Νέα
  • ΓΔ: 1483.55 +0.23%
  • Τζίρος: 13,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Το ξήλωμα του κεντρικού τραπεζίτη στην Τουρκία και τα σχόλια των επενδυτών

Χρηματιστήριο Αθήνας / Πηγή: Intime

Πάνω που η Τουρκία είχε βρει ένα ρυθμό στην οικονομία της, ο «μέγας ηγέτης» (και οικονομολόγος απ' ότι φαίνεται) καθαίρεσε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Νάτζι Αμπάλ και τον αντικατέστησε από τον οικονομολόγο και πολιτικό Σαχάπ Καβτζίογλου δυνάμει προεδρικού διατάγματος το οποίο δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής. Ο Καβτζίογλου είχε σχέσεις και με την Halkbank που φαίνεται ότι εξυπηρετούσε τον Πρόεδρο και την οικογένειά του.

Η εξέλιξη ανακοινώθηκε την επομένη της αύξησης κατά 2% του βασικού κατευθυντηρίου επιτοκίου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Τουρκίας, στο 19%. Η κεντρική τράπεζα εξήγησε ότι η κίνηση είχε σκοπό να φρενάρει τον πληθωρισμό, που αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 15,6% τον Φεβρουάριο. Όμως η αλλαγή ηγεσίας προβληματίζει. Να θυμίσουμε ότι ο Ερντογάν υποχρεώθηκε να απολύσει στις αρχές Μαρτίου και τον Γενικό Διευθυντή του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης λόγω νομικών θεμάτων που είχε στις ΗΠΑ

Ήδη πολλοί επενδυτικοί οίκοι έχουν βγάλει από το focus list τις τουρκικές μετοχές αλλά και τα ομόλογα και την τουρκική λίρα. Μπορεί πολλοί Ελληνες να χαίρονται με το οικονομικό βατερλώ της γείτονος αλλά σίγουρα οι στρατιωτικοί αναλυτές στην Αθήνα είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί. “Η πείνα είναι κακός σύμβουλος” όπως λένε.

Τράπεζα Πειραιώς

Η κατολίσθηση της μετοχής έγινε από επενδυτές που δεν κατάλαβαν τι πρόκειται να συμβεί, λένε πολλοί οικονομικοί συντάκτες αλλά και αναλυτές χρηματιστηριακών. Όμως, επειδή οι μεγάλοι επενδυτές και καταλαβαίνουν και γνωρίζουν εκ προοιμίου θα πρέπει να περιμένουμε μία ιδιαίτερα ελκυστική σχέση για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ένα δισ. Ευρώ δεν καλύπτεται εύκολα , ούτε ένα νέο dilution είναι επιθυμητό από τους παλαιούς μετόχους που έχουν ήδη «κάψει» πολλά κεφάλαια. Ας μην βιαζόμαστε πάντως οι εξελίξεις θα είναι άμεσες.

Motor Oil

Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι θα υπερκαλυφθεί η έκδοση (ήταν πάνω από 5 φορές) των 200 εκατ. Ευρώ. Μία πολύ μικρή έκδοση που έγινε κατόπιν των συμβούλων που έτρεξαν το βιβλίο προσφορών και του management του ομίλου. Η λογική ήταν ότι «δανειζόμαστε όσα χρειαζόμαστε» και όχι όσα μπορούμε να αντλήσουμε. Γιατί οι καιροί είναι πονηροί σε ότι αφορά και τα επιτόκια και τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τα σκαμπανεβάσματα στις τιμές του πετρελαίου.

Η τελική απόδοση των ομολογιών ορίστηκε σε 1,9% και το επιτόκιο των ομολογιών σε 1,9% ετησίως.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, οι ομολογίες διατέθηκαν ως εξής: 147 χιλιάδες (73,5% επί του συνόλου των εκδοθεισών ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε ιδιώτες επενδυτές και 53 χιλιάδες ομολογίες (26,5% επί του συνόλου των εκδοθεισών ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε ειδικούς επενδυτές. Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι από τα κεφάλαια που αντλήθηκαν 137 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν μέρος της επένδυσης του νέου συγκροτήματος κατεργασίας νάφθας, 20 εκατ. θα χρηματοδοτήσουν επενδύσεις στον κλάδο των ΑΠΕ, 39,4 εκατ. ευρώ θα καλύψουν ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης και 3,6 εκατ. είναι οι δαπάνες της έκδοσης.

ΔΕΗ

Η είδηση ότι η ΔΕΗ θα ξανανοίξει για μία μέρα (τη Δευτέρα 22/3) το βιβλίο προσφορών για να συγκεντρώσει κεφάλαια μέχρι 100 εκατ. Ευρώ έχει διαρρεύσει από την Πέμπτη στην χρηματιστηριακή αγορά. Ίσως είναι και ένας λόγος που η μετοχή της ΔΕΗ κινήθηκε έντονα ανοδικά την Παρασκευή. Να θυμίσουμε ότι πήγαινε για 500 εκατ. Ευρώ και λόγω ζήτησης άντλησε 650 εκατ. Ευρώ και τώρα πάει για άλλα 100; Ίδομεν.

JUMBO

Το placement του κ. Βακάκη αιφνιδίασε πολλούς. Το ζήτημα είναι ποιο fund πήρε το 3,5% περίπου που πουλήθηκε. Είναι ιδίων συμφερόντων ή άλλων. Η ουσία είναι ότι τα καταστήματα του Jumbo είναι κλειστά πολλούς μήνες και ο ισολογισμός του 2020 έχει κλονιστεί. Θα χρειαστεί να υποστηριχθεί από αυξημένη ρευστότητα ώστε να επανέλθει το 2021. Αλλά για ποιό 2021 μιλάμε; Οδεύουμε προς τον Απρίλιο και εάν ανοίξουν μέσα στον Απρίλιο τα καταστήματα, θα πρέπει να προλάβουν και το Πάσχα (το Jumbo πραγματοποιεί περίπου το 25-30% των πωλήσεών του το Πάσχα), να πολλαπλασιάσουν τις πωλήσεις του καλοκαιριού και να διπλασιάσουν τις πωλήσεις των Χριστουγέννων. Τελικά το 2021 θα είναι εξίσου δύσκολο για την λιανική όσο και το 2020.

FTSE MID

μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα. Ο βασικός λόγος είναι ότι γίνονται πολλές εσωτερικές αναδιαρθρώσεις στα μετοχολόγια. Από εκεί και πέρα κάποιες έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα για το 2020 και προοπτικές για το 2021-2022 και κάποιες άλλες μπαίνουν στην διαδικασία αναζήτησης και ξένων επενδυτών. Το μεγάλο πρόβλημα της μεσαίας κεφαλαιοποίησης είναι ότι οι συναλλαγές τους είναι πολύ χαμηλές. Έτσι και δεν σου «βγε» η τοποθέτηση μπορεί να μείνεις για πολλά πολλά χρόνια εγκλωβισμένος.

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ