Νέα
  • ΓΔ: 1448.36 +0.10%
  • Τζίρος: 12,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Κατενάτσιο έως το τέλος Ιουνίου - Κρίσιμο να μην χαθούν οι 1380 μονάδες για τον Γ.Δ.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Πηγή: Pixabay

Nα αποφύγει να κινηθεί ο Γενικός Δείκτης προς τις 1.380 μονάδες είναι ο βασικός στόχος στο ελληνικό χρηματιστήριο την εβδομάδα που μας έρχεται.  Όμως αυτό εξαρτάται κυρίως από τις διαθέσεις των ξένων επενδυτών που δείχνουν ότι λόγω της γεωπολιτικής συγκυρίας (εκλογές στη Γαλλία) και του τέλους του α’ εξαμήνου, θέλουν να κλειδώσουν τις υπεραξίες που είχαν δημιουργηθεί στα ελληνικά blue chips.

Οι βασικοί λόγοι για την πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηριών ήταν τρεις:

  1. Oι αποτιμήσεις μετοχών και δεικτών ήταν υπερβολικές. Όταν η ασθμαίνουσα γερμανική οικονομία  και οι χαμηλές αποδόσεις των γερμανικών εταιρειών οδηγούν τον DAX σε ιστορικά υψηλά (προ μηνός) φαίνεται ότι είμαστε σε υπερβολή. Το ίδιο ισχύει και για το γαλλικό χρηματιστήριο και για το ιταλικό.
  2. Οι επενδυτές έψαχναν αφορμή να πουλήσουν ενόψει του τέλους του α’ εξαμήνου για να γράψουν κεφαλαιακά κέρδη στις λογιστικές καταστάσεις τους. Και πιστέψτε με θα είναι υπερβολικά πολλά.
  3. Η Γαλλία (και η Ευρώπη γενικότερα) μπαίνει σε εκλογικές περιπέτειες με άγνωστη έκβαση. Ο CAC “ήταν για κάτω» ίσως και 2-3% εβδομαδιαία. Τώρα με την πολιτική αβεβαιότητα υποχώρησε πάνω από 6%.

► Διαβάστε επίσης: Χρηματιστήριο: Αναιμική άνοδος (+ 0,17%.) με τον Γ.Δ., στις 1451,24 μονάδες

Χ.Α.: Να αντέξει τις πιέσεις

Η εβδομαδιαία διόρθωση κατά -3,5% περίπου έδειξε πόσο μικρό και εκτεθειμένο στις ξένες αγορές είναι το ελληνικό χρηματιστήριο, όσο πηχιαίους τίτλους να βάζουν οι ξένοι και οι Έλληνες αναλυτές στις εκθέσεις τους. Μπορεί να το κρυφοκοιτάζουν τα ξένα χαρτοφυλάκια στην άνοδο, αλλά όταν έρχεται η ‘καταιγίδα πωλήσεων’, πέφτει πρώτο. Οι ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές και σε ορισμένα δεικτοβαρή μη τραπεζικά blue chips (Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Jumbo, ΔΕΗ κ.ά.) ήταν αποτέλεσμα των διαθέσεων των ξένων να ‘κλειδώσουν’ τα κέρδη τους. 

Πηγή: Eurokinissi χρηματιστήριο
Πηγή: Eurokinissi

Στερεύουν οι ειδήσεις

Χωρίς ιδιαίτερα προγραμματισμένα εγχώρια γεγονότα η εβδομάδα που ξεκινάει. Την Τρίτη θα ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου ο ΑΔΜΗΕ ενώ την Πέμπτη θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του MSCI για την κατάταξη των χρηματιστηριακών αγορών με αρκετό ελληνικό ενδιαφέρον. Την ίδια ημέρα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Τακτική Γενική Συνέλευση της Τερνα Ενεργειακή.

Την ερχόμενη Παρασκευή θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών FTSE-25, FTSE-Russel και Stoxx. Επισημαίνεται τέλος ότι το μεσημέρι της Παρασκευής λήγουν οι σειρές παραγώγων επί δεικτών και μετοχών για τον μήνα Ιούνιο.  Αυτό το γεγονός ουσιαστικά θα μεγιστοποιήσει την ήδη αυξημένη μεταβλητότητα.

►Διαβάστε επίσης: Χρηματιστήριο: Πτωτικά ο Γ.Δ., στις 1438,44 μονάδες (-0,88%), κοντά στο χαμηλό ημέρας

Μερίσματα-εταιρικά αποτελέσματα

Σε ότι αφορά τις άμεσες εξελίξεις, οι διανομές μερισμάτων με ημερομηνίες αποκοπής στο τέλος Ιουνίου, θα δημιουργήσουν ρευστότητα  και κάποια απ’ αυτή θα διοχετευθεί τον Ιούλιο προς το Χρηματιστήριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση μερισματική απόδοση διαμορφώνεται κοντά στο 4% στο Χ.Α ενώ οι αποδόσεις των τοκοφόρων προϊόντων (επιτοκιακές) θα επηρεαστούν από την μείωση επιτοκίων και θα μειωθούν προς το 2%. Αυτή τη διαφορά έχουμε αρκετά χρόνια να την δούμε στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Τα εταιρικά αποτελέσματα έχουν προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό για το β’ τρίμηνο και οι επενδυτές αρχίζουν να κάνουν προβλέψει για το γ’ τρίμηνο (θερινό) ποντάροντας σε κυκλικές μετοχές, δηλαδή μετοχές εταιρειών που επηρεάζονται από την εποχικότητα (τουρισμός, μεταφορές, τρόφιμα-ποτά κ.ά.).

Σε ότι αφορά τις επιχειρηματικές κινήσεις, η αγορά σε περιόδους bear market μεταχρονολογεί συνήθως.  Οι κινήσεις στις τράπεζες είναι καθορισμένες σε μεγάλο βαθμό και από εκεί και πέρα οποιεσδήποτε κινήσεις στα μη τραπεζικά blue chips θα αξιολογηθούν βάσει της χρηματιστηριακής συγκυρίας. Η καλύτερη είδηση να βγει εάν ανακοινωθεί σε στιγμή μεγάλης διόρθωσης, θα ‘καεί’.

Οπότε μέχρι το τέλος Ιουνίου περιμένουμε μία αμυντική κίνηση στο ελληνικό χρηματιστήριο που θα σημάνει τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ