Νέα
  • ΓΔ: 1209.34 +1.32%
  • Τζίρος: 71,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αυτοκινητοβιομηχανία σπάει το κοντέρ και διπλασιάζει τα κέρδη της το α' τρίμηνο

Πηγή: AP

Η Toyota σχεδόν διπλασίασε τα λειτουργικά της κέρδη το πρώτο τρίμηνο του 2023, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη, βοηθούμενη από την αύξηση των πωλήσεων και του όγκου παραγωγής, καθώς και από το ασθενέστερο γεν.

«Ο όγκος πωλήσεων σε όλες τις περιοχές αυξήθηκε σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, λόγω των προσπαθειών βελτίωσης της παραγωγικότητας που έγιναν από κοινού με τους προμηθευτές», ανέφερε η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της.

Η αυτοκινητοβιομηχανία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως δήλωσε ότι τα λειτουργικά κέρδη για το τρίμηνο έως τον Ιούνιο ανήλθαν σε 1,12 τρισεκατομμύρια γεν (7,85 δισ. δολάρια), σημειώνοντας αύξηση 94% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ξεπερνώντας τη μέση εκτίμηση για τα κέρδη ύψους 945,22 δισ. γεν σε δημοσκόπηση της Refinitiv με τη συμμετοχή 10 αναλυτών.

Πέρυσι τα λειτουργικά κέρδη ήταν 578,66 δισ. γεν το πρώτο τρίμηνο.

Η Toyota διατήρησε την πρόβλεψή της για κέρδη 3,0 τρισ. γεν για το τρέχον έτος, καθώς οι συνθήκες που αντιμετωπίζει δεν έχουν αλλάξει σημαντικά σε σχέση με τρεις μήνες νωρίτερα.

Η πρόβλεψη αυτή συγκρίνεται με τη μέση πρόβλεψη 23 αναλυτών για 3,6 τρισ. γεν. Η Toyota δήλωσε ότι μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο αναθεώρησης χρονικά κοντά στις ανακοινώσεις των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων της.

Το στοίχημα της ηλεκτροκίνησης

Τα κέρδη της Τρίτης είναι τα πρώτα του ιαπωνικού γίγαντα της αυτοκινητοβιομηχανίας από τότε που παρουσίασε ένα φιλόδοξο σχέδιο σχετικά με την ηλεκτροκίνηση αλλά και τη στρατηγική της αναφορικά με το υδρογόνο.

Εάν δεν υλοποιήσει το σχέδιό της, η Toyota κινδυνεύει να χάσει την ταχεία στροφή προς τα ηλεκτρικά οχήματα, ιδίως στην Κίνα, όπου η άνοδος των τοπικών ανταγωνιστών και οι μειώσεις τιμών από την Tesla και άλλους πλήττουν το μερίδιο αγοράς της.

Η Toyota δήλωσε ότι πούλησε περίπου 2,53 εκατομμύρια πολυτελή αυτοκίνητα το πρώτο τρίμηνο, αυξημένα κατά 8,4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, με περίπου το 34% αυτών να είναι υβριδικά και άλλα ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Ανά περιοχή, τα λειτουργικά κέρδη στην Ιαπωνία υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα στα 700,7 δισ. γεν, δηλαδή πάνω από το 60% των συνολικών λειτουργικών κερδών, καθώς οι πωλήσεις οχημάτων αυξήθηκαν, υποβοηθούμενες από την καλύτερη προμήθεια ημιαγωγών.

Οι μετοχές της Toyota, οι οποίες σημείωναν άνοδο 1,15% λίγο πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, διεύρυναν τα κέρδη τους αμέσως μετά και σημείωναν άνοδο 2,6% στα 2.448 γεν.

Με πληροφορίες από Reuters
 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ AUTO

Περισσότερα