Νέα
  • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
  • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κ. Μακέδος: Η συνεργασία ΤΜΕΔΕ και HDB συμβάλλει στο αναπτυξιακό «σοκ» της αγοράς

Ο Κωνσταντίνος Μακέδος
Ο Κωνσταντίνος Μακέδος / Πηγή: Eurokinissi

Για το πρόσφατο μνημόνιο συνεργασίας με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και την εγγυημένη γραμμή χρηματοδότησης που θα παρέχει σε κατασκευαστικές εταιρείες μίλησε στην "Ημερησία" και το ypodomes.com ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, Κωνσταντίνος Μακέδος.

Σύμφωνα με το μνημόνιο σύνεργασίας το ΤΜΕΔΕ θα μπορεί όχι μόνο να παρέχει εγγυητικές επιστολές αλλά και εγγυημένη γραμμή χρηματοδότησης μέσω των συνεργαζόμενων στο πρόγραμμα τραπεζών, σε μέλη του που γίνονται ανάδοχοι έργων, ένα εξαιρετικά σημαντικό κίνητρο για την ανάπτυξη των εταιρειών του κλάδου.  

Ο κ. Μακέδος χαρακτηρίζει ως σπουδαία τη συνεργασία μεταξύ του Ταμείου, του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της Ελληνικής Τράπεζας Επενδύσεων που μπορεί με την συνεργασία αυτή να δημιουργήσει ένα θετικό «σοκ» στον κατασκευαστικό κλάδο.

«Ο σκοπός εξυπηρετείται έμπρακτα, ενώ ταυτόχρονα θωρακίζεται ο κατασκευαστικός και μελετητικός κλάδος -χιλιάδες επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», σημειώνει ο κ. Μακέδος για τη σύμπραξη αυτή, για την οποία δήλωσε πως υπάρχει στόχος για επέκτασή της.

Κλείνοντας ο επικεφαλής του ΤΜΕΔΕ δηλώνει πως «το ΤΜΕΔΕ στέκεται με υπευθυνότητα δίπλα στον τεχνικό κόσμο και την κοινωνία, αποδεικνύοντας ότι αποτελεί έναν αποτελεσματικό και στιβαρό αναπτυξιακό πυλώνα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία».

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:  

Κύριε Μακέδο, πρόσφατα ανακοινώσατε το Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) του ΤΜΕΔΕ με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ), σύμφωνα με τους όρους του οποίου το Ταμείο πλέον θα μπορεί πέρα από την εγγυοδοσία να χρηματοδοτεί και έργα μικρών και μεσαίων τεχνικών εταιρειών. Πώς ακριβώς θα λειτουργήσει αυτή η συνεργασία για τον Τεχνικό Κόσμο;

Ύστερα από μεθοδικές και συντονισμένες ενέργειες του ΤΜΕΔΕ, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, το MoU που υπογράψαμε συμβάλει ουσιαστικά στο αναπτυξιακό “σοκ” που χρειάζεται η αγορά για το οριστικό ξεπέρασμα της κρίσης, που προκάλεσαν τα αλλεπάλληλα κύματα της πανδημίας της νόσου CoVid-19.  

Ως αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής συμφωνίας, ήδη βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του νέου “Ταμείου ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ”, στη βάση του οποίου δημιουργείται το πρώτο καινοτόμο εγγυημένο χρηματοδοτικό εργαλείο-προϊόν, με πόρους από το Υπουργείο Ανάπτυξης και το ΤΜΕΔΕ. Με το εργαλείο αυτό το Ταμείο διευρύνει σημαντικά τον πιστοδοτικό του ρόλο και προσφέρει άμεση και εύκολη πρόσβαση σε χρηματοδότηση στους πιστούχους – μέλη του, τους Έλληνες μηχανικούς, μελετητές και κατασκευαστές, καθώς και στις τεχνικές εταιρείες.

Οι πιστούχοι-μέλη του ΤΜΕΔΕ με τη συμμετοχή τους στο υπό έγκριση πρόγραμμα, θα μπορούν να λάβουν από το “Ταμείο ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ” εγγυημένη χρηματοδότηση κατά 80%, μέσω των Τραπεζών που θα συμμετέχουν.

Για την υλοποίηση του σχεδίου Ελλάδα 2.0 και την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και του ΕΣΠΑ, απαιτούνται σύγχρονα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα επιταχύνουν τα σημαντικά έργα για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της χώρας μας, που υλοποιείται με απόφαση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με το νέο “Ταμείο ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ” και με την καθοριστική συμβολή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, των κκ Άδωνι Γεωργιάδη και Γιάννη Τσακίρη, αλλά και της προέδρου της ΕΑΤ κυρίας Αθηνάς Χατζηπέτρου, του οποίους θερμά ευχαριστούμε που αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή το εγχείρημα, αυτός ακριβώς ο σκοπός εξυπηρετείται έμπρακτα, ενώ ταυτόχρονα θωρακίζεται ο Κατασκευαστικός και Μελετητικός Κλάδος - χιλιάδες επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα. Μία τεχνική εταιρεία θέλει να συμμετάσχει σε ένα έργο. Θα μπορεί να πάρει εγγυητική επιστολή και εφόσον γίνει ανάδοχος του έργου, να αιτηθεί γραμμή χρηματοδότησης;

Ακριβώς αυτή είναι η ιδέα. Το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο με τις εγγυήσεις του “Ταμείου ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ” δίνει τη δυνατότητα στον ελεύθερο επαγγελματία και την τεχνική εταιρεία, σε συνέχεια της εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης, την οποία θα έχει λάβει από το Ταμείο μας και ενώ έχει καταστεί ανάδοχος του έργου, να εξασφαλίσει την αιτούμενη χρηματοδότηση μέσω των Τραπεζών που θα συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα.

Κατόπιν, ο ανάδοχος του έργου αποκτά εγγυημένη ρευστότητα, με ευνοϊκούς όρους, καθώς τα δάνεια που θα εξασφαλίζονται από τη συνεργασία μεταξύ του “Ταμείου ΕΑΤ – ΤΜΕΔΕ”, παρέχουν τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις για την αναγκαία χρηματοδότηση του έργου.

Η ουσία είναι λοιπόν ότι οι εξασφαλίσεις, που σε άλλη περίπτωση θα ζητούσε η Τράπεζα -ακίνητο, μετρητά, κλπ- από τον δανειολήπτη, σχεδόν απαλείφονται, με αποτέλεσμα οι όροι της χρηματοδότησης να καθίστανται ιδιαίτερα προνομιακοί.

Αυτή η συνεργασία θα έχει και συνέχεια; Αν ναι, σε ποια πεδία;

Αναμένουμε η απήχηση του συγκεκριμένου εργαλείου να είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ήδη σκεφτόμαστε τα επόμενα βήματα σε συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και την ΕΑΤ για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε αυτή τη συνεργασία, φέρνοντας νέες χρηματοδοτικές γραμμές και διευρύνοντας ακόμα περισσότερο τις ειδικότητες των δυνητικών δικαιούχων, προκειμένου οι δράσεις αυτές να λειτουργήσουν ως καταλύτης για την ευκολότερη πρόσβαση σε ρευστότητα των μικρομεσαίων εταιρειών για την επανεκκίνηση της οικονομίας, στην μετά Covid εποχή.  

Επιπλέον, η συνεργασία μας με την ΕΑΤ περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, και την εκπόνηση σχετικών μελετών και εκθέσεων για την περαιτέρω υποστήριξη και ενίσχυση του Κλάδου.

Το ΤΜΕΔΕ διαθέτει σημαντικά εργαλεία για τον Τεχνικό Κόσμο. Ποιο είναι το μήνυμά σας στις εταιρείες που πρόκειται να γίνουν μέλη σας;

Το συγκεκριμένο MoU με την EAT σηματοδοτεί για το Ταμείο μας το πέρασμα σε μια νέα εποχή διεύρυνσης του αναπτυξιακού και πιστοδοτικού του ρόλου, προς όφελος των πιστούχων μελών του, αλλά και της εθνικής οικονομίας.

Σε πρωτοφανείς συνθήκες υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, το ΤΜΕΔΕ συνεχίζει να προσφέρει ρευστότητα στα μέλη του με την απρόσκοπτη εγγυοδοτική και πιστοδοτική του λειτουργία. Ως ενεργό μέλος του Ευρωπαϊκού Φορέα Εγγυοδοσίας (AECM), με δυναμικές δράσεις ενίσχυσης των μελών μας, όπως η θαρραλέα μείωση στην προμήθεια των εγγυητικών καλής εκτέλεσης, με τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, με ασφαλιστικές ανταποδοτικές παροχές, με δωρεές ιατρικού εξοπλισμού και εμπράγματη υλική βοήθεια στους σεισμόπληκτους στο Δαμάσι της Λάρισας, το ΤΜΕΔΕ στέκεται με υπευθυνότητα δίπλα στον Τεχνικό Κόσμο και την κοινωνία, αποδεικνύοντας ότι αποτελεί έναν αποτελεσματικό και στιβαρό αναπτυξιακό πυλώνα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.  

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ