Η κυβέρνηση προετοιμάζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στον ΑΔΜΗΕ, με τη συμμετοχή ξένου επενδυτή, ώστε να εξασφαλιστεί κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 1 δισ. ευρώ, που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη υλοποίηση επενδύσεων συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ οι οποίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, το σχέδιο προβλέπει ότι στην ΑΜΚ θα μετάσχουν τόσο το Ελληνικό Δημόσιο όσο και η State Grid, παράλληλα με την είσοδο ενός νέου επενδυτή. Όπως εξηγούν, το 1 δισ. ευρώ κεφαλαιακής ενίσχυσης κρίνεται επαρκές, καθώς τα υπόλοιπα 4 δισ. ευρώ θα καλυφθούν μέσω του ρυθμιζόμενου εσόδου του Διαχειριστή.
Με αυτή την ένεση ρευστότητας και σε συνδυασμό με το ελκυστικό WACC του 7,45%, που υπερβαίνει το κόστος δανεισμού, ο ΑΔΜΗΕ αποκτά τη δυνατότητα να ανοίξει την πόρτα σε νέες τραπεζικές χρηματοδοτήσεις, διευρύνοντας τη ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση του και δημιουργώντας προοπτικές για υψηλές αποδόσεις στο μέλλον. Ήδη η βάση αυτή προσεγγίζει τα 3 δισ. ευρώ, καθώς για το 2025 υπολογίζεται στα 2,846 δισ. ευρώ.
Μέσω της αύξησης κεφαλαίου αναμένεται να επιτευχθεί η είσοδος στο Διαχειριστή των ελληνικών δικτύων, ενός εκ των top funds στον κόσμο με ονόματα όπως των ΒlackRock, Meridiam, Fortress, Fidelity, KKR, TAQA, να φέρονται ως ενδιαφερόμενοι.
Αυτό θα σηματοδοτήσει όχι μόνο τη στήριξη στον ΑΔΜΗΕ εν όψει των διεθνούς σημασίας έργα ενεργειακών υποδομών αλλά και μια νέα εποχή για το αποτύπωμα του την ελληνική οικονομία.
Τα έργα του ΑΔΜΗΕ και η γεωπολιτική τους σημασία
Τα έργα που έχει στο πρόγραμμα ανάπτυξης ο ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2025 – 2034 δεν αφορούν μόνο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Όπως για παράδειγμα εκείνα της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Δωδεκανήσων ύψους 2,8 δισ. ευρώ ή των νησιών του Βορείου Αιγαίου ύψους 1,4 δισ. ευρώ.
Αφορούν και μεγάλες διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις, οι οποίες προκύπτουν μέσα από το γεωπολιτικό ανακάτεμα της «τράπουλας» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και συνολικά της Ευρασίας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διαχειριστή ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα ομολογιακό δάνειο ύψους 300 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα, κίνηση που, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αποτελεί την τελευταία προγραμματισμένη τραπεζική χρηματοδότηση που μπορεί να εξυπηρετηθεί χωρίς προηγούμενη κεφαλαιακή ενίσχυση.
Για την εξασφάλιση νέων δανείων – απαραίτητων για την υλοποίηση των μεγάλων έργων διασύνδεσης Δωδεκανήσων, Βορείου Αιγαίου και της δεύτερης γραμμής με την Ιταλία, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 4 δισ. ευρώ – οι τράπεζες ζητούν σαφές σήμα εκκίνησης της ΑΜΚ.
Οι κεφαλαιακές ανάγκες και η μετοχική σύνθεση
Η εσωτερική άσκηση του ίδιου του ΑΔΜΗΕ δείχνει πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες περίπου 1 δισ. ευρώ, ακόμη και υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστούν σημαντικά κονδύλια από ευρωπαϊκά ταμεία. Χωρίς ΑΜΚ τα έργα δεν μπορούν να προχωρήσουν, ενώ με το 1 δισ. ενίσχυσης το επενδυτικό σχέδιο είναι υλοποιήσιμο.
Η State Grid κατέχει σήμερα το 24% του ΑΔΜΗΕ και διαθέτει ενισχυμένα δικαιώματα στη διοίκηση, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο ελέγχει μέσω της εισηγμένης ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών το 51%. Το υπόλοιπο 25% ανήκει στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ. Στην ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών το κράτος κατέχει 51,1%, με 48,9% σε ιδιώτες επενδυτές.