Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Tesla: Σημείωσε ρεκόρ τριμήνου στις παραδόσεις, αλλά έχασε τον στόχο

Πηγή: AP

Η Tesla παρέδωσε λιγότερα οχήματα το περασμένο τρίμηνο από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές, παρά το γεγονός ότι πρόσφερε ισχυρά κίνητρα στις δύο μεγαλύτερες αγορές της, Κίνα και ΗΠΑ

Η εταιρεία παρέδωσε 405.278 οχήματα τους τελευταίους τρεις μήνες, κάτω από τα 420.760 που προέβλεπε το Bloomberg. Αν και η Tesla σημείωσε ρεκόρ τριμήνου, ο στόχος της εταιρείας για επέκταση των παραδόσεων κατά 50% μετά το άνοιγμα δύο νέων εργοστασίων συναρμολόγησης πέρυσι, δεν επετεύχθη.

Μετά την πρόβλεψη του Ελον Μασκ για ένα «επικό» κλείσιμο της χρονιάς, η Tesla προχώρησε σε μείωση των τιμών και της παραγωγής των οχημάτων στην Κίνα και στη συνέχεια προσέφερε έκπτωση 7.500 δολαρίων στις ΗΠΑ. Οι μετοχές της Tesla σημείωσαν πτώση 37% τον Δεκέμβριο και 65% πέρυσι σε σύγκριση με πέρυσι.

«Πιστεύουμε ότι η Tesla αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα ζήτησης», έγραψε σε έκθεσή του τη Δευτέρα ο Toni Sacconahi, αναλυτής της Bernstein. «Πιστεύουμε ότι η Tesla θα χρειαστεί είτε να μειώσει τους στόχους ανάπτυξης είτε να διατηρήσει και ενδεχομένως να αυξήσει τις πρόσφατες μειώσεις τιμών, παγκοσμίως, πιέζοντας τα περιθώρια κέρδους», πρόσθεσε.

Η Tesla αύξησε τις παραδόσεις κατά 40%, στα 1,31 εκατομμύρια πέρυσι, ενώ η εταιρεία ανέμενε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 50%. Η παραγωγή αυξήθηκε κατά 47%, στα 1,37 εκατομμύρια.

Τα στοιχεία για τις τριμηνιαίες παραδόσεις της Tesla θεωρούνται ευρέως ως βαρόμετρο για τη ζήτηση ηλεκτρικών οχημάτων παγκοσμίως.

Η Tesla δεν αναλύει τις πωλήσεις της ανά περιοχή, αλλά οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι οι μεγαλύτερες αγορές της, ενώ το 95% των πωλήσεων το 2022 αφορούσε το sedan Model 3 και το crossover Y.

Η εταιρεία κατασκευάζει τα Model S, X, 3 και Y στο εργοστάσιό της στο Fremont της Καλιφόρνια. Το εργοστάσιό της στη Σαγκάη παράγει τα Model 3 και Y και άρχισε να παραδίδει Model Ys από τα νεότερα εργοστάσιά της στο Όστιν και κοντά στο Βερολίνο το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους.

Η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε χωριστά ότι έχει προγραμματίσει συζήτηση με τους επενδυτές την 1η Μαρτίου, όπου θα τεθούν επί τάπητος μακροπρόθεσμα σχέδια επέκτασης, μια πλατφόρμα οχημάτων επόμενης γενιάς, κατανομή κεφαλαίων και άλλα θέματα.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ AUTO

Περισσότερα