Νέα
  • ΓΔ: 1480.23 -0.15%
  • Τζίρος: 74,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Nvidia: Με ένα ασύλληπτο ράλι 591.078% έγινε η πολυτιμότερη εταιρεία του κόσμου

Πηγή: AP

H Νvidia εκτόπισε χθες και τη Microsoft σε κεφαλαιοποίηση και έγινε η εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία παγκοσμίως, με τη μετοχή της να συνεχίζει τον ξέφρενο ρυθμό ανόδου με όχημα την πρωτοπορία της στα chips για εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).

Η αμερικανική εταιρεία, η οποία εισήχθη στο χρηματιστήριο του Nasdaq το 1999, έγινε η εταιρεία με τη μεγαλύτερη αύξηση της μετοχής το τελευταίο τέταρτο του αιώνα, πετυχαίνοντας μία ασύλληπτη αύξηση 591.078% από την αρχική δημόσια προσφορά της, συμπεριλαμβανομένων των επανεπενδυόμενων μερισμάτων.

Χρειάστηκαν λιγότερα από τρία χρόνια από το 1999 για να ενταχθεί η Nvidia στον μεγαλύτερο αμερικανικό δείκτη μετοχών S&P 500 - αντικαθιστώντας τη διαβόητη Enron που είχε καταρρεύσει εν μέσω σκανδάλων.

Αλλά ακόμη και τότε, λίγοι θα στοιχημάτιζαν ότι η εταιρεία θα γινόταν η μετοχή με τις καλύτερες επιδόσεις του τελευταίου τετάρτου του αιώνα, σημειώνοντας αυτή την εκπληκτική απόδοση του 591.078.

Η μανία για την τεχνητή νοημοσύνη

Πρόκειται για έναν αριθμό που είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς και οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην οικονομική μανία που αναπτύσσεται γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και του τρόπου με τον οποίο οι επενδυτές είδαν την Nvidia ως τον μεγαλύτερο νικητή της.

Χθες, αυτή η πορεία κορυφώθηκε με την εκτόπιση από τη Nvidia της Microsoft ως της πιο πολύτιμης εταιρείας στον κόσμο με κεφαλαιοποίηση 3,34 τρις. δολαρίων. Περισσότερα από 2 τρις. δολάρια αυτής της κεφαλαιοποίησης προστέθηκαν φέτος.

Οι τρεις μεγάλες βουτιές

Η εκτίναξη της εταιρείας στην κορυφή δεν ήταν πάντως ευθύγραμμη. Οι μακροχρόνιοι επενδυτές της χρειάστηκε να αντέξουν τρεις ετήσιες βουτιές της μετοχής  της κατά 50% και πλέον.  Η διατήρηση του σημερινού ράλι θα απαιτήσει από τους πελάτες της να συνεχίσουν να δαπανούν δισεκατομμύρια δολάρια κάθε τρίμηνο σε εξοπλισμό AI.

Αυτό που τελικά άνοιξε το δρόμο για να αναρριχηθεί η Nvidia στην κορυφή, ωστόσο, ήταν το μεγάλο στοίχημα της εταιρείας στα τσιπ γραφικών και το όραμα του συνιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της Jensen Huang.

«Πρέπει να δώσετε στην ομάδα διαχείρισης τεράστια εύσημα», δήλωσε διαχειριστής χαρτοφυλακίου πελατών της Zacks Investment Management. «Έχουν πιάσει κάθε κύμα καινοτομίας στο hardware τέλεια».

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ