Νέα
  • ΓΔ: 1444.46 -0.34%
  • Τζίρος: 32,33 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Συνεχόμενα υψηλά ρεκόρ με τη μεταβλητότητα σε πολύ χαμηλά επίπεδα

Πηγή: AP

H Wall Street όχι μόνο συνεχίζει τις πτήσεις του σε νέα υψηλά ρεκόρ, με τον δείκτη S&P 500 να έχει σημειώσει κέρδη πάνω από 14% φέτος, αλλά η άνοδος αυτή γίνεται με πολύ χαμηλή μεταβλητότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet που συγκέντρωσε το CNBC, ο S&P 500 έχει συμπληρώσει 377 ημέρες χωρίς σε καμία από αυτές να έχει μειωθεί πάνω από 2,05%. Πρόκειται για το μακρύτερο χρονικό διάστημα που έχει να σημειωθεί κάτι τέτοιο μετά τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση.

Αντίστοιχα, σε καμία από τις 377 ημέρες, ο S&P 500 δεν έχει σημειώσει κέρδη πάνω από 2,15%, υπογραμμίζοντας πόσο χαμηλές είναι οι διακυμάνσεις στην αγορά όπου η αισιοδοξία είναι διάχυτη.

Διαβάστε επίσης: Nvidia: Με ένα ασύλληπτο ράλι 591.078% έγινε η πολυτιμότερη εταιρεία του κόσμου

Συνωστισμός στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες

Οι επενδυτές συνωθούνται σε μετοχές μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, όπως η Nvidia, εν μέσω στοιχημάτων ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα ενισχύσει τα κέρδη τους.

Οι προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων από τη Fed έχουν επίσης ενισχύσει τον χρηματιστηριακό δείκτη, με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ πλησιάζει τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 2%.

«Τα σύννεφα της μακροοικονομικής αβεβαιότητας διαλύθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες καθώς η υποχώρηση του πληθωρισμού παρείχε την αναγκαία ασφάλεια για τη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της LPL Financial.

Διαβάστε επίσης: Nvidia: Ο υπερτριπλασιασμός των εσόδων απογείωσε τη μετοχή της - Εκρηκτική ζήτηση για προϊόντα ΑΙ

Υποχώρηση του δείκτη μεταβλητότητας

«Η αλλαγή του αφηγήματος από την αύξηση στη μείωση των επιτοκίων και από την ύφεση στην οικονομική ανθεκτικότητα συνέβαλε στην υποχώρηση του (δείκτη μεταβλητότητας) VIX σε χαμηλά επίπεδα πολλών ετών, μετατοπίζοντας τελικά το σκηνικό για τις μετοχές σε καθεστώς χαμηλής μεταβλητότητας από καθεστώς υψηλής μεταβλητότητας», πρόσθεσε.

Πολλοί επενδυτές θεωρούν ότι ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE (VIX) είναι de facto ο δείκτης που αντανακλά την ανησυχία και τον φόβο των επενδυτών. Τον περασμένο μήνα, έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Νοέμβριο του 2020 και την Παρασκευή, διαπραγματευόταν γύρω στο 13, κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

«Ο χαμηλός VIX αντανακλά τον εφησυχασμό της αγοράς δικαιωμάτων προαίρεσης, κινούμενος σε χαμηλό τριών ετών», δήλωσε ο αντιπρόεδρος και ειδικός χαρτοφυλακίου στην Calamos Investments. «Αυτό είναι λογικό, δεδομένου ότι τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν καλυφθεί από κινδύνους και δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη να πωληθούν υποκείμενα assets όταν υπάρχουν τέτοια ασφαλιστικά προϊόντα», πρόσθεσε.

Δεν είναι σαφές, πάντως, πόσο θα διαρκέσει αυτή η περίοδος χαμηλής μεταβλητότητας. Το 2017, ο S&P 500 κατέγραψε μόλις οκτώ ημερήσιες κινήσεις άνω του 1%, ενώ ο VIX έπεσε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κάτω από το 9. Την επόμενη χρονιά, ωστόσο, η μεταβλητότητα επανήλθε στην αγορά και ο VIX εκτινάχθηκε πάνω από το 50, προτού μειωθεί και πάλι.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ