Νέα
  • ΓΔ: 916.07 +0.63%
  • Τζίρος: 36,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τι φέρνει η είσοδος Θεοδωρόπουλου στη ΜΕΒΓΑΛ – Γιατί αποεπενδύει το CVC

Αλλος ένας σημαντικός εκπρόσωπος του ελληνικού επιχειρείν εισέρχεται στον πολλά υποσχόμενο κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας, επιβεβαιώνοντας τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης που έχει όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά κυρίως στις διεθνείς αγορές.

Σε έναν κλάδο ο οποίος κυριαρχείται από την παρουσία των οικογενειών Φιλίππου (ΦΑΓΕ) και Σαράντη (Όλυμπος, Ροδόπη), των funds CVC (Δέλτα) και SI Foods (Δωδώνη), της πολυεθνικής FrieslandCampina (ΝΟΥΝΟΥ) Κρι Κρι, καθώς και σημαντικών βιομηχανιών σε γαλακτοπαραγωγικές περιοχές της χώρας μας όπως είναι π.χ. η Ήπειρος, η Καράλης, η Εβροφάρμα, η Κολιός, η Όμηρος, η Ρούσσας, η Μπίζιος κ.ά.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να οριστικοποιηθεί η πώληση του 43% της ΜΕΒΓΑΛ εκ μέρους της Vivartia (CVC), ένα ποσοστό το οποίο θα μοιραστεί μεταξύ του ισχυρού άνδρα της Chipita, Σπύρου Θεοδωρόπουλου και της οικογένειας Χατζάκου.

Η μετοχική σύνθεση την επομένη του deal

Έτσι, το μετοχικό της Μεβγάλ, το οποίο σήμερα έχει ως εξής:

43,3%: Οικογένεια Μαίρης Χατζάκου

43%: Vivartia (CVC)

13,7%: Οικογένεια Δημήτρη και Νίκης Συμεωνίδη

θα διαμορφωθεί σε:

21,5%: Σπύρος Θεοδωρόπουλος

64,8%: Οικογένεια Μαίρης Χατζάκου

13,7%: Οικογένεια Δημήτρη και Νίκης Συμεωνίδη

Οι σχέσεις Θεοδωρόπουλου-Χατζάκου

Οι σχέσεις μεταξύ Σπύρου Θεοδωρόπουλου και οικογένειας Χατζάκου είναι ιδιαίτερα στενές εδώ και χρόνια μιας και η ΜΕΒΓΑΛ ήταν αυτή που είχε εξαγοράσει την Recor, την επιχείρηση της οικογένειας Θεοδωρόπουλου, ενώ παράλληλα υπήρχαν και συνεργασίες μεταξύ Chipita και βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας στην παραγωγή προϊόντων της πρώτης.

Όπως αναφέρεται και από τους δύο επιχειρηματίες, η επόμενη ημέρα του deal θα αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά και θα βρει τη ΜΕΒΓΑΛ πιο δυνατή στην Ελλάδα, με διευρυμένο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο και με μεγαλύτερες προοπτικές επέκτασης σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Το όχι της Χατζάκου και τα θέματα ανταγωνισμού

Αναφορικά με την πλευρά της Vivartia, πληροφορίες θέλουν την CVC να κατέληξε στην επιλογή της αποεπένδυσης, αφενός μεν επειδή δέχθηκε το όχι της Μαίρης Χατζάκου σε πρόταση που της έκαναν για να αποκτήσουν το ποσοστό που ελέγχει η οικογένειά της - καθώς η βορειοελλαδίτισσα επιχειρηματίας εμφανίζεται υπέρμαχη των ελληνικών εταιρειών και των συμμαχιών μεταξύ Ελλήνων - αφετέρου κάποιοι

σύμβουλοι του fund επέστησαν τα προβλήματα που μπορεί να είχε ένα τέτοιο deal σε ό,τι αφορά όρους ανταγωνισμού στην αγορά.

Τη δεδομένη στιγμή το CVC έχει ως στόχο την ενδυνάμωση της παρουσίας του στον γαλακτοκομικό κλάδο μέσω καθώς και η περίπτωση εξαγοράς της Κολιός που έπαιζε τους τελευταίους μήνες, απομακρύνθηκε.

Η εικόνα του 2020

Αναφορικά με την εικόνα της ΜΕΒΓΑΛ, οι εκτιμήσεις της διοίκησης αναφέρουν ότι το 2020 έκλεισε με άνοδο του τζίρου κατά 3%, με τη γαλακτοβιομηχανία να ενισχύει τα μερίδια αγοράς της σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες που δραστηριοποιείται. Κοντά σε διψήφιο ποσοστό αναπτύχθηκαν οι εξαγωγές της –οι οποίες αφορούν πάνω από το 30% του συνολικού της τζίρου - όπου εκτός από το γιαούρτι το οποίο αποτελεί την κινητήριο δύναμη για την εταιρεία, υπήρξε αύξηση της ζήτησης και για την φέτα.

Επενδύσεις

Παράλληλα ολοκλήρωσε επενδυτικό πρόγραμμα άνω των €3 εκατ. το οποίο περιελάμβανε επενδύσεις σε αυτοματισμούς, ρομπότ, αλλά και την αναβάθμιση του ERP.

Για την επόμενη πενταετία έχουν προγραμματιστεί επενδύσεις €20 εκατ. Ήδη βρίσκονται σε φάση υλοποίησης επενδύσεις ύψους €9 εκατ. για τα επόμενα δύο έτη, οι οποίες κατατέθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο.

Ειδικότερα για τη φετινή χρονιά, αναμένεται να υλοποιηθεί η κατασκευή νέας γραμμής παραγωγής λευκών τυριών και ο εκσυγχρονισμός της μονάδας παραλαβής και παστερίωσης γάλακτος.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ