Νέα
  • ΓΔ: 1446.92 -0.17%
  • Τζίρος: 83,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Το huge placement του Μυτιληναίου, το Power Summit 2024 της ΔΕΗ και οι αμερικανοί στον ΑΔΜΗΕ

Eυρωπαϊκές αγορές : Αποφορτίζονται από την πρόσφατη άνοδο

Ήπιες διορθωτικές κινήσεις είχαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές και επηρέασαν και το ελληνικό χρηματιστήριο. Το γεγονός ότι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, δημιουργεί την ανάγκη αποκόμισης κερδών και αφ' ετέρου της μείωσης των πιέσεων που δημιουργούνται για τις 'ακριβές' μετοχές. Ίσως απο σήμερα ή αύριο να επιστρέψουν σε ανοδικό κανάλι.

ΕΤΕ : Πραγματοποίησε το 30% των συναλλαγών

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η μετοχή της ΕΤΕ πραγματοποίησε περίπου το 30% των συναλλαγών της συνεδρίασης (47 εκατ. Ευρώ στα 165 εκατ. Ευρώ). Κάποιοι το συνέδεσαν με την φήμη για την αποεπένδυση του ΤΧΣ μέσα στον Ιούνιο. Αυτό δεν αποδείχθηκε τελικά. Προφανέστατα η Τράπεζα θέλει και να αυξήσει συναλλακτική δραστηριότητα στη μετοχή της και να αυξήσει την είσοδο νέων ξένων κεφαλαίων.  

Φουρλής : Αύξηση μεγεθών στο α' τρίμηνο

Αύξηση πωλήσεων κατά 4,7% παρουσίασε ο Όμιλος Fourlis κατά το Α’ τρίμηνο 2024 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, με τις ενοποιημένες πωλήσεις να ανέρχονται σε 122,0 εκατ. ευρώ το Α' τρίμηνο του '24 από 116,6 εκατ. ευρώ το Α' τρίμηνο του '23.

Η αύξηση των πωλήσεων υποστηρίχθηκε κυρίως από τον κλάδο ειδών οικιακού εξοπλισμού και επίπλων (καταστήματα ΙΚΕΑ), τη θετική δυναμική στις πωλήσεις τον κλάδο αθλητικών ειδών (καταστήματα INTERSPORT), ενώ σημαντική επίδοση παρουσίασε η νέα λιανική δραστηριότητα του Ομίλου στον τομέα Υγείας και Ευεξίας, Holland & Barrett.

PRODEA : Προχωρά σε διανομή του υπόλοιπου μερίσματος.

Τη διανομή μερίσματος 0,247 Ευρώ ανά μετοχή (καθαρό) για τη χρήση 2023 αποφάσισε να προτείνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας που θα συνέλθει την 11.06.2024 το Διοικητικό Συμβούλιο της Prodea. Δεδομένης της διανομής προσωρινού μερίσματος ύψους € 0,110 σε συνέχεια της από 05.12.2023 απόφασης του Δ.Σ. το υπόλοιπο προς διανομή μέρισμα ανέρχεται σε 0,137 ευρώ / μετοχή (καθαρό).

ΑΔΜΗΕ: Επιστολή προθέσεων συμμετοχής αμερικανικού fund στη διασύνδεση σε Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ 

Νέο γεωστρατηγικού project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, δημιουργεί η επικείμενη είσοδος του αμερικανικού κρατικού fund DFC στο έργο. Όπως έγινε γνωστό χθες, το αμερικανικό fund DFC εξέφρασε μέσω επιστολής προθέσεως (Letter of Intend) που απηύθυνε στη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, το έμπρακτο ενδιαφέρον του να συμμετάσχει στο project της διασύνδεσης.

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Στα μαλακά (;) οι Κουτσολιούτσοι, η top pick Eurobank και η Coca Cola HBC που δεν πέφτει με τίποτα 

Eurobank Equities: Γιατί προτιμά τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές

Με P/E στο 6,2x  για το 2024 και  P/TBV στο 0,77x, υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω ανοδική πορεία κατά την άποψη της Eurobank Equities, ειδικά καθώς οι τρέχουσες τιμές δεν αντικατοπτρίζουν την ανθεκτικότητα των εσόδων, τη σημαντική δυνατότητα στο μέτωπο του κεφαλαίου (με πλεονάζον κεφάλαιο >4 δισ. ευρώ) και τη βελτιωμένη ποιότητα του ενεργητικού.

Έχοντας αυτά υπόψη, η χρηματιστηριακή πιστεύει ότι ο συνδυασμός ακόμα συντηρητικών εκτιμήσεων (RoTE για το 2025 στο 12%), ελκυστικών αποτιμήσεων και επερχόμενων καταλυτών (αποκατάσταση μερισμάτων, περαιτέρω αναβαθμίσεις κερδών) συνιστούν μια συναρπαστική ευκαιρία.

Ως εκ τούτου, επαναλαμβάνει τη σύσταση "buy" διατηρώντας τις τιμές-στόχους για όλες τις ελληνικές τράπεζες, με την Πειραιώς να παραμένει η κορυφαία επιλογή της. Σημειώνεται πως η τιμή-στόχος για την Alpha Bank είναι στα 2,41 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 10,37 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 5,4 ευρώ.

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Το Χρηματιστήριο έσπασε τις 1500 μονάδες αλλά έχει ...δρόμο, οι νέοι στόχοι της ΔΕΗ και οι ταχύτητες turbo σε Alpha και Eurobank

ΔΕΗ: Οικοδεσπότης στο μεγάλο ενεργειακό συνέδριο της Eurelectric

Το Power Summit 2024 “Lights ON” (ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά συνέδρια) θα φιλοξενηθεί από τη ΔΕΗ στο Grand Resort Lagonissi στις 22-23 Μαΐου.

Η Eurelectric θα παρουσιάσει την έρευνα “Grids for Speed”. Είναι η σημαντικότερη από όσες διεξάγει η οργάνωση και αναδεικνύει το πώς μπορούν να προετοιμαστούν οι υποδομές και τα δίκτυα, ώστε να ανταπεξέλθουν στον μαζικό εξηλεκτρισμό των μεταφορών, των νοικοκυριών και της βιομηχανίας, με στόχο να επιτευχθούν οι Ευρωπαϊκοί στόχοι για το κλίμα και την ενέργεια.

Η Eurelectric, που είναι η κορυφαία ένωση των ευρωπαϊκών εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας έχει ήδη βάλει μπροστά ένα τέτοιο σχέδιο δράσης.

Στην Eurelectric αντιπρόεδρος είναι ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης, πρόεδρος είναι ο πρόεδρος και CEO του μεγάλου γερμανικού ομίλου E.ON ο κ. Λέονχαρντ Μπιρνμπάουμ και έτερος αντιπρόεδρος είναι ο CEO της φινλανδικής εταιρείας ενέργειας Fortum.

Η θεματολογία του Συνεδρίου

Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν ποικίλα θέματα - από τους ενεργειακούς στόχους έως το 2040, μέχρι και την ασφαλή διανομή ρεύματος όπως διαμορφώνεται μέσα στο νέο γεωπολιτικό σκηνικό.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστεί και η έρευνα “Grids for Speed” της Eurelectric, η σημαντικότερη από όσες διεξάγει ο θεσμός και συγκεκριμένα πώς μπορούν να προετοιμαστούν οι υποδομές και τα δίκτυα, ώστε να ανταπεξέλθουν στον μαζικό εξηλεκτρισμό των μεταφορών, των νοικοκυριών και της βιομηχανίας, με στόχο να επιτευχθούν οι Ευρωπαϊκοί στόχοι για το κλίμα και την ενέργεια.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στην πράσινη μετάβαση η οποία θα ανεξαρτητοποιήσει τις εταιρείες ενέργειας από γεωπολιτικά προβλήματα και εμπόδια όπως είδαμε τα 2 τελευταία χρόνια.

Ταυτόχρονα οι εταιρείες θέλουν να πιέσουν την Ε.Ε για τη  λήψη αποφάσεων που θα άρουν εμπόδια για την υλοποίηση κρίσιμων υποδομών στην ενέργεια.

Εκτός από τους επικεφαλής της ΔΕΗ, της E.ON και τη Fortum, θα είναι στελέχη της πορτογαλικής EDP, της φινλανδικής Statkraft, της γερμανικής Uniper εκπρόσωποι από τη βιομηχανία ηλεκτρισμού και ΑΠΕ όπως από τη GE Vernova καθώς επίσης και στελέχη από τις εταιρείες Google, Amazon και Microsoft.

Επίσης θα παραβρεθούν και θα τοποθετηθούν υπουργοί από χώρες της Ε.Ε., μεταξύ αυτών και η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου και αξιωματούχοι της Κομισιόν. Πιθανότατα (ανάλογα με το πρόγραμμα του) τις εργασίες του συνεδρίου να χαιρετήσει και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μυτιληναίος: Μεγαλώνει την ελεύθερη διασπορά ενόψει Λονδίνου

«Θρίαμβος»! Με την λέξη αυτή χαρακτήριζαν το χθεσινό placement πηγές της Mytilineos, η οποία τελικά διέθεσε χθες το 5% (και όχι το 3,2% όπως αρχικά είχε σκοπό) λόγω του εκρηκτικού demand! Βρετανοί και αμερικάνοι απέκτησαν 7,2 εκατ. μετοχές οι οποίες ανήκαν σε εταιρείες του Ευάγγελου Μυτιληναίου (Frenzia LTD και η Kilteo LTD), ο οποίος πριν το placement κατείχε το 26,54% 

Το placement ξεκίνησε για 4,5 εκατ. μετοχές δηλαδή το 3,2% της εταιρείας και κατέληξε - μετά και από την πίεση του ισχυρότατου demand όπως επίσης και την πίεση της Citi και της Morgan Stanley, που χειρίστηκαν το βιβλίο προσφορών - στην διάθεση 7,2 εκατ. μετοχών της εταιρείας σε ξένους επενδυτές που απέκτησαν το 5% της Mytilineos στην τιμή των 35,5 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η αξία του πακέτου ανήλθε στα 255,6 εκατ. ευρώ. 

Οι αγοραστές που διεύρυναν το free float ήταν κυρίως θεσμικοί και μεγάλα funds από την Μεγάλη Βρετανία - όπου η Mytilineos δραστηριοποιείται ήδη σε μεγάλα ενεργειακά έργα - και τις ΗΠΑ. Προφανώς και η στρατηγική αυτή κίνηση στοχεύει στην διεύρυνση της διασποράς των μετοχών σε ξένους θεσμικούς εν όψει και της εισόδου της Mytilineos στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου το 2025. Πληροφορίες θέλουν το πακέτο των μετοχών να διανεμήθηκε σε αρκετούς επενδυτές.

Η προοπτική εισαγωγής των μετοχών της Mytilineos στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, τα αυξημένα μεγέθη του 2024 και οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της εταιρείας, υπόσχονται σημαντικές υπεραξίες σε θεσμικούς επενδυτές που θέλουν να πάρουν θέση από τώρα στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης. 

Οι  μεγάλοι θεσμικοί επιδιώκουν να εξασφαλίσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο πακέτο μετοχών από τώρα προσβλέποντας  στις μεγάλες αποδόσεις που πολύ σύντομα θα εξασφαλίσουν, ενώ καθώς πρόκειται για μακροπρόθεσμους επενδυτές, με την κίνησή τους αυτή δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη μελλοντική προοπτική ανάπτυξης της εταιρείας.

Το ζητούμενο για τον όμιλο είναι να ανοίξει την μετοχική του βάση σε μεγάλους ξένους μακροπρόθεσμους επενδυτές, αλλά και να αποκτήσει πρόσβαση σε κεφάλαια για την περαιτέρω ανάπτυξή του. Τα Long Only Funds όμως θέλουν να τοποθετούνται εγκαίρως και με την κίνηση αυτή δείχνουν ότι πιστεύουν στην εταιρεία και τις υπεραξίες που μπορεί να τους εξασφαλίσει. 

ΕΧΑΕ: Τα 3 ερωτηματικά από τις αλλαγές στον Κανονισμό Λειτουργίας

Οι σημαντικότερες αλλαγές στον Κανονισμό Λειτουργίας αφορούν την εκ νέου διαμόρφωση των όρων Αναστολής, διαγραφής και επαναδιαπραγμάτευσης αξιογράφων και βασίζεται κυρίως στις διεθνείς πρακτικές αλλά και στις ανάγκες που έχει η ελληνική αγορά για διεύρυνση των μετοχικών βάσεων των εταιρειών αλλά και της εισαγωγής νέων εταιρειών στο Χ.Α. Ωστόσο υπάρχουν 3 βασικά ερωτήματα :

  • Σε ότι αφορά την διασπορά των μετοχών, αυτό θα στερήσει αρκετές εισηγμένες από το Χ.Α οι  οποίες οι βασικοί μέτοχοι είναι συγγενείς πρώτου βαθμού. Επίσης τι θα συμβεί σε περίπτωση που υπάρχουν έντονες κληρονομικές διαφορές και βρίσκονται σε δικαστική εξέλιξη
  • Καταργείται το ποσοτικό κριτήριο της κερδοφορίας και μένει μόνο η λειτουργική κερδοφορία. Επίσης καταργείται το φορολογικό πιστοποιητικό. Το δεύτερο (φορολογικό πιστοποιητικό) το θεωρούμε εντελώς παράλογο να μην υπάρχει και πως γίνεται μία Α.Ε να μην το διαθέτει. Ουδείς θέλει το Χ.Α να γίνει ένα τεράστιο 'πλυντήριο' φοροδιαφυγής.  Επίσης γιατί καταργήθηκε το ποσοτικό κριτήριο της κερδοφορίας. Δηλαδή , θα εισάγονται εταιρείες με ζημιές;
  • Πολύ σωστή διαδικασία η ενημέρωση των επενδυτών για έμμεση εισαγωγή. Ίσως έτσι προλάβουμε νέα placements που γίνονται εν κρυπτώ σε ώρες που είναι ανοικτές οι ξένες αγορές. Γιατί βιάστηκαν κάποιοι ισχυροί βασικοί μέτοχοι να κανουν placement μ' αυτό τον τρόπο.

Νέα δημοπρασία 10ετών ομολόγων αλλά μικρού ύψους και προς θεσμικούς επενδυτές

Δημοπρασία για την επανέκδοση Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, σταθερού επιτοκίου 3,375%, λήξης 15 Ιουνίου 2034, σε άυλη μορφή, θα διενεργηθεί σήμερα 22 Μαΐου 2024.

Σκοπός της επανέκδοσης είναι η ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα η διευκόλυνση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ.

Το ποσό που θα δημοπρατηθεί θα είναι έως 250 εκατομμύρια ευρώ και η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Τετάρτη 29 Μαΐου 2024 (Τ+5).

Στη δημοπρασία θα συμμετάσχουν μόνον Βασικοί Διαπραγματευτές (Β.Δ.) με υποβολή, μέσω της ΗΔΑΤ

Resolute Cepal Greece: Δίνει ζωή σε ακίνητο 26.000 τ.μ. στο Σταθμό Λαρίσης επανατοποθετώντας το στην αγορά μετά από 15 χρόνια

Η Resolute Cepal Greece (RCG), η νεοσύστατη σύμπραξη Resolute & Cepal, στο πλαίσιο των υπηρεσιών ολοκληρωμένης διαχείρισης ακινήτων που προσφέρει, προχώρησε στην αναβάθμιση ακινήτου συνολικής επιφάνειας 26.000 τμ., 6 ορόφων και 6 υπόγειων χώρων, στον Σταθμό Λαρίσης,  το οποίο παρέμενε κατά 90% κενό και αναξιοποίητο για περισσότερα από 15 χρόνια.

Η εταιρεία θα παραδώσει στην ΑΑΔΕ ένα ενεργειακό κτίριο με σύγχρονο σχεδιασμό στους χώρους των γραφείων που θα φιλοξενήσουν τους εργαζόμενους της.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ