Νέα
  • ΓΔ: 1273.33 -0.01%
  • Τζίρος: 81,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Οι σφαλιάρες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η ανάσταση της ΕΤΕ και ο ενθουσιασμός των Γερμανών

Αμερικανικές αγορές : “Τρένο” πάνε οι βασικοί δείκτες και μοιράζουν τάπες στους 'αρκούδους'

Χωρίς να βιώνει τα καλύτερα της η αμερικανική οικονομία, οι χρηματιστηριακοί δείκτες (οι βασικότεροι) κάνουν year end's rally και διαψεύδουν – τουλάχιστον μέχρι στιγμής- αυτούς που περίμεναν τεράστια διόρθωση και κρίση. Ο Dow Jones επέστρεψε πάνω από τις 35.000 μονάδες, ο S&P 500 πάνω από τις 4.500 μονάδες και ο Nasdaq πάνω από τις 14.000 μονάδες.

Ευρωπαϊκές αγορές : Οι περισσότεροι δείκτες ανοδικοί και προς νέα ρεκόρ

Ο γερμανικός DAX που έχασε για λίγο τις 16.000 μονάδες και ο Γενικός Δείκτης που υποχώρησε οριακά μετά το ράλι της προηγούμενης εβδομάδας ήταν δύο δείκτες που υποχώρησαν. Αλλά και οι δύο με οριακές μεταβολές. Οι περισσότεροι δείκτες βρίσκονται κοντά στα ιστορικά υψηλά τους, όπως ο ιταλικός MIB που πάει να σπάσει και τις 30.000 μονάδες. Υπάρχει ρευστότητα στο Ευρωσύστημα. Να τα λέμε κι αυτά.

Γενικός Δείκτης : Είναι υπερτιμημένος ; Για δείτε λίγο τους πολλαπλασιαστές κερδών

Για να εξετάσουμε τον Γενικό Δείκτη, εάν θεωρείται υπερτιμημένος στις 1.250 μονάδες θα πρέπει να δούμε και τους πολλαπλασιαστές κερδών του. Αυτή την περίοδο ο p/e του ελληνικού χρηματιστηρίου (με κέρδη 9μηνου) βρίσκεται κοντά στο 13-14 ενώ στην Ευρώπη βρίσκονται πάνω από το 15. Βάση αυτού του στοιχείου, μπορούμε να ελπίζουμε και σε μία νέα άνοδο πάνω από τις 1.300 μονάδες. Άλλωστε κάτι τέτοιο λέει και η Goldman Sachs. Σε ότι αφορά την χθεσινή συνεδρίαση, για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα απέτυχε να υπερβεί τις 1.260 μονάδες (στο κλείσιμο). Λίγο υπομονή και θα το δείτε και αυτό.

ΕΧΑΕ : Βελτιωμένη η εικόνα της. Να βελτιωθεί και η μετοχή της χρειάζεται

Ο κύκλος εργασιών το εννεάμηνο του 2023 για τον Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών διαμορφώθηκε σε 34,4 εκατ., έναντι 29,3 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σημειώνοντας αύξηση κατά 17,4%.

Το σύνολο του κόστους λειτουργικών εργασιών και δαπανών το εννεάμηνο του 2023 διαμορφώθηκε σε 18,6 εκατ. έναντι 16,9 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αυξημένο κατά 10,0%. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην αύξηση του μισθολογικού κόστους λόγω ενίσχυσης της διοικητικής ομάδας και της ανταγωνιστικότητας του Ομίλου.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) το εννεάμηνο του 2023 ανήλθαν σε 14,3 εκατ., αυξημένα κατά 27,7% σε σχέση με τα 11,2 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (ΕΒIΤ) το εννεάμηνο του 2023, ανήλθαν στα 11,5 εκατ. έναντι 7,7 εκατ. το εννεάμηνο του 2022, παρουσιάζοντας αύξηση 49,4%, και τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του Ομίλου μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 9,6 εκατ. έναντι 6,8 εκατ. Το εννεάμηνο του 2022 παρουσιάζοντας αύξηση 41,2%. Σημειώνεται ότι το εννεάμηνο του 2022 η κερδοφορία του Ομίλου ενισχύθηκε από έκτακτα έσοδα (έσοδα από επιστροφές φόρου) ύψους 0,6 εκατ.ευρώ την περυσινή περίοδο

Deutsche Bank : Oι ενθουσιασμένοι γερμανοί και οι ελληνικές τράπεζες

Σε νέα έκθεσή της η Deutsche Bank αναβαθμίζει και τις 4 συστημικές τράπεζες δίνοντας υψηλότερες τιμές στόχους. Την Εθνική με σύσταση buy από hold με νέα τιμή-στόχο τα 8,30 ευρώ από 7,10 ευρώ πριν τοποθετώντας την στην κορυφαία θέση των επιλογών της από την Ελλάδα. Σε buy διατηρεί την Alpha Bank με τιμή-στόχο τα 2,15 ευρώ από 2,00 ευρώ πριν, σε hold διατηρεί την Τράπεζα Πειραιώς με τιμή-στόχο τα 3,95 ευρώ από 3,3 ευρώ πριν και τέλος buy είναι η σύσταση για την Eurobank με νέα τιμή-στόχο τα 2,40 ευρώ από 2,05 ευρώ πριν. Πάντως θα πρέπει να πούμε  ότι έχουν θέσεις και στις 4 τράπεζες και πήραν και από το placement της ΕΤΕ.

Διαβάστε επίσηςΚαγκελάριος: Τα πανηγύρια της ΕΤΕ, η όρεξη των ιταλών και το ρεκόρ της AEGEAN

ETE : Συνέχισε ανοδικά η μετοχή της ΕΤΕ , φτάνοντας στα 6,24 ευρώ. Κέρδη για τους ξένους που πίεσαν για 5,3 ευρώ

Ζήτησαν και πήραν τα 5,3 ευρώ οι ξένοι θεσμικοί για την μετοχή της ΕΤΕ στο placement. Αισίως η μετοχή έχει φτάσει στα 6,24 ευρώ, άρα όταν θα πιστωθούν οι μετοχές στους λογαριασμούς αυτοί θα έχουν 'αβγατίσει' κατά ένα 1 ευρώ / μετοχή. Απόδοση 18% μέσα σε λίγες μέρες (από τότε που έβαλαν τα λεφτά τους στο placement). Καθόλου άσχημα. Πάντως σήμερα η μετοχή έδειξε κάποια σημάδια κόπωσης που ίσως βγουν στις επόμενες συνεδριάσεις.

Placement ΕΤΕ : “Aνέστησε” και νεκρούς (κωδικούς)

Eνεργοποιήθηκαν 315 μερίδες ιδιωτών επενδυτών οι οποίες ήταν αδρανείς, μέσω της νέας υπηρεσίας του Χρηματιστηρίου που επιτρέπει σε ιδιώτες επενδυτές να αναζητούν τις παλιές μερίδες τους.

Premia Properties : Οι χαμηλότερες αναπροσαρμογές των επενδύσεων μείωσαν τα κέρδη

Αύξηση εσόδων κατά 31% και αύξηση λειτουργικής κερδοφορίας (Adjusted EBITDA) κατά 50% σε ενοποιημένη βάση, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2022 παρουσίασε η Premia Properties. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το εννεάμηνο του 2022 κυρίως ως αποτέλεσμα χαμηλότερων αναπροσαρμογών επενδύσεων σε εύλογη αξία.

Επιπλέον, τον Οκτώβριο η ICAP CRIF A.E., στα πλαίσια της ετήσιας αναθεώρησης, πραγματοποίησε επαναξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της PREMIA και διατήρησε τη διαβάθμιση στην κλίμακα A, κατατάσσοντας την σε κατηγορία χαμηλού πιστωτικού κινδύνου.

Alpha Finance : Αυξάνει την τιμή στόχο στον “Φουρλή”

Σε μικρή αύξηση της τιμής-στόχου για τη μετοχή του Φουρλή, στα €6,00 από €5,90 προηγουμένως προχωρά η Alpha Finance, διαβλέποντας τις θετικές προοπτικές του ομίλου που πηγάζουν από τη

βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών και το πλάνο επέκτασης των δραστηριοτήτων λιανικού εμπορίου. Πιο συγκεκριμένα, η Alpha Finance εκτιμά ότι οι ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας, η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσουν σε περαιτέρω άνοδο της εγχώριας κατανάλωσης, η οποία θα έχει θετικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα της εισηγμένης.

Παράλληλα, η ισχυρή δυναμική του ελληνικού τουρισμού και η ανάκαμψη της κατασκευαστικής δραστηριότητας για οικιστικά ακίνητα στην Ελλάδα θα ενισχύσουν τις προοπτικές του κλάδου ειδών οικιακού εξοπλισμού και επίπλων, ενδυναμώνοντας τα έσοδα της αλυσίδας καταστημάτων ΙΚΕΑ, όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή.

Πέραν της αναμενόμενης ανάκαμψης των εσόδων, ο όμιλος αναμένεται ότι θα επωφεληθεί, σύμφωνα με την έκθεση της Alpha Finance και από τη βελτίωση των περιθωρίων κερδοφορίας, καθώς η διοίκηση έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο μείωσης των λειτουργικών εξόδων μέσω συρρίκνωσης της επιφάνειας των καταστημάτων ΙΚΕΑ (χωρίς την απώλεια «ωφέλιμων χώρων»), αλλά και πώλησης οριακά κερδοφόρων δραστηριοτήτων στον τομέα των αθλητικών ειδών (πχ. Intersport Τουρκίας και The Athlete’s Foot σε Ελλάδα και Τουρκία).

Σε συνέχεια των ανωτέρω, η Alpha Finance προχωρά σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για τον κύκλο εργασιών του ομίλου, «βλέποντας» αύξηση του μεγέθους στα €520 εκατ. για φέτος (+3,6% σε ετήσια βάση), ενώ, έως το 2027, οι πωλήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα €730 εκατ.

Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Το ιστορικό άλμα της Cenergy, η πτήση της TP της Eurobank πάνω από τα 2 ευρώ και η επιστροφή της Trade Estates

Autohellas: Μειώθηκε κάτω από το 5% το ποσοστό της Fidelity

H εταιρεία "FIDELITY" με επιστολή της στις 20/05/2022, γνωστοποίησε ότι ο συνολικός αριθμός δικαιωμάτων ψήφου στην AUTOHELLAS ATEE, που κατείχε έμμεσα μέσω μιας εκ των ελεγχόμενων εταιρειών της, την "FMR LLC", μεταβλήθηκε σε ποσοστό κάτω του 5% την 18/05/2022, από 5,02% που ήταν πριν τη μεταβολή.

Eπιτροπή Κεφαλαιαγοράς : “Σφαλιάρες' (πρόστιμα) και 'χάδια' (αδειοδοτήσεις) μοίρασε το Δ.Σ της Ε.Κ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την 1002η/20.11.2023  συνεδρίασή του αποφάσισε:

  • Την έγκριση του πληροφοριακού δελτίου σχετικά με την υποχρεωτική δημόσια πρόταση  της εταιρείας «INVEL REAL ESTATE (NETHERLANDS) II BV» προς τους μετόχους της  εταιρείας «ΠΡΟΝΤΕΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΗ  ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ», σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3461/2006.
  • Την έγκριση του αιτήματος του κ. Αλέξανδρου Κατσιώτη για την άσκηση του  δικαιώματος εξαγοράς (squeeze-out) επί των μετοχών της εταιρείας «ΕΛΓΕΚΑ  ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟ - ΔΙΑΝΟΜΕΣ - ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ», σύμφωνα με το άρθρο 27 του ν. 3461/2006.
  • Την επέκταση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας με την επωνυμία «ΑΛΦΑ ASSET MANAGEMENT ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.Δ.Α.Κ.» (LEI 213800SHGGWDBFVRPS03), με  διακριτικό τίτλο «Alpha Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ.», προκειμένου να λειτουργεί και  ως Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΑΕΔΟΕΕ)  σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 2 του ν. 4209/2013. 
  • Την επιβολή χρηματικού προστίμου συνολικού ύψους € 160.000 στην εταιρία BLOG FINANCE CORPORATION (με διακριτικό τίτλο BFC Group) και σε δύο φυσικά  πρόσωπα για παράβαση των διατάξεων του άρθρου 8 του ν. 3606/2007 (ως ίσχυε), καθώς  παρείχαν σε ιδιώτες επενδυτές την επενδυτική υπηρεσία της διαχείρισης χαρτοφυλακίου  χωρίς να διαθέτουν την απαιτούμενη άδεια. Συγκεκριμένα, επιβάλλεται πρόστιμο € 80.000 στον κ. Γρηγόρη Παπαϊορδανίδη, € 60.000 στην κα Σοφία Αμπαζίδου και € 20.000  στην εταιρεία BLOG FINANCE CORPORATION.
  • Την επιβολή χρηματικού προστίμου συνολικού ύψους € 4.500 σε τρία φυσικά πρόσωπα  λόγω εκπρόθεσμης αναγγελίας προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την εταιρεία  ΕΙΔΗΣΕΟΦΩΝΙΚΗ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.Ε. των μεταβολών του συνολικού ποσοστού  συμμετοχής τους επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας  ΕΙΔΗΣΕΟΦΩΝΙΚΗ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.Ε. που προβλέπονται από το ν. 3556/2007.  Συγκεκριμένα επιβάλλεται πρόστιμο € 1.500 σε έκαστο εκ των κ.κ. Τερέζα Θεοδόση,  Γεώργιο Θεοδόση–Μαλιούρη και Ευστράτιο Απέργη.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ