Νέα
  • ΓΔ: 1446.92 -0.17%
  • Τζίρος: 83,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Ο πρωταθλητής ΟΠΑΠ, οι κεραυνοί του ΚΕΠΕ και ο κολοσσός ΤΙΤΑΝ

Ξένες αγορές :  Τα χρηματιστήρια ανεβαίνουν . Κι αν σκάσει ‘ το μπαλόνι’;

Μπορεί πολλοί να βλέπουν βίαια διόρθωση ή έντονη υποχώρηση στις χρηματιστηριακές αγορές αλλά αυτό που βλέπουμε εμείς είναι απίστευτο. Είμαστε μάρτυρες για το μεγαλύτερο ράλι των τελευταίων δεκαετιών με τους δείκτες και τις αποτιμήσεις σε πρωτοφανή επίπεδα. Παρελθόν αποτελούν οι 39.000 μονάδες για τον Dow Jones. Πάει για 18.000 μονάδες ο γερμανικός DAX. Iστορικά υψηλά για S&P 500  και Nasdaq . Αν το ‘μπαλόνι σκάσει’ , θα κάνει πολύ κρότο.

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Τα γκάζια του ΑΔΜΗΕ, o «πόνος» στο Χ.Α. και η συνεπής OPTIMA BANK

Ελληνικό χρηματιστήριο : Εταιρικά αποτελέσματα και προεξοφλήσεις

Εμείς γράφαμε ότι τα εταιρικά αποτελέσματα καθορίζουν τις αποτιμήσεις και η αγορά γελάει. Δύο εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης ανακοίνωσαν ρεκόρ κερδοφορίας (Τιτανας και Aegean) και οι μετοχές υποχώρησαν. Γιατί συνέβη αυτό ;  Γιατί απλούστατα οι insiders που είχαν τοποθετηθεί νωρίτερα (ένα δύο μήνες) , πήραν τα κέρδη τους. Πως το λένε οι αμερικάνοι; ‘ Buy the rumour, sell the fact’

ΟΠΑΠ : Πρωταθλητής μερισμάτων με μερισματική απόδοση 11% .  Αυξημένα μεγέθη το 2024

‘Τα ρέστα του’ δίνει ο ΟΠΑΠ από πλευράς μερίσματος αφού , κόντρα στις προβλέψεις, θα μοιράσει συνολικά (σε 3 δόσεις) 1,85 ευρώ / μετοχή. 

Όμως -για συγκυριακούς λόγους- τα καθαρά κέρδη είναι μειωμένα. Τα καθαρά κέρδη χρήσης 2023 διαμορφώθηκαν στα €408,3εκ. (χρήση 2022: €592,3εκ.), μειωμένα κατά 31,1% σε ετήσια βάση. Το δ’ τρίμηνο 2023 τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε €100,6εκ. (δ’ τρίμηνο 2022: €306,5εκ.), μειωμένα κατά 67,2% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω έκτακτου κέρδους το 2022.

Σε επαναλαμβανόμενη βάση και μη συμπεριλαμβάνοντας έκτακτα κονδύλια και στα δύο έτη, τα καθαρά κέρδη 2023 ανήλθαν σε €439,3εκ, αυξημένα κατά 0,7% σε ετήσια βάση, ενώ το δ’ τρίμηνο 2023 διαμορφώθηκαν στα €109,7εκ.

Πρόβλεψη για τη χρήση 2024: GGR €2.150εκ. - 2.200εκ. & EBITDA €750εκ. – 770εκατ.

Το μέρισμα των 1,85 ευρώ / μετοχή διανέμεται  ως εξής :

  1. €1,00 προμέρισμα ήδη διανεμημένο στις 9 Νοεμβρίου 2023
  2.  €0,60 Υπόλοιπο μερίσματος προς πληρωμή / Ημερομηνία αποκοπής 29 Απριλίου / Ημερομηνία πληρωμής 9 Μαΐου
  3. €0,25 Επιστροφή κεφαλαίου προς πληρωμή / Ημερομηνία αποκοπής 25 Ιουνίου / Ημερομηνία πληρωμής 1 Ιουλίου

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Το μέρισμα της ΕΤΕ, το πέταγμα της Aegean και ο χαμός της Πειραιώς

Titan Int : ‘Ο παγκόσμιος κολοσσός του τσιμέντου’ θα μοιράσει και υψηλότατο μέρισμα 0,85 ευρώ ανά μετοχή

Τρίτο συνεχόμενο έτος  το 2023 πωλήσεων ρεκόρ ύψους 2,547 δις. ευρώ, αυξημένες κατά 11,6%. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη  συνέβαλαν πάνω από 90% στις πωλήσεις και στην κερδοφορία του Ομίλου.

  • Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) για τον ΤΙΤΑΝ ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2023, €540,3 εκ.  (αύξηση 63,1%), με ενισχυμένα περιθώρια κέρδους. Όλες οι γεωγραφικές περιοχές κατέγραψαν μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας, χάρη στις αυξημένες πωλήσεις, τις ενισχυμένες τιμές καιτη βελτιωμένη απόδοση  διαχείρισης του ενεργειακού κόστους.
  • Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (NPAT) υπερδιπλασιάστηκαν και ανήλθαν  σε €268,7 εκ. (+145%), ενώ τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε €3,6 ανά μετοχή. Η απόδοση στα μέσα απασχολούμενα κεφάλαια (ROACE) ανήλθε σε 16,9%.
  • Ο δείκτης δανεισμού μειώθηκε σε 1,2x, ενώ ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά €137 εκ. σε €660 εκ.,  παρά τις υψηλές επενδυτικές δαπάνες, οι οποίες στόχευσαν σε έργα αύξησης της δυναμικότητας, την  βελτίωση του ενεργειακού μείγματος και logistics.

Aegean :  Εξαιρετική χρονιά το 2023, μεγάλο μέρισμα  και περιμένουν ένα καλό 2024

«Το 2023 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για την Αegean τόσο σε επίπεδο ανάπτυξης, επιβατικής κίνησης και εσόδων, όσο και σε επίπεδο επέκτασης, επενδύσεων, κερδοφορίας και ρευστότητας».  Το διοικητικό συμβούλιο θα προτείνει προς έγκριση από την επόμενη Γενική Συνέλευση του Απριλίου τη διανομή μερίσματος ποσού 0,75 ευρώ ανά μετοχή.

Entersoft : Πάει για δημόσια πρόταση ο όμιλος Olympia (ΓΕΡΜΑΝΟΣ) μέσα στις επόμενες 20 ημέρες

Ήδη από σήμερα, 13/03/2024, έχει εξασφαλισθεί συνολικώς το 87,31% των μετοχών της Entersoft, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Olympia Group.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3461/2006, θα υποβληθεί υποχρεωτική δημόσια πρόταση εξαγοράς του συνόλου των υπόλοιπων μετοχών της Entersoft, εντός της προθεσμίας που θέτει ο Νόμος (είκοσι ημέρες)

Trade Estates : Η εκτίναξη των μεγεθών λόγω Smart Park

Τα Προσαρμοσμένα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (Αdjusted EBITDA) την χρήση του 2023 ανήλθαν σε 18,2 εκατ. ευρώ, έναντι 14,8 εκατ. ευρώ την χρήση του 2022, σημειώνοντας αύξηση 23,6%.

Αντίστοιχα, τα Καθαρά Κέρδη 2023 ανήλθαν σε 37,7 εκατ. ευρώ, έναντι 24,1 εκατ. ευρώ κατά την χρήση 2022, επηρεαζόμενα από την υπεραξία της πρόσφατης απόκτησης του εμπορικού πάρκου Smart Park.

Η σταθμισμένη μέση διάρκεια των μισθωτικών συμβάσεων βάσει της ελάχιστης συμβατικής λήξης των μισθωτηρίων (WAULT) ανέρχεται στις 31.12.2023 σε 11,0 έτη ενώ το ποσοστό πληρότητας ανέρχεται σε 98,8%.

Εurobank : Λήγει η μεταβλητότητα στη μετοχή ;

Σημάδια εκτόνωσης της αυξημένης μεταβλητότητας έδειξε στο κλείσιμο της συνεδρίασης η μετοχή της Eurobank. Η έξοδος κάποιων ξένων επενδυτών δημιούργησε έντονες πιέσεις στη μετοχή και υποχώρησε από τα επίπεδα του 1,9 στο 1,7. Χθες έκλεισε στο 1,77 αφού κάλυψε τις απώλειες. Λήξη συναγερμού; Θα το δούμε σήμερα.

Γιατί ανησυχούν οι αναλυτές της HellasFin  για την μείωση των ρυθμών ανάπτυξης

Παρα τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης συγκριτικά με την Ευρωζώνη, η ελληνική οικονομία καλείται να αντιμετωπίσει τις συμπληγάδες του πληθωρισμού και στην διάρκεια του 2024.Ιδιαίτερες ανησυχίες εγείρονται από το πολύ υψηλό ποσοστό συμμετοχής της κατανάλωσης στην τελική διαμόρφωση του ΑΕΠ (Ιδιωτική 70,1% και Δημόσια 20%).

Σχετικά με τις πάγιες επενδύσεις, η σύγκριση με την Ευρωζώνη είναι ακόμη απογοητευτική. Η συνεισφορά τους στο ελληνικό εθνικό προϊόν, με την συμπερίληψη των ενισχύσεων στα πλαίσια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, ανάγεται στο 14,3%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη ανέρχεται στο 21%.

Η συνθήκη της υψηλής κατανάλωσης και χαμηλής παραγωγικής βάσης αποτυπώνεται στην πάγια αιμορραγία από τον λογαριασμό των καθαρών εξαγωγών.

Η δυναμική συνιστώσα της ελληνικής οικονομίας, η τουριστική βιομηχανία, δεν μπορεί να θεωρηθεί επαρκές μοντέλο διατηρήσιμης ανάπτυξης των επόμενων δεκαετιών.

Η ενεργή συμμετοχή της χώρας στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας μπορεί να επιτευχθεί μέσω της παραγωγής και εμπορίας καινοτόμων και ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών»

Οι κεραυνοί του ΚΕΠΕ για Πληθωρισμό της «τραπεζικής απληστίας»

«Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες, πιθανότατα εκμεταλλευόμενες την υψηλή συγκέντρωση και τον χαμηλό ανταγωνισμό στον εγχώριο κλάδο-απαλλαγμένες πια από τα «κόκκινα δάνεια» τα οποία μεταφέρθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τους ισολογισμούς τους στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ, ή servicers)- και επωφελούμενες από τις αυξήσεις επιτοκίων αναφοράς της ΕΚΤ, κατέγραψαν μεγάλες αυξήσεις στο καθαρό επιτοκιακό εισόδημα (net interest income) και υψηλές τιμές καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου (net interest margin) και, κατά συνέπεια, σημαντικά κέρδη (εκτιμώνται κοντά στα €7,53 δισ. τη διετία 2022-2023, ύστερα από μία ετήσια αναγωγή των κερδών του 9μήνου 2023) σύμφωνα με το ΚΕΠΕ.

Αυτή η υπέρμετρη συσσώρευση κερδών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μπορεί να ονομαστεί και πληθωρισμός της «τραπεζικής απληστίας»

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ