Νέα
  • ΓΔ: 957.6 +0.62%
  • Τζίρος: 79,18 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Λιανεμπόριο: Ενθουσιασμός αλλά και αρρυθμίες την πρώτη ημέρα επανεκκίνησης

Ανοιγμα των καταστημάτων στην Ερμού / Πηγή: Eurokinissi
Ανοιγμα των καταστημάτων στην Ερμού / Πηγή: Eurokinissi

Ημέρα ορόσημο η σημερινή, καθώς μετά από αρκετούς μήνες το λιανεμπόριο σήκωσε ρολά και τα καταστήματα υποδέχθηκαν και πάλι τους καταναλωτές. Ωστόσο δεν έλειψαν οι αρρυθμίες και τα προβλήματα τόσο στα πολυκαταστήματα της Αττικής όσο και σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, όπου αν και τα καταστήματα δεν μπορούσαν να ανοίξουν, εκείνα άνοιξαν πόρτες ως μία μορφή συμβολικής διαμαρτυρίας.

Ειδικότερα στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης τα καταστήματα άνοιξαν τα φώτα από τις 9 το πρωί, όπως θα έκαναν κανονικά, ενώ παράλληλα σήκωσαν μαύρα πανιά. Παράλληλα, ανάρτησαν  χαρτόνια διαμαρτυρίας. Σύμφωνα με τους καταστηματάρχες, αυτό θα γίνεται καθ' όλη την εβδομάδα ή μέχρι να πάρει πίσω την απόφαση η κυβέρνηση.

Ομοίως, στην Πάτρα οι έμποροι αποφάσισαν να βρεθούν στα καταστήματά τους από τις 9 το πρωί, με ανοιχτές τις πόρτες και τα φώτα αλλά δίχως προσωπικό και χωρίς να εξυπηρετούν κόσμο. Την ίδια ώρα στα καταστήματα αναρτήθηκε το «κηδειόχαρτο» του Εμπορικού Συλλόγου και τοποθετήθηκαν μαύρες σημαίες.

Ως απάντηση σε αυτές τις αντιδράσεις, ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε μια σειρά νέων δημοσιονομικών μέτρων για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή και τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις θα λάβουν από 1.000 έως 4.000 ευρώ ανάλογα με τους εργαζόμενους που απασχολούν.

►Σταϊκούρας: Αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού για όσες επιχειρήσεις μένουν κλειστές τον Απρίλιο

Στην Αττική

Οσον αφορά την Αττική, καταγράφηκε ένα διαφορετικό είδος κομφούζιου, με αποκορύφωμα το άνοιγμα του πολυκαταστήματος Notos, στο οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο των 8.000 ευρώ από τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Από την άλλη, ενώ τα Attica παρέμειναν κλειστά, τα Hondos, Galerie de Beaute και τα Sephora λειτούργησαν χωρίς έξτρα περιορισμούς.

Ωστόσο οι πιο μικρές αγορές τόσο σε άλλες πόλεις όσο και στην Αττική φαίνεται πως κινήθηκαν σε καλύτερους ρυθμούς.

Το άνοιγμα των καταστημάτων

Αξιοσημείωτο της σημερινής ημέρας αποτελεί το άνοιγμα των μικρότερων καταστημάτων στην Αττική.

Ειδικότερα, η πλειοψηφία των πολιτών είχε προετοιμαστεί ορθώς για το σημερινό άνοιγμα, στέλνοντας τα απαραίτητα sms και κλείνοντας ραντεβού στα καταστήματα της επιθυμίας τους, ενώ παράλληλα αφμφότεροι πελάτες και καταστηματάρχες τηρούσαν τα υγειονομικά μέτρα μάσκας και αποστάσεων.

Τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα, Χαλάνδρι

«Δεν φοβόμαστε την πανδημία, πρέπει να ανοίξουν τα μαγαζιά, ο κόσμος να βγαίνει έξω, όπως πριν, απλά με τήρηση των μέτρων», υποστηρίζουν οι καταναλωτές

Μαζί αλλά και χωριστά

Ισως η σημερινή μέρα θύμιζε λίγο από το πως ήταν τα πράγματα πριν την πανδημία. Βέβαια πολλά έχουν αλλάξει. Σήμερα μια μητέρα με την κόρη της βγήκαν μαζί για ψώνια. Η μητέρα δοκίμαζε ρούχα εντός του καταστήματος και η κόρη απ’ έξω έκρινε τις εμφανίσεις. Βρήκαν τρόπο να πάνε μαζί αλλά και χώρια...

Αγγελος Δ.: Ολοι μαζί κάνουμε τα μέτρα να λειτουργούν

Ο Αγγελος Δ., υπεύθυνος καταστήματος στα Public Χαλανδρίου τόνισε: «Είναι η πρώτη μέρα, ο κόσμος ακόμα δεν γνωρίζει τα μέτρα, δεν γνωρίζει πως μπορεί να βγει να ψωνίσει. Ισως οι νέοι είναι πιο ενημερωμένοι. Αλλά όλοι μαζί βοηθάμε. Οσοι δεν έχουν κλείσει από πριν ραντεβού έρχονται εδώ και τους το κλείνουμε εμείς επί τόπου για άμεση εξυπηρέτηση».

Μεταξύ άλλων, ο Αγγελος Δ. δήλωσε πως οι εκπτώσεις συνέεβαλαν στην σημερινή αύξηση των κερδών. «Εμείς προσπαθούμε στέλνοντας τις προσφορές μας με mail να ενημερώσουμε τους πολίτες».

Σαμουέλα: Μπήκα στο κατάστημα, αλλά ούτε δοκιμασα ούτε αγόρασα

Από την άλλη, η Σαμουέλα εντόπισε αρκετά προβλήματα στο άνοιγμα των επιχειρησέων με τα συγκεκριμένα μέτρα.

«Σήμερα πήγα στα Zara που είχα κλείσει ραντεβού, δεν περίμενα καθόλου, μπήκα κατευθείαν, αλλά δεν είχε πολλά ρούχα το κατάστημα. Είχαν φέρει τα ανοιξιάτικα, αλλά ήταν πολύ λίγα. Δεν δοκίμασα κάτι, ούτε αγόρασα κάτι γιατί είχε αρκετή ούρα στα δοκιμαστήρια και στα ταμεία».

Εξω από κατάστημα

Η Σαμουέλα δήλωσε επίσης, πως δεν θα συνεχίσει περαιτέρω τις αγορές της σήμερα, καθώς δεν βρήκε άλλο διαθέσιμο ραντεβού εντός της ημέρας. «Ακόμα και έτσι όμως δεν συγκρίνονται τα ανοιχτά με κλειστά μαγαζιά. Εγώ ειχα αγοράσει και κάποια πράγματα μέσω e-shop, αλλά είναι ολόκληρη δοκιμασία. Δεν μας κάνουν τα ξαναστέλνουμε πίσω…Καλό θα ήταν να παραμείνουν ανοιχτά τα καταστήματα», τοποθετήθηκε στο τέλος.

Γιώργος: Σήμερα επιστρέφω στη δουλειά μετά από 5 μήνες

Ο Γιώργος, είναι εργαζόμενος σε γνωστή αλυσίδα ενδυμάτων, είχε βγει σε αναστολή τους τελευταίους 5 μήνες, ενώ σήμερα επέστρεψε στην εργασία.

Πολίτες επιδεικνύουν το sms για το ραντεβού τους

«Τους τελευταίους 5 μήνες ζω με το επίδομά των 534 ευρώ, δεν είναι αρκετά, θα έπρεπε να είχε ανοίξει το λιανεμπόριο, εδώ και καιρό. Μάλλον δεν θα έπρεπε να καταστήματα να κλείσουν ποτέ. Το σημερινό άνοιγμα δεν συνάδει με τον αριθμό των κρουσμάτων και των διασωληνώμενων. Εμείς θέλουμε να εργαζόμαστε και ο κόσμος να ψωνίζει. Με την σωστή τήρηση των μέτρων δεν πιστεύω πως διασπείρεται ο ιός», συμπλήρωσε ο Γιώργος.

Τζένη Μ.: Τα ψώνια είναι ένας τρόπος διαφυγής για όλους μας

Η Τζένη Μ., υπεύθυνη του καταστήματος ένδυσης Cossinelle μίλησε για τους καταναλωτές, υποστηρίζοντας πως όλοι οι πελάτες τηρούν τα απαραίτητα μέτρα (αποστάσεις, μάσκες, ραντεβού), διότι κανείς δεν είναι διατεθειμένος να ξανακλείσει το λιανεμπόριο. «Θέλουν ανάγκη να ψωνίσουν, ειδικά σε τέτοιες περιόδους…είναι και ένας τρόπος διαφυγής» είπε.

Η Τζένη στο Cossinelle

«Η επικοινωνία μεταξύ ημών και υμών λείπει αρκετά από την καθημερινότητα μας και δεν αντισταθμίζεται με τις διαδικτυακές αγορές», συμπλήρωσε η Τζένη.

Κωνσταντίνα: Το σύστημα αρκοντεόν στο άνοιγμα του λιανεμπορίου οδηγεί σε συνωστισμό

Σύμφωνα με έρευνες, η πανδημία και ο εγκλεισμός οδήγησαν σε ψυχολογικά προβλήματα. Μια τέτοια εικόνα περιέγραψε και η Κωνσταντίνα, η οποία δεν πραγματοποίησε καμία αγορά μέσω e-shop την περίοδο που τα καταστήματα ήταν κλειστά, καθώς δεν είχε διάθεση για αγορές, «δεν υπήρχε λόγος να αγοράσω κάτι το οποίο δεν μπορούσα να το βάλω πουθενά» τόνισε.

«Το σύστημα ακορντεόν στο άνοιγμα των καταστημάτων, οδηγεί στη διασπορά του ιού, το άπαξ άνοιγμα όχι, καθώς δεν θα αναγκαστούν να πάνε όλοι σε μία εβδομάδα», συμπλήρωσε η Κωνσταντίνα.

Φώτης: Είμαι σίγουρος, τα καταστήματα θα κλείσουν πριν από το Πάσχα

Από την άλλη ο Φώτης δεν τέθηκε ούτε μία μέρα σε αναστολή κατά τη διάρκεια του lockdown, καθώς το κατάστημά του, κατά τη διάρκεια που παρέμεινε κλειστό, τον τοποθέτησε σε άλλο πόστο που εξυπηρετούσε το e-shop.

O ίδιος πιστεύει πως πλέον οι αγορές μέσω του διαδικτύου έχουν αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τις διά ζώσης, αν και ακόμα υστερούν αρκετά. «Είναι η μόνη λύση ωστόσο για το λιανεμπόριο», πρόσθεσε.

Ο Φώτης στο Cosmos Sport

Επιπλέον, ο Φώτης με μια πιο απαισιόδοξη οπτική των πραγμάτων είναι βέβαιος πως το άνοιγμα είναι προσωρινό και πως «τα καταστήματα θα ξανακλείσουν πριν τις γιορτές του Πάσχα».

Δήμητρα Κ.: Πρέπει τα καταστήματα να παραμείνουν ανοιχτά

Σε αυτό που συμφώνησαν όλοι σήμερα, καταστηματάρχες, υπάλληλοι και καταναλωτές είναι πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν οδηγεί σε έξαρση κρουσμάτων και πως θα ήταν ορθότερο αν τα καταστήματα παρέμεναν ανοιχτά, καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Το ίδιο είπε και η Δήμητρα Κ., που είχε βγει για ψώνια με τις φίλες της.

Στο Χαλάνδρι

Είναι βέβαιο πως ακόμα και αν σε κανέναν δεν έλειψε η κίνηση και τα διπλοπαρκαρισμένα οχήματα, σε όλους έλειψαν οι μέρες «κανονικότητας».

Το επόμενο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, για την επιστροφή στην προ - Covid εποχή, είναι και το άνοιγμα της εστίασης από τον Μάιο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ