Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Big Tech: Οι κολοσσοί «σκοντάφτουν» στην AI - Υψηλότερα κόστη, λιγότερα κέρδη, πτώση μετοχών

Πηγή: AP

Οι επενδυτές τιμώρησαν τη Microsoft και την Alphabet (μητρική της Google), επειδή τα καθαρά έσοδα που είχαν από τα προϊόντα τους που βασίζονται στη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη (generative AI) δεν ήταν αυτά που περίμεναν λόγω του υψηλού κόστους που έχουν.

Η μετοχή της Alphabet υποχώρησε κατά 6% και της Microsoft κατά περίπου 2% στη διαπραγμάτευση πριν την έναρξη της συνεδρίασης, συμπαρασύροντας πτωτικά και τις μετοχές άλλων τεχνολογικών κολοσσών, όπως της Apple, της Meta και της Amazon.

Τόσο η Microsoft όσο και η Alphabet κατέγραψαν μεγάλες αυξήσεις στα έσοδά τους από το cloud στα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου 2023, που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της Wall Street.

Ωστόσο, παράλληλα αυξήθηκε το κόστος κατακόρυφα, αναδεικνύοντας τις μεγάλες επενδύσεις που πραγματοποιούν αυτές οι εταιρείες σε servers, κέντρα δεδομένων και έρευνα, καθώς ανταγωνίζονται σκληρά για την προσέλκυση πελατών.

Αυξημένες προσδοκίες των επενδυτών 

Η πτώση των μετοχών της Google και της Microsoft τις έβαλε σε τροχιά απώλειας περίπου 59 δις. και 56 δις. δολαρίων, αντίστοιχα, από τη χρηματιστηριακή αξία τους.

Αυτό δείχνει τις αυξημένες προσδοκίες των επενδυτών μετά από το ράλι μετοχών τους τελευταίους μήνες, που τροφοδοτήθηκε από τις προσδοκίες για κέρδη από την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία εκτόξευσε τις μετοχές τους σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ.

Ο Gene Munster, διευθύνων σύμβουλος της Deepwater Asset Management, δήλωσε ότι ζητά περισσότερα από τις συμμετοχές της εταιρείας του στην Alphabet και τη Microsoft.

«Οι επενδυτές θέλουν να δουν μεγαλύτερη συμβολή από την τεχνητή νοημοσύνη… Η Microsoft είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο, αλλά δείχνει κάποια άνοδο της AI», δήλωσε σχετικά με την Alphabet.

Εκτίναξη των κεφαλαιακών δαπανών

Οι κεφαλαιακές δαπάνες της Alphabet για το τελευταίο τρίμηνο του 2023 εκτινάχθηκαν 45% στα 11 δις. δολάρια, με την οικονομική διευθύντρια της εταιρείας να αναφέρει ότι θα είναι σημαντικά υψηλότερες φέτος.

Η Microsoft κατέγραψε επίσης άλμα 69% στις κεφαλαιακές δαπάνες στα 11,5 δις. δολάρια και ανακοίνωσε ότι αναμένει ο σχετικός δείκτης να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα τρίμηνα.  

«Με τις θετικές προοπτικές…. (η Microsoft) έδωσε στους επενδυτές όσα χρειαζόταν για να δικαιολογήσει τη σημερινή τιμή της μετοχής της, αλλά θα πρέπει να συνεχίσει να υλοποιεί την αναπτυξιακή της πορεία για να δικαιολογήσει ακόμα υψηλότερη τιμή», δήλωσε αναλυτής της D.A. Davidson.

Ο ίδιος αναμένει ότι η Microsoft θα εξακολουθήσει να μπορεί να αυξάνει τα περιθώρια (κέρδους), διατηρώντας το συνολικό προσωπικό της στα ίδια περίπου επίπεδα, και μειώνοντας τις επενδύσεις το επόμενο έτος, από τη στιγμή που η εταιρεία θα έχει αρκετή δυναμικότητα σε data center για να καλύψει τη ζήτηση.

Η μετοχή της Alphabet, η οποία εκτινάχθηκε 58% το 2023, διαπραγματευόταν σε τιμή που αντιστοιχεί σε 22,26 φορές τα κέρδη της, έναντι 33,09 φορές που είναι ο αντίστοιχος δείκτης PE για τη Microsoft, η μετοχή της οποίας διαπραγματευόταν σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ.  

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα