Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Η άνοδος της Eurobank, τα έσοδα του Δημοσίου από το μέρισμα «έκπληξη» της ΔΕΗ και οι καμπάνες στους servicers

Έντονα πτωτικά γύρισαν οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές κατά την τελευταία ώρα των συνεδριάσεων (υπενθυμίζεται ότι έκλεισαν οι περισσότερες μεταξύ 19.00-19.30 ώρα Ελλάδος).

Ο γερμανικός DAX μετά βίας κράτησε τα επίπεδα των 18.000 μονάδων. Το ίδιο και ο CAC τις 8.000 μονάδες. Μπορεί να βρίσκονται κοντά σε ιστορικά υψηλά αλλά το ύψος φοβίζει.

Η αποκόμιση κερδών μπορεί να σχετίζεται και με τις επικείμενες αποφάσεις της ΕΚΤ ή κάτι που εμείς οι εκτός αγορών δεν γνωρίζουμε ακόμη. 

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Το ρεκόρ του Χ.Α και η κερδοφόρα ΕΥΑΘ

Γενικός Δείκτης: Επιστροφή προς τις 1.420 μονάδες 

Το ανοδικό σενάριο που έβλεπαν οι εγχώριοι χρηματιές , η άνοδος προς τις 1.420 μονάδες, υλοποιήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του.  

Έφτασε μεν στις 1.420 μονάδες (υψηλό ημέρας στις 1.419,3 μονάδες) αλλά δεν κατάφερε να παραμείνει εκεί συγκυριακά και έκλεισε στις 1.417 μονάδες. Ίσως το πετύχει στην σημερινή συνεδρίαση. Αρκεί να συνεχίσουν τράπεζες και μη τραπεζικά blue chips την ανοδική κίνηση.  

Τράπεζες: Μία ισχυρή αντίδραση μετά από καιρό 

Για πολλές συνεδριάσεις (από τις 15 Μαρτίου και μετά) οι τράπεζες είχαν δεχθεί σημαντική πίεση. Έτσι αρκούσε ένας σπινθήρας για να εκτιναχθούν οι μετοχές.

Ο σπινθήρας , φαίνεται ότι ήταν η έκθεση της Morgan Stanley η οποία έλεγε αυτό που όλοι γνώριζαν. Ότι δηλαδή οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με discount έναντι των ευρωπαικών. 

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Το καμπανάκι Στουρνάρα, το ρεκόρ στο Χ.Α και τα κέρδη της OPTIMA

Μorgan Stanley: Οι νέες αυξημένες τιμές στόχοι 

Οι συστάσεις διατηρούνται σε overweight ενώ οι τελευταίες τιμές-στόχοι που έχει προτείνει για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές είναι για την Τράπεζα Πειραιώς τα 5,08 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα τα 8,20 ευρώ, τα 2,08 ευρώ για την Alpha Bank και στα 2,33 ευρώ για τη Eurobank.

Εurobank: Προσεχώς στα 2 ευρώ

Η μετοχή της Eurobank είχε την ισχυρότερη άνοδο χθες αφού φαίνεται ότι θα ακολουθήσει κανονικά το σχεδιασμό για τα μερίσματά της.

Φαίνεται ότι τόσο ο βασικός μέτοχος όσο και η διοίκηση έχουν πάρει διαβεβαιώσεις από τον SSM ότι μπορεί να πληρώσει το μέρισμα που θέλει.

Σε ότι αφορά την Fairfax εξακολουθεί να πιστεύει και να στηρίζει την επένδυσή της. Γι' αυτό κάποιοι βλέπουν τα 2 ευρώ μέσα στον Απρίλιο. 

ΔΕΗ: Διανομή μερίσματος μετά από 10 χρόνια 

Ισχυρά κέρδη περίμενε η αγορά. Μέρισμα περίμενε η αγορά. Και τελικά η ΔΕΗ τις επιβεβαίωσε τις προσδοκίες αλλά έβγαλε και έναν άσσο από το μανίκι, ανακοινώνοντας μέρισμα έκπληξη 25 λεπτών/μετοχή!

«Αποδείξαμε ότι πετυχαίνουμε τους στόχους μας και όταν ανεβαίνουν οι τιμές χονδρεμπορικής και όταν πέφτουν», είπε χθες στους αναλυτές ο Γιώργος Στάσσης, που έχει μάλλον πολλούς λόγους να δηλώνει ικανοποιημένος. Αλμα κερδοφορίας, γρήγορη διείσδυση στις ΑΠΕ, εξωστρέφεια, μεγάλες επενδύσεις που έφτασαν τα 2,6 δισ. ευρώ και σχέδιο ανάπτυξης στην οπτική ίνα. Έχει βάλει πλώρη - λένε όσοι συνομιλούν μαζί του - για ηγετική θέση στον τομέα της ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Κατά τα λοιπά, ανακοίνωσε αυξημένη λειτουργική κερδοφορία για το 2023, με τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) σε επαναλαμβανόμενη βάση να διαμορφώνονται σε €1,3 δισ., αυξημένα κατά 35%.

Σε επίπεδο ενοποιημένων ισολογισμών, δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη τη συνεισφορά των δραστηριοτήτων στη Ρουμανία και για τους 12 μήνες του 2023, το επαναλαμβανόμενο EBITDA διαμορφώθηκε σε €1,5 δισ..

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε €485 εκατ. Την ίδια στιγμή η ΔΕΗ ανακοίνωσε την επαναφορά, μετά από 10 έτη, της διανομής μερίσματος στα €0,25/μετοχή και επιβεβαίωσε τις προοπτικές για το 2024, με εκτίμηση για επαναλαμβανόμενο EBITDA στα €1,7 δισ.

Και το Δημόσιο εισπράττει από τη ΔΕΗ

Και μετά από όλα αυτά κοιτά να δεις τι σκέφτηκα! Ως Καγκελάριος έχω μια ροπή στους αριθμούς, την τάξη και την... αριθμολαγνεία!

  1. Σκέψη 1η: Το Δημόσιο συνεχίζει να είναι μέτοχος της ΔΕΗ και μάλιστα μεγαλομέτοχος.
  2. Σκέψη 2: Συνεπώς κάτι θα λάβει και ο κρατικός κορβανάς - κοινώς το «πουγκί» του Κωστή Χατζηδάκη που τώρα τελευταία τα «ψάχνει» τα έσοδα - από την διανομή μερίσματος του Στάσση. 
  3. Σκέψη 3η: Αν πολλαπλασιάσει κανείς τις μετοχές του Δημοσίου με τα 0,25 ευρώ τότε προκύπτει ένα μέρισμα για το στρατηγείο της Οδού Νίκης διόλου ευκαταφρόνητο: της τάξης των 32 εκατομμυρίων ευρώ! 

Και κατακλείδα: Από εκεί που τα προηγούμενα χρόνια, αυτά της κρίσης, μπορεί και να λέγαμε «ωχ αμάν» τι θα γίνει με τη ΔΕΗ, από εκεί που είχαμε βγάλει τα... σπαθιά για την «αποκρατικοποίηση», τώρα ο κρατικός προϋπολογισμός θα λάβει αναπάντεχη ένεση 32 εκατ. ευρώ από το μέρισμα που επιστρέφει μετά από 10 χρόνια. Κάποιοι - που αγαπούν τους αγγλικούς όρους - μιλούν για turnaround story. Εγώ απλώς θα πώ ότι το voucher του youth pass (150 ευρώ) που απευθύνεται κάθε χρόνο σε περίπου 200.000 νέους 18 - 19 ετών έχει ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 30 εκατ. ευρώ...

Mytilineos: Δημιουργεί ισχυρή στήριξη πάνω από τα 35 ευρώ και ετοιμάζει εκπλήξεις

Η χθεσινή ανοδική αντίδραση της μετοχής , έρχεται μετά από μία περίοδο παρατεταμένης συσσώρευσης πέριξ των 35 ευρώ. Η υποχώρησή της κάτω από τα επίπεδα αυτά έφερε αγοραστές. Ταυτόχρονα η εταιρεία θα συνεχίσει την επενδυτική της πολιτική και με νέες εξαγορές. 

FOURLIS : Θεαματική ανάκαμψη των μεγεθών 

Οι πωλήσεις του Ομίλου Fourlis κατά το 2023 αυξήθηκαν κατά 10% σε συγκρίσιμη βάση, δηλαδή εξαιρουμένων των πωλήσεων Intersport Turkey και The Athlete’s Foot, φτάνοντας τα €521,3 εκ.

Λειτουργική αποτελεσματικότητα και αύξηση κερδών.

Σημαντική αύξηση στα λειτουργικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων EBITDA (OPR)* κατά 21,8% φτάνοντας τα €48,2 εκ. το 2023 έναντι €39,6 εκ. πέρυσι, λόγω εξορθολογισμού του λειτουργικού κόστους και αύξησης της λειτουργικής μόχλευσης.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT), αυξήθηκαν 64.5% κατά το 2023 στα €55,5 εκ. από €33,7 εκ. το 2022 με το περιθώριο EBIT να διαμορφώνεται στο 10,4% το 2023 από 6,7% το 2022.

Trade Estates : Έδωσε σημαντικές υπεραξίες  και μερίσματα στον όμιλο Φουρλή 

Η θυγατρική του Ομίλου Trade Estates, στα τέλη του 2023, αύξησε σημαντικά τη μικτή εκτιμώμενη αξία (GAV) της κατά 65% στα 477 εκατ. Ευρώ  και την Καθαρή Αξία Ενεργητικού της κατά 41% στα 298,4 εκατ. Ευρώ  με αποτέλεσμα ισχυρές μερισματικές αποδόσεις.

Intralot : Ξεπλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις της με την αποπληρωμή του εταιρικού ομολόγου 

Η Intralot ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι η κατά 100% θυγατρική της Intralot Capital Luxambourg  ολοκλήρωσε στις 9 Απριλίου 2024 την πρόωρη ολική αποπληρωμή κατά κεφάλαιο συνολικού ποσού 99.568.000 ευρώ, πλέον τόκων, των υφιστάμενων ομολογιών 5,250% λήξεως Σεπτεμβρίου 2024.

Κατόπιν της συγκεκριμένης αποπληρωμής, το σύνολο των εν λόγω Ομολογιών έχει εξοφληθεί πλήρως και κάθε σχετική υποχρέωση έχει εξ ολοκλήρου αποσβεστεί.

EΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ: Προσωρινή Αναστολή για την Capital Xρηματιστηριακή 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την χθεσινή συνεδρίασή του αποφάσισε την προσωρινή αναστολή της άδειας λειτουργίας της εταιρείας «CAPITAL ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ»  ως προς τις επενδυτικές υπηρεσίες και τις παρεπόμενες υπηρεσίες που αυτή παρέχει επί του συνόλου των χρηματοπιστωτικών μέσων, για χρονικό διάστημα 45 ημερών. Η απόφαση έχει άμεση εφαρμογή.  

Yπουργείο Ανάπτυξης : Καμπάνες στους 3 servicers 

Διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 790.000 ευρώ σε τρεις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις επέβαλε το Υπουργείο Ανάπτυξης για παραβίαση της Νομοθεσίας, κατόπιν εξέτασης καταγγελιών στη Γενική Διεύθυνση Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου. Πρόκειται για τις do value, την Cepal και την Intrum.  Τα πρόστιμα μπήκαν. Το θέμα είναι οι εταιρείες να υπακούσουν. 

Αμερικανικές αγορές : Ανόδου συνέχεια λόγω Προεδρικών Εκλογών βλέπει η XPOT Wealth 

Η ανάλυση της XPOT Wealth είναι σαφής : “Η πορεία του πληθωρισμού, παρόλο που έχει παγιωθεί στο 3,2% τους τελευταίους μήνες, είναι κάτι που δεν προκαλεί ανησυχία όπως δήλωσε ο επικεφαλής της FED καθώς τα νούμερα και η πορεία του πληθωρισμού βρίσκονται στα επίπεδα που θέλουν να δουν τα στελέχη της FED προτού ξεκινήσουν μειώσεις επιτοκίων.

Σαν συμπέρασμα θεωρούμε ότι το επόμενο διάστημα, με πιο πιθανή ημερομηνία τον Ιούνιο, θα υπάρξει μια πρώτη μείωση επιτοκίων από την FED και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και άλλες κεντρικές τράπεζες.

Όσον αφορά το πως αυτό θα επηρεάσει τις αγορές, οι αγορές ήδη κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Ο κλάδος τεχνολογίας βρίσκεται για ακόμα μία φορά στην κορυφή των αποδόσεων όμως έχουμε και πολύ καλές αποδόσεις από τον βιομηχανικό κλάδο, τον κλάδο ενέργειας και γενικότερα παρατηρούμε μία ένδειξη ότι η άνοδος των αγορών βασίζεται σε όλο και περισσότερες μετοχές και όχι μόνο στις  7 μεγάλες μετοχές που κράτησαν τους δείκτες σε υψηλότερα επίπεδα. 

Όλο και περισσότερες μετοχές σημειώνουν νέα ιστορικά υψηλά ή υψηλά 52 εβδομάδων.

Αυτό μας κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξους ότι και το δεύτερο τρίμηνο, ίσως με λίγο μεγαλύτερες διακυμάνσεις, είναι πιθανόν να είναι αρκετά καλό. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όσο περνάει ο καιρός πλησιάζουν οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές όπου κατά παράδοση το έτος των εκλογών ξεκινά και ολοκληρώνεται με θετικό τρόπο.”

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ