Νέα
 • ΓΔ: 907.08 +0.84%
 • Τζίρος: 79,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κορονοϊός: Εκτόξευση πωλήσεων σε tablets και υπολογιστές το 2020

Πηγή: picjumbo
Πηγή: picjumbo

Εξαιρετικά επωφελής για την ελληνική αγορά tablets και φορητών υπολογιστών μπορεί να αποδειχθεί η κρίση της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Τόσο οι περιορισμοί στις μετακινήσεις των πολιτών, όσο και η ανάγκη για τη χρήση τους που επέφερε η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση, εκτίναξαν τις πωλήσεις το 2020 σε tablets και φορητούς υπολογιστές κατά 11% και 26% αντίστοιχα.

Η αυξημένη ζήτηση από πλευράς τόσο των καταναλωτών όσο και των επιχειρήσεων εντοπίζεται κυρίως στους φορητούς υπολογιστές και σε απόλυτους αριθμούς, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται έρευνα του ΣΕΠΕ, στην ελληνική αγορά το 2020 διατέθηκαν 380.000 tablets, με τις πωλήσεις να είναι αυξημένες κατά 40.000 συσκευές έναντι των πωλήσεων του 2019, που ανήλθαν σε 340.000.

Αντίστοιχα, οι πωλήσεις των φορητών υπολογιστών ήταν αυξημένες το περασμένο έτος κατά 26%, φθάνοντας συνολικά τις 536.000 συσκευές από 425.000 το 2019.

Στην κατηγορία των φορητών υπολογιστών για οικιακούς καταναλωτές σημειώθηκε ποσοστιαία αύξηση στα επίπεδα του 40%, καθώς στην ελληνική αγορά διατέθηκαν 293.000 φορητοί υπολογιστές για οικιακή χρήση έναντι 210.000 το 2019.

Σε χαμηλότερα επίπεδα, της τάξης του 13%, διαμορφώθηκε η αύξηση των πωλήσεων φορητών υπολογιστών για επιχειρήσεις. Αναλυτικά, στην ελληνική αγορά διατέθηκαν 243.000 συσκευές για επαγγελματική χρήση έναντι 215.000 το 2019.

Παράγοντες της αγοράς σχολιάζουν πως η ανοδική πορεία των πωλήσεων αναμένεται να συνεχίσει και το 2021, με καταλύτη το πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα». Οι ίδιες πηγές εκτιμούν το ποσοστό της ανόδου φέτος στο 20%, αν και δεν αποκλείουν να κινηθεί και σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

«Ψηφιακή Μέριμνα»: Voucher 200 ευρώ για αγορά tablet ή υπολογιστή

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα» ύψους 112 εκ. ευρώ, καθώς μέσω της ειδικά διαμορφωμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας, οι  οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, δικαιούνται να λάβουν επιταγή 200 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο ηλικίας από 4 έως 24 ετών, προκειμένου να αγοράσουν τεχνολογικό εξοπλισμό (tablet, laptop, desktop). Έως την Τρίτη 20 Απριλίου έχουν εγκριθεί αιτήσεις για 361.524 παιδιά και νέους, ενώ εκδίδονται και εξαργυρώνονται διαρκώς vouchers.

Απαραίτητη προϋπόθεση του προγράμματος είναι κάθε παιδί να φοιτά σε δημόσια εκπαιδευτική δομή στην Ελλάδα, ενώ περίπου 325.000 οικογένειες με 560.000 νέους, υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα».

Η διαδικασία- Πώς γίνεται η αίτηση

Οι αιτούντες εισέρχονται στην πλατφόρμα του προγράμματος χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς του taxisnet και συμπληρώνουν τα στοιχεία που τους ζητούνται.

Για τον Α’ Κύκλο, ζητούνται:

Κατά τη διάρκεια του Α’ κύκλου του προγράμματος, μπορούν να καταθέσουν αίτηση οι εγκεκριμένοι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ για το έτος 2020, οι οποίοι εντάσσονται στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία.

 • ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) του αιτούντος,
 • η δήλωση της βαθμίδας φοίτησης των τέκνων προς όφελος των οποίων γίνεται η αίτηση,
 • κάποια στοιχεία σχετικά με τη φοίτηση των ωφελούμενων τέκνων (όπως ο αριθμός σχολικού μητρώου για τους μαθητές),
 • και η επαλήθευση του προσωπικού κινητού τηλεφώνου στο οποίο θα σταλούν οι κωδικοί των επιταγών με την επιτυχή ολοκλήρωση της αίτησης.

Οι έλεγχοι επιλεξιμότητας γίνονται κυρίως με αυτοματοποιημένο τρόπο, μέσω διασταύρωσης πληροφοριών από μητρώα και από όλα τα απαραίτητα πληροφοριακά συστήματα φορέων του δημοσίου, αποφεύγοντας έτσι μια χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία ελέγχου δικαιολογητικών για εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις.

Σε περίπτωση που δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν κάποια από τα στοιχεία ηλεκτρονικά, απαιτείται η υποβολή δικαιολογητικών. Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται από τη Δευτέρα, 5 Απριλίου έως και την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021.

Μόλις η αίτησή τους εγκριθεί, οι δικαιούχοι λαμβάνουν την επιταγή ή τις επιταγές τους μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος, καθώς και με SMS στο κινητό τηλέφωνο το οποίο δήλωσαν στην αίτησή τους. Οι επιταγές θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις 12 Απριλίου έως και τις 30 Ιουλίου για την αγορά εγκεκριμένου τεχνολογικού εξοπλισμού της επιλογής των δικαιούχων, από εγκεκριμένο προμηθευτή της επιλογής τους.

Τα Μητρώα Εγκεκριμένων Προμηθευτών και Εγκεκριμένου Εξοπλισμού θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του προγράμματος τις προσεχείς ημέρες και θα ενημερώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Οι δικαιούχοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις επιταγές είτε για την κάλυψη του συνολικού κόστους του εξοπλισμού της επιλογής τους, είτε για την κάλυψη μέρους του συνολικού κόστους, εφόσον αυτό ξεπερνά την αξία των διαθέσιμων επιταγών. Οι οικογένειες με περισσότερα από ένα ωφελούμενα τέκνα μπορούν να χρησιμοποιήσουν έως και τρεις επιταγές για την αγορά μίας μοναδικής συσκευής, εφόσον το επιθυμούν.

Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

Δικαιούχοι είναι οι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, οι οποίες θα λάβουν επιταγή 200 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο ηλικίας από 4 έως 24 ετών, το οποίο φοιτά σε εκπαιδευτική δομή στην Ελλάδα. Οσον αφορά τα κριτήρια:

 • Για οικογένεια με δύο γονείς και δύο παιδιά, μεικτά εισοδήματα έως 12000 ευρώ.
 • Για οικογένεια με ένα παιδί, μεικτά εισοδήματα έως 10.500 ευρώ.
 • Για οικογένεια με ένα γονιό κι ένα παιδί, μεικτά εισοδήματα έως 9.000 ευρώ.

Σε δύο φάσεις η κατάθεση των αιτήσεων για τους δικαιούχους:

 • Στην πρώτη φάση θα μπορούν να καταθέσουν αίτηση οικογένειες οι οποίες έλαβαν το επίδομα παιδιού του ΟΠΕΚΑ στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία το έτος 2020. Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτει η μεγάλη πλειοψηφία των δικαιούχων του προγράμματος.
 • Στη δεύτερη φάση, η πλατφόρμα θα ανοίξει και για τους υπόλοιπους δικαιούχους που πληρούν τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια του προγράμματος. Oι έλεγχοι επιλεξιμότητας θα γίνονται κυρίως με αυτοματοποιημένο τρόπο, με διασταύρωση πληροφοριών από μητρώα και από όλα τα απαραίτητα πληροφοριακά συστήματα φορέων του δημοσίου, αποφεύγοντας έτσι μια χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία ελέγχου δικαιολογητικών για εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις.

Οι δικαιούχοι μαθητές και φοιτητές δεν θα χρειαστεί να στείλουν αίτηση για να λάβουν το σχετικό voucher ευρώ για την αγορά του τεχνολογικού εξοπλισμού.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ