Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Αφυπνίστηκε και το μικρό επενδυτικό κοινό με το IPO του ΔΑΑ - Σειρά να παίρνουν οι τράπεζες

Η επιτυχία του εγχειρήματος της εισόδου του Αεροδρομίου Αθηνών στο ελληνικό χρηματιστήριο ήταν πολυπλευρη. Πέρα από μία επιτυχημένη δημόσια εισαγωγή στο Χ.Α και ιδιωτικοποίηση του μεριδίου του ΤΑΙΠΕΔ, το πιο σημαντικό ήταν ότι μετά από πολλά χρόνια αναθερμάνθηκε το ενδιαφέρον των μικροεπενδυτών για ελληνικές μετοχές. Η προσέλευση των μικροεπενδυτών στις ΑΧΕΠΕΥ ήταν τόσο μεγάλη που θύμισε εποχές προς 20ετίας.

Όπως χαρακτηριστικά μας έλεγε έλληνας χρηματιστής, κατά τις ημέρες της δημόσιας προσφοράς δεν σταματούσαν να κτυπούν τα τηλέφωνα και τα στελέχη της χρηματιστηριακής έφευγαν πολύ αργότερα από το κλείσιμο της συνεδρίασης. Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών κατά την προηγούμενη εβδομάδα εκτοξεύθηκε στα 130 εκατ. Ευρώ αυξημένη κατά 30%  σε σχεση με τις προηγούμενες εβδομάδες του χρόνου.

Η επιτυχία ήταν το επιστέγασμα δύο εβδομάδων έντονης κινητικότητας στο χώρο των ελληνικών assets. Πρώτα η είσοδος του ομολόγου της Autohellas, μετά οι δύο δημοπρασίες Εντόκων που σαρώθηκαν από την αγορά και το 10ετές ομόλογο που συγκέντρωσε 35 δισ. Ευρώ. Το απόσταγμα της έντονης επενδυτικής δραστηριότητα των τελευταίων εβδομάδων είναι ότι θα παραμείνουν αρκετά εκατομμύρια ευρώ να 'τζιράρονται' μέσα στο χρηματιστηριακό σύστημα.

Εικοσι (20) φορές το ελληνικό βιβλίο προσφορών και 10 φορές το βιβλίο προσφορών των ξένων

Ενδεικτικά, το ελληνικό βιβλίο προσφορών για το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών καλύφθηκε 20 φορές περίπου  (χρειάζονταν περίπου 120 εκατ. Ευρώ και συγκέντρωσε 2,1 δισ. Ευρώ) ενώ το βιβλίο προσφορών των ξένων κατά 10 φορές (χρειάζονταν περίπου 600 εκατ. Ευρώ και συγκέντρωσαν 6 δισ).  Η συνδυασμένη (έλληνες και ξένοι)  προσφορά υπερκαλύφθηκε 12 φορές. 

Ετοιμάζεται η Πειραιώς για την επόμενη πληρη ιδιωτικοποίηση

Επόμενος μεγάλος δρομολογημένος σταθμός είναι η δημόσια προσφορά των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς η οποία θα έχει με το μέρος της την ευνοϊκή παρακαταθήκη τόσο της πρόσφατης διάθεσης μετοχών της Εθνικής Τράπεζας όσο και την ισχυρή ζήτηση που εκδηλώθηκε για την πώληση των μετοχών του Ελ. Βενιζέλος.

 Υποστηρικτικό για την ψυχολογία είναι επίσης και το χρηματιστηριακό περιβάλλον στο εξωτερικό με τους δείκτες να σημειώνουν πολυετή ιστορικά υψηλά ή κινούνται πολύ κοντά σε αυτά. Όλα τα παραπάνω δεν περνούν καθόλου απαρατήρητα από το ταμπλό, η επίτευξη νέων υψηλών 13 ετών (Μαίου 2023)  ήρθε λόγω και της σημαντικής ανόδου των τραπεζικών μετοχών.Οι εκθέσεις των ξένων οίκων και οι πρόσφατες ανοδικές αναθεωρήσεις καθαρών κερδών διευκόλυναν την ανανέωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος. 

Έντονη επιχειρηματικότητα σε όλους τους κλάδους

 Οι επιχειρηματικές ειδήσεις (ΒΟΑΚ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, κλπ) βοηθούν στην διάχυση του ενδιαφέροντος και την ανακύκλωση της ρευστότητας της Αγοράς ενώ έντονη δραστηριότητα παρατηρείται και σε ξεχασμένες περιπτώσεις εταιριών μικρής κεφαλαιοποίησης αυξημένου ειδικού ρίσκου.

Η αφύπνιση της αγοράς σε όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων είναι χαρακτηριστική της διάθεσης που υπάρχει η οποία έχει ενεργοποιήσει χαρτοφυλάκια με διαφορετικό προφίλ ρίσκου και ορίζοντα διακράτησης. Σε τεχνικό επίπεδο , μετά τις 1.393 μονάδες (υψηλά Απριλίου 2011) ανοίγει ο δρόμος για τις 1.460 μονάδες που ουσιαστικά οδηγεί τον Γενικό Δείκτη σε επίπεδα προ ελληνική κρίσεως και Μνημονίων.

Πάντως η άνοδος πάνω από τα επίπεδα των 1.400 μονάδων δεν θα είναι εύκολη. Ίσως δούμε μία παρατεταμένη συσσώρευση τιμών μεταξύ 1.380-1.400 μονάδων πριν γίνει η υπέρβαση.  Η πλήρης αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Πειραιώς θα βοηθήσει να συγκεντρωθούν νέα κεφάλαια.

Διαβάστε επίσης: Χ.Α.: Νέα άνοδος με αυξημένο τζίρο - Εβδομαδιαία κέρδη 1,77%

Η γοητεία της εξωστρέφειας.

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι καταγράφηκε μεγάλη άνοδος κεφαλαιοποιήσεων σε μετοχές που δραστηριοποιούνται και στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι ο Titan Int που κινείται σε υψηλά πολλών ετών, η αναγεννημένη Ιντραλοτ, η ΕΛΧΑ και ο μητρικός όμιλό της Viohalco που κλείνουν το discount έναντι των ευρωπαίων ανταγωνιστών τους και βέβαια ολόκληρος ο κατασκευαστικός κλάδος που βρίσκεται σε επιχειρηματικό 'οργασμό' τόσο με δημόσια έργα όσο και με ιδιωτικές επενδύσεις (Ιντρακατ, AVAX, EKTEΡ, Μυτιληναίος)

Διαβάστε επίσης: Χρηματιστήριο: Μπροστά σε νέα υψηλά 13 ετών - Αγγιξε τις 1.390 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Το ημερολόγιο της εβδομάδας

Η ειδησεογραφία στο εξωτερικό κυριαρχείται την ερχόμενη εβδομάδα από την ανακοίνωση των εταιρικώναποτελεσμάτων δ’ τριμήνου στις ΗΠΑ. Στις κυριότερες εταιρίες που θα δημοσιεύσουν μεγέθη επισημαίνουμε: Caterpillar, Estee Lauder, McDonalds, Palantir (05/02), Amgen, Spotify, Ford Motors, Gilead (06/02), Alibaba, Paypal, Walt Disney, Uber (06/02), Phillip Morris, Pinterest (07/2) και Pepsi (08/2).

Στο εσωτερικό εκτός από την έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών την προσεχή Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου στην Κύρια Αγορά του ΧΑ ξεχωρίζει την ίδια μέρα (07/02) η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Jumbo με θέμα την έγκριση προμερίσματος χρήσης 0,60 ευρώ/μετοχή.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα