Νέα
  • ΓΔ: 909.16 +0.56%
  • Τζίρος: 50,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Shell: Καλείται να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 45% μέχρι το 2030

Shell / Πηγή: AP
Shell / Πηγή: AP

Ο πετρελαϊκός κολοσσός Shell θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 45% μέχρι τα τέλη του 2030, αποφάνθηκε σήμερα ένα ολλανδικό δικαστήριο.

Η απόφαση, στην υπόθεση με τον τίτλο «Ο λαός κατά της Shell», μπορεί να αποτελέσει δικαστικό προηγούμενο για όλον τον κόσμο, καθώς πολλαπλασιάζονται παρόμοιες προσφυγές εναντίον μεγάλων εταιρειών.

«Το δικαστήριο διατάζει τη Royal Dutch Shell να μειώσει τις εκπομπές CO2 από τώρα μέχρι τα τέλη του 2030 κατά 45% σε σύγκριση με τις εκπομπές του 2019», ανακοίνωσε η δικαστής Λαρίσα Άλγουιν στο δικαστήριο της Χάγης.

Μέχρι σήμερα στόχος της Shell ήταν να μειώσει την εκπομπή καυσαερίων κατά τουλάχιστον 6% μέχρι το 2023, κατά 20% μέχρι το 2030, κατά 45% μέχρι το 2035 και κατά 100% μέχρι το 2050 - σε σύγκριση με τις εκπομπές του 2016.

Την προσφυγή είχαν καταθέσει τον Απρίλιο του 2019 επτά οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Greenpeace και η Milieudefensie, το ολλανδικό παράρτημα των «Φίλων της Γης». Περισσότεροι από 17.000 Ολλανδοί πολίτες δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής με το σκεπτικό ότι η Shell απειλεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς συνεχίζει να επενδύει δισεκατομμύρια στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων.

Η Milieudefensie κατηγορούσε τη Shell ότι δεν κάνει αρκετά για να εναρμονιστεί μα τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Η εταιρεία από την πλευρά της διαβεβαίωνε ότι ήδη λαμβάνει σοβαρά μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή. «Η κλιματική υπόθεση εναντίον της Shell είναι μοναδική επειδή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η δικαιοσύνη καλείται να διατάξει μια εταιρεία να εκπέμπει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα τροποποιώντας την πολιτική της», είχε δηλώσει πρόσφατα η μη κυβερνητική οργάνωση.

Shell: Δέσμευση για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050

Υπενθυμίζεται πως τον Φεβρουάριο η εταιρεία ανακοίνωσε το στρατηγικό της σχεδιασμό για περαιτέρω επέκταση στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σε συνέχεια των αυξανόμενων πιέσεων από τους μετόχους για τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου στο πλαίσιο των προσπαθειών για καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Στα σχέδια του αγγλο-ολλανδικού κολοσσού περιλαμβάνεται η ταχεία μετάβαση σε λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των βιοκαυσίμων και του υδρογόνου, αν και οι δαπάνες θα παραμείνουν επικεντρωμένες στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στο εγγύς μέλλον.

Σύμφωνα με το Reuters, θα συνεχίσει να βασίζεται στις δραστηριότητες λιανικής, όπου κατέχει ηγετική θέση, με στόχο την αύξηση των σημείων πώλησης σε 55.000 έως το 2025 από 46.000 που είναι σήμερα.

Σκοπεύει επίσης να αυξήσει τον αριθμό των σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε 500.000, από 60.000 σήμερα.

Η εταιρεία δεν ανακοίνωσε σχέδια για την παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας, διαφοροποιούμενη από μεγάλους ανταγωνιστές της όπως οι BP και Total, που έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους σε αυτό το επίπεδο.

►BP και Shell γυρίζουν την πλάτη στο πετρέλαιο λόγω κορονοϊού

Η Shell θα επενδύσει βραχυπρόθεσμα περί τα 5 δισ. δολάρια ετησίως σε αυτό που αποκαλεί αναπτυξιακό πυλώνα, χωρίζοντας την επένδυση περίπου στο μισό μεταξύ των δραστηριοτήτων λιανικής και μάρκετινγκ και των μονάδων ΑΠΕ. Στο παρελθόν στόχευε να δαπανήσει έως και 3 δισεκατομμύρια δολάρια για ανανεώσιμες πηγές και συνδυασμένο μάρκετινγκ.

Για την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, θα δαπανήσει περί τα 8 δισ. δολάρια, καθώς και επιπλέον 4 δισ. δολάρια για υγροποιημένο φυσικό αέριο και έως 5 δισ. δολάρια για χημικές ουσίες και διύλιση. Οι συνολικές δαπάνες αναμένεται να παραμείνουν μεταξύ 19 και 22 δισ. δολαρίων το χρόνο.

Μηδενικές εκπομπές

Η εταιρεία επιταχύνει τα σχέδιά της για μείωση των εκπομπών άνθρακα,  κατά 6% - 8% έως το 2023, 20% έως το 2030, 45% έως το 2035 και 100% το 2050.

Η εταιρεία είχε προηγουμένως δηλώσει ότι θα περιόριζε το αποτύπωμα άνθρακα κατά τουλάχιστον 3% έως το 2022, 30% έως το 2035 και 65% έως το 2050 από το βασικό έτος 2016.

Παράλληλα, η παραγωγή πετρελαίου αναμένεται να μειωθεί σταδιακά κατά 1% με 2% ετησίως από το peak των 1,8 εκατ. βαρελιών ημερησίως το 2019, συμπεριλαμβανομένων των εκχωρήσεων των πετρελαιοπηγών και της φυσικής μείωσης των πεδίων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ