Νέα
 • ΓΔ: 1273.33 -0.01%
 • Τζίρος: 81,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: «Ο αέρας» της ΕΘνικής Τράπεζας, η πώληση της Πειραιώς και το νέο σταυροδρόμι στο Χ.Α

Eυρωπαϊκές αγορές : Νέα άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Κοντά στα ιστορικά υψηλά τους

Εμείς ξεχαστήκαμε στα δικά μας χρηματιστηριακά επιτεύγματα  αλλά οι ευρωπαικές αγορές έκαναν και αυτές σημαντικό εβδομαδιαίο ράλι. Κάλυψαν τις απώλειες του φθινοπώρου και επιστρέφουν κοντά στα ιστορικά υψηλά τους. Ενδεικτικά ο DAX βρίσκεται μόλις 4,5% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά του ενώ ο ιταλικός MIB περίπου 1,5% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά. Δεν το λες χρηματιστηριακή κρίση αυτό. Tελικά είναι πιθανό να έχουμε year end's rally, στην περίπτωση που δεν αυξηθούν τα επιτόκια από την EKT και τα εταιρικά αποτελέσματα είναι θετικά.

Γενικός Δείκτης : Ο στόχος επιτεύχθηκε. Από Δευτέρα έχουμε άλλο 'σταυροδρόμι'

Η στήλη πρόβλεπε ότι μέχρι την Παρασκευή θα έπεφτε το 'κάστρο' των 1.240 μονάδων . Χθες εν μέσω υπερβολικής αισιοδοξίας και αγοραστών, ο Γενικός Δείκτης έφτασε στις 1.263 μονάδες στα μισά της συνεδρίασης και μετά βγήκαν κάποιοι πωλητές σε τράπεζες και άλλα blue chips με αποτέλεσμα να 'ροβολήσει' προς τις 1.250 μονάδες. Από εβδομάδα ή θα συσσωρεύσει μεταξύ 1.240-1.250 ή  θα κινηθεί προς τις 1.260 μονάδες.

TXΣ- ΕΤΕ:  Διεθνές ενδιαφέρον για την έκδοση

Το διεθνές βιβλίο καλύφθηκε 9,5 φορές, προσελκύοντας κορυφαίους θεσμικούς επενδυτές, στην πλειονότητά τους από τις ΗΠΑ (35%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (47%), με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 30 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Εξαιρετική χαρακτηρίζεται και η ποιότητα των διεθνών επενδυτών καθώς η πλειονότητα είναι μακροπρόθεσμοι επενδυτές (64%) και θεσμικά επενδυτικά κεφάλαια (27%).

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Τα πανηγύρια της ΕΤΕ, η όρεξη των ιταλών και το ρεκόρ της AEGEAN

ΕΧΑΕ : Αυξάνεται η 'βαρύτητα' της μετοχής της ΕΤΕ στους δείκτες

Σε συνέχεια της ολοκλήρωσης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, της προσφοράς μετοχών της εταιρείας «Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ», το Χρηματιστήριο Αθηνών γνωστοποιεί την αλλαγή του συντελεστή ευρείας διασποράς (Free Float) από 60% σε 82% σε όλους τους δείκτες στους οποίους οι μετοχές της εταιρείας συμμετέχουν.

Πιο συγκεκριμένα, η αλλαγή θα επηρεάσει τη σύνθεση των παρακάτω δεικτών:

 • Γενικός Δείκτης Τιμών Χ.Α.
 • Δείκτης Συνολικής Απόδοσης Γενικού Δείκτη Χ.Α.
 • FTSE/Χ.Α. Large Cap
 • FTSE/X.A. Δείκτης Αγοράς
 • FTSE/X.A. Προσωπικά Προϊόντα
 • FTSE/Χ.Α. Τράπεζες

Επίσης, αλλαγή του συντελεστή βαρύτητας (Weight Factor) των μετοχών της εταιρείας στο Δείκτη ATHEX ESG από 57,00% σε 77,90%. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από τη συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Νοεμβρίου 2023.

Τραπεζικές μετοχές :  Εβδομαδιαία άνοδος του 2023 με 11%

Έσπασαν τα κοντέρ οι τραπεζικές μετοχές (στο σύνολό τους) την εβδομάδα που τέλειωσε. Με εβδομαδιαία μεταβολή 11%  έκαναν την μεγαλύτερη εβδομαδιαία μεταβολή του 2023. 

Τράπεζα Πειραιώς : Στελέχη  στο εξωτερικό την προηγούμενη εβδομάδα ετοιμάζοντας την ιδιωτικοποίηση

Τώρα έχουμε και την Τράπεζα Πειραιώς μπροστά μας και φαίνεται ότι οι συνθήκες πιέζουν να ξεκινήσει η διαδικασία μέσα στο 2023 πιθανότατα από τις αρχές Δεκεμβρίου μετά από την αξιολόγηση της FITCH (1η Δεκεμβρίου) προκειμένου να υπάρξει ένα έξτρα κίνητρο. Πάντως μαθαίνουμε ότι κάποια στελέχη της Πειραιώς βρέθηκαν στο εξωτερικό την προηγούμενη εβδομάδα για να προετοιμάσουν την διαδικασία.

Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Το ιστορικό άλμα της Cenergy, η πτήση της TP της Eurobank πάνω από τα 2 ευρώ και η επιστροφή της Trade Estates

Tράπεζα Πειραιώς : Προχωρά σε πρόγραμμα stock options στα στελέχη

Το Πρόγραμμα θα χρησιμεύσει ως μέσο πληρωμής αποδοχών πληρωτέων σε μέσα, σε εργαζομένους και στελέχη της Εταιρείας και των συνδεδεμένων με αυτήν οντοτήτων, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στις Πολιτικές

Αποδοχών Μελών Δ.Σ. και Ομίλου και στα συγκεκριμένα σχήματα αποδοχών που υιοθετούνται κατά καιρούς. Οι βασικοί όροι του εγκεκριμένου Προγράμματος έχουν ως εξής:

Διάρκεια: Το Πρόγραμμα έχει διάρκεια πέντε (5) ετών, αρχόμενη από την ημερομηνία θέσπισής του. Μέγιστος αριθμός νέων μετοχών: Ο μέγιστος αριθμός νέων μετοχών που δύνανται να εκδοθούν στο πλαίσιο του Προγράμματος αντιστοιχεί σε 1,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας κατά την ημερομηνία θέσπισης του Προγράμματος από το Δ.Σ., ήτοι 18.755.508 μετοχές.

Τιμή Άσκησης: Η Τιμή Άσκησης είναι η μέση τιμή σταθμισμένη βάσει όγκου (Volume Weighted Average Price - VWAP) των μετοχών της Εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών τις τελευταίες 45 ημέρες διαπραγμάτευσης πριν από την απόδοση (κάθε δόσης) των Δικαιωμάτων προσαυξημένη κατά 1%

OΠΑΠ - Σύσταση αγοράς από OPTIMA και τιμή στόχο 17,1 ευρώ

Στα 101,7 εκατ. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθούν τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ  το τρίτο τρίμηνο, από 118,1 εκατ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, όπως προβλέπει η Optima Bank σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "buy" και την τιμή-στόχο των 17,1 ευρώ.

Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι θα διαμορφωθούν:

 1. Xαμηλότερα περιθώρια  στον διεθνή στοιχηματισμό.
 2. Υπάρχει μειωμένη κίνηση στα καταστήματα «Play» λόγω εκτεταμένου καύσωνα και πλημμυρών, καθώς και του κλεισίματος καταστημάτων OΠΑΠ στις πλημμυροπαθείς περιοχές.
 3. Δύσκολης σύγκρισης στο ημερολόγιο αθλητικών γεγονότων καθώς η σεζόν ξεκίνησε αργότερα από πέρυσι.
 4. Της έλλειψης μεγάλων τζάκποτ.
 5. Υψηλότερου λειτουργικού κόστους λόγω πληθωριστικών πιέσεων.

ΙΝΤΡΑΛΟΤ: Το νέο στοίχημα είναι το dual listing

H αναμόρφωση της Ιντραλοτ συνεχίζεται μετά και την εξαιρετικά πετυχημένη (ως φαίνεται από την πορεία της μετοχής) αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με αποτέλεσμα να μπαίνει μέσα στο ημερολόγιο 2024-2025 η διπλή εισαγωγή (dual listing) για τη μετοχή.  Tην βλέπουμε να 'ξενιτεύεται' και αυτή.

ΕΛΧΑ: Προσπαθεί να καλύψει την χρηματιστηριακή απόσταση

Η μετοχή της ΕΛΧΑ μπορεί να ανήκει στον ίδιο όμιλο με την Cenergy αλλά δεν έχει καταφέρει να κινηθεί έντονα ανοδικά όπως η πετυχημένη (και χρηματιστηριακά) Cenergy. Η χθεσινή έντονα ανοδική κίνηση της ΕΛΧΑ ουσιαστικά αποκαθιστά την χρηματιστηριακή ισορροπία. Εάν τα μεγέθη του 2023 είναι καλά , σίγουρα θα δικαιούται μία σημαντικά άνοδο από το 2024.  

Το ημερολόγιο της επόμενης εβδομάδα (BETA ΑΧΕΠΕΥ)- Γεμάτο εταιρικά αποτελεσμάτα 9μηνου

Από πλευράς αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου θα ανακοινώσουν οι Πλαστικά Θράκης, Premia Properties, ΕΧΑΕ (20/11), Motor Oil, ΟΠΑΠ, Ελβαλχαλκόρ, Φουρλής, E-Net (21/11), Lamda Development (22/11) Aegean (τηλεδιάσκεψη), Quest, ΓΕΚΤΕΡΝΑ (23/11) και Intralot (24/11). Σε άλλες σημαντικές εξελίξεις στις 21 Νοεμβρίου θα κατατεθεί στην Βουλή ο προϋπολογισμός του 2024, οι συνελεύσεις έγκρισης της συγχώνευσης των εταιριών ΑΝΕΚ και Attica

Holdings θα διεξαχθούν την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου ενώ την ίδια ημέρα η Interlife έχει προγραμματισμένη παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών. Χωρίς το ειδικό μέρισμα των 1,47 ευρώ ανά μετοχή θα διαπραγματεύεται η μετοχή της Jumbo από την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου. Επισημαίνεται ακόμα ότι οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας που κατανεμήθηκαν σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές από την πώληση του ποσοστού του ΤΧΣ θα είναι διαθέσιμες προς διαπραγμάτευση από το πρωί της Τετάρτης 22 Νοεμβρίου.

Στο εξωτερικό η αργία της Ημέρας των Ευχαριστιών (23/11) και η ημιαργία της ερχόμενης Παρασκευής στις αγορές των ΗΠΑ θα περιορίσουν το ενδιαφέρον καθώς οι επενδυτές θα εστιάσουν στις πωλήσεις του εκπτωτικού τετραημέρου που ακολουθεί (24-27/11). Ωστόσο σε επίπεδο νέων τα πρακτικά της FED και τα αποτελέσματα της NVIDIA (21/11), οι δείκτες δραστηριότητας στην Ευρώπη (23/11) και τα τελικά στοιχεία για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου της Γερμανίας (24/11, Εκτ. -0,8%) ενδέχεται να ξεχωρίσουν από πλευράς ειδησεογραφίας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ