Νέα
  • ΓΔ: 1273.33 -0.01%
  • Τζίρος: 81,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ευρωαγορές: «Πέταξαν» 3% σε επίπεδο εβδομάδας - Γλυκά χαμόγελα για τη μείωση του πληθωρισμού

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Με κέρδη 3% έκλεισαν σε επίπεδο εβδομάδας τις συναλλαγές τους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, με όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι ο ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού επιβράδυνε τον Οκτώβριο στο 2,9% από 4,3% τον Σεπτέμβριο και 10,6% ένα χρόνο νωρίτερα. Αυτό είναι το χαμηλότερα στοιχεία από το καλοκαίρι του 2021. 

Ο δομικός πληθωρισμός της Ευρωζώνης - χωρίς δηλαδή την ενέργεια και τα τρόφιμα - εμφάνισε μικρότερη επιβράδυνση, στο 4,2% τον Οκτώβριο από 4,5% τον προηγούμενο μήνα. 

Στο ταμπλό

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1%, καταγράφοντας κέρδη πάνω από 2% στην εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, ενισχύθηκε κατά 0,99% στις 455 μονάδες, όπως και ο Euro Stoxx 50 που κέρδισε 0,85% στις 4.339 μονάδες. Ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη διαμορφώθηκε στις 15.919 μονάδες με +0,84%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε κέρδη 0,91% στις 7.233 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 άγγιξε τις 7.503 μονάδες με +1,25%. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,75% στις 29.477 μονάδες ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε κέρδη 0,97% στις 9.761 μονάδες.

Μάκρο και επιχειρήσεις

Στα μάκρο της ημέρας, διευρύνθηκε ελαφρώς το πλεόνασμα στο ισοζύγιο πληρωμών της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Ειδικότερα, το πλεόνασμα αυξήθηκε στα 31,23 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο από 30,81 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. Με βάση τα μη προσαρμοσμένα μεγέθη, αυξήθηκε στα 40,78 δισ. ευρώ από 33,74 δισ. ευρώ.

Για τους 12 μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο, το πλεόνασμα ανήλθε σε 175 δισ. ευρώ ή στο 1,2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης μετά από έλλειμμα 32 δισ. ευρώ (0,2% του ΑΕΠ) ένα χρόνο νωρίτερα. 

Οι μετοχές της Rolls-Royce έφτασαν σε υψηλό 52 εβδομάδων, μετά από άνοδο κατά περίπου 190% σε ένα χρόνο. Οι μετοχές της Volvo βούτηξαν 10%, στον απόηχο της ανακοίνωσης της μητρικής της Zhejiang Geely Holding Group για πώληση συνολικά 100 εκατ. μετοχών (πάνω από το 3% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου)

Νάγκελ: Τα επιτόκια δεν θα μειωθούν σύντομα - Τι είπε για τα υποχρεωτικά διαθέσιμα

 

Τα επιτόκια δεν θα μειωθούν στο άμεσο μέλλον, αν και δεν μπορεί να προβλεφθεί για πόσο διάστημα θα παραμείνουν στα υψηλά επίπεδά τους, δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ.

Θα πρέπει, είπε, να παραμείνουν υψηλά για μία επαρκή περίοδο. «Αν και είναι αδύνατο να προβλεφθεί ακριβώς για πόσο μεγάλη θα είναι η περίοδος αυτή, είναι πολύ απίθανο ότι αυτή θα τερματιστεί σύντομα». 

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ τονίζουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα του 4% (το επιτόκιο καταθέσεων) για μεγάλο διάστημα το 2024, οι αγορές χρήματος στοιχηματίζουν ότι θα αρχίσουν να μειώνονται από τον Απρίλιο και συνολικά κατά 100 μονάδες βάσης (μία ποσοστιαία μονάδα) το επόμενο έτος.

Ο Νάγκελ επανέλαβε πάλι ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν τα επιτόκια έχουν πιάσει ταβάνι, σημειώνοντας ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, που έτρεχε τον Οκτώβριο με ετήσιο ρυθμό 2,9%, μπορεί να επηρεασθεί από γεωπολιτικά σοκ, εννοώντας τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

«Για να αποφευχθεί η ζημιά στην οικονομία από έναν υψηλό πληθωρισμό για πολύ μεγάλο διάστημα, πρέπει να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών… Επί του παρόντος, είναι πολύ νωρίς να κηρύξουμε νίκη κατά του πληθωρισμού», είπε.

Αισιόδοξος για την  οικονομία

Ο Νάγκελ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να αποφευχθεί μία ανώμαλη προσγείωση της οικονομίας, δηλαδή μία ύφεση λόγω των υψηλών επιτοκίων. Επικαλέσθηκε προς τούτο μία σειρά παράγοντες, όπως «τις ασυνήθιστα σταθερές και επίσης σφιχτές αγορές εργασίας, τα επίπεδα χρέους των νοικοκυριών και επιχειρήσεων και την ισχυρή επενδυτική δραστηριότητα».

Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι δεν βλέπει τον λόγο που πρέπει να αποκλεισθεί μία αύξηση των ελάχιστων υποχρεωτικών διαθεσίμων των τραπεζών «για τη βελτίωση της νομισματικής πολιτικής». Τα τελευταία 13 χρόνια, ο συντελεστής τους ήταν 2%, είπε, προσθέτοντας ότι η αυξανόμενη απόδοση των διαθεσίμων των τραπεζών μπορεί να εμποδίσει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, με σταθερές τις υπόλοιπες συνθήκες.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ