμηνο ο όμιλος

Όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές , το δ’ τρίμηνο είναι από τα καλά τρίμηνο αφού καταγράφει εισπράξεις από τα σχολικά είδη , από τα είδη νοικοκυριού και βεβαίως τον Δεκέμβριο από τα εορταστικά είδη.  Για φέτος ο πήχυς έχει μπει ψηλά (κι ας γκρινιάζει ο κ. Βακάκης). Ήδη ο Σεπτέμβριος ήταν πολύ καλός.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ :  Ο μετασχηματισμός έφερε υψηλή ρευστότητα η οποία θα επενδυθεί

Ο ομιλικός μετασχηματισμός έφερε πολύ υψηλή ρευστότητα στον όμιλο.  Αίφνης μέσα σε δύο χρόνια από μία εταιρεία που πνίγονταν στις οφειλές στις τράπεζες έχει ξεχρεώσει και έχει αυξήσει την ρευστότητα από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.  Ο στόχος είναι πλέον να κάνει νέες επενδύσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

ΕPSILONNET :  Σημαντική μετοχική ανάκαμψη και με αυξημένους όγκους δείχνει ότι επίκεινται καλά αποτελέσματα γ’ τριμήνου.  Η ΕΤΕ θέλει να αυξήσει το ποσοστό της 

Το σοκ από το λογιστικό λάθος αποτίμησης των stock options φαίνεται ότι ξεπεράστηκε εύκολα από την Epsilonnet καθως η εταιρεία θα δείξει καλά αποτελέσματα και στο γ’ τρίμηνο. Η μετοχή δείχνει να προεξοφλεί θετικές εξελίξεις με τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου (9μηνου) ενώ στην αγορά ακούγεται ότι θα υπάρξουν και επιχειρηματικές εξελίξεις.  Εμείς μαθαίνουμε ότι η ΕΤΕ θέλει να ενεργοποιήσει το option για αγορά και άλλου 15% του ομίλου

Το καλεντάρι της επόμενης εβδομάδας

Στο εξωτερικό συνεχίζονται οι ανακοινώσεις του τρίτου τριμήνου στις ΗΠΑ ενώ η εβδομάδα έχει στοιχεία λιανικών πωλήσεων Σεπτεμβρίου την Τρίτη (ΗΠΑ), πληθωρισμού Σεπτεμβρίου την Τετάρτη (Ευρώπη) και νομισματικής πολιτικής στην Κίνα την Πέμπτη. Στις κυριότερες δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις των Bank of America, Goldman Sachs, Johnson & Johnson την Τρίτη, ακολουθούν την Τετάρτη οι Morgan Stanley, Procter & Gamble, Netflix, Tesla ενώ την Πέμπτη ανακοινώνουν οι AT&T, Blackstone και Philip Morris. Στο εσωτερικό ξεχωρίζει η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Jumbo την ερχόμενη Τετάρτη με θέμα την έγκριση χρηματικής διανομής ύψους 1,47 ευρώ ανά μετοχή. Επισημαίνεται τέλος ότι την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι σειρές παραγώγων για το μήνα Οκτώβριο ενώ την ίδια ημέρα ολοκληρώνεται η δημόσια πρόταση για τις μετοχές της ΕΛΓΕΚΑ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ