Νέα
  • ΓΔ: 1270.35 -0.39%
  • Τζίρος: 95,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πράσινα ομόλογα: Πράσινα κεφάλαια αναζητούν στόχο- Αξιοποίησε την ευκαιρία η ΔΕΗ

ΔΕΗ
Πηγή: Eurokinissi

Οι πράσινες εκδόσεις ομολογιακών δανείων είναι μια ισχυρή τάση, που αναμένεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, καθώς όλο και περισσότερες τράπεζες σκοπεύουν να πολλαπλασιάσουν τις χρηματοδοτήσεις που έχουν θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Καθώς ο κλιματικός στόχος για μια οικονομία μηδενικού άνθρακα του 2050 γίνεται επιτακτική ανάγκη, οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί επιδιώκουν οι χρηματοδοτικοί οργανισμοί και τράπεζες να ενισχύουν τις χρηματοδοτήσεις που πληρούν τα κριτήρια ESG (περιβάλλον, κοινωνία, διακυβέρνηση).

Τη συγκυρία αυτή αξιοποίησε η ΔΕΗ και υπέγραψε χθες το πρώτο πράσινο ομολογιακό της δάνειο στην ελληνική αγορά. Υπέγραψε με την Alpha Bank σύμβαση Κοινού Ομολογιακού Δανείου με ρήτρα αειφορίας, κάτι που τόνισε την ισχυρή δέσμευση της Alpha Bank να εδραιώσει μια εταιρική κουλτούρα βιωσιμότητας.

Οι υπάρχουσες δεσμεύσεις της ΔΕΗ για μείωση των εκπομπών διοξειδίου, λόγω της απολιγνιτοποίησης, δίνουν στην εταιρεία την ευκαιρία να αξιοποιήσει το σύγχρονο χρηματοδοτικό εργαλείο, τα πράσινα δάνεια, όπως και να εκδώσει πράσινα ομόλογα, όπως έχει κάνει στο παρελθόν.

Η Σύμβαση Κοινού Ομολογιακού Δανείου για το ποσό των 300 εκατ. ευρώ έχει ρήτρα αειφορίας και όπως ανέφερε η Alpha Bank, έγινε στο πλαίσιο της χρηματοδότησης πρωτοβουλιών που έχουν στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η δανειακή σύμβαση, διάρκειας 3 ετών, η οποία δύναται να παραταθεί κατά επιπλέον 2 έτη, έχει τη μορφή ανακυκλούμενης πίστωσης, χωρίς εξασφαλίσεις έχει τον ρόλο του Αναδόχου, Αρχικού Διοργανωτή, Διαχειριστή Πληρωμών και Αρχικού Ομολογιούχου, ενώ στο Δάνειο συμμετέχει και η Τράπεζα Eurobank Α.Ε. ως Διοργανωτής και Αρχικός Ομολογιούχος.

Ρήτρα μείωσης εκπομπών CO2

Το Ομολογιακό Δάνειο περιλαμβάνει ρήτρα μείωσης εκπομπών CO2 κατά 40% μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022 με έτος βάσης το 2019, στο πλαίσιο ευθυγράμμισης της συναλλαγής με τις πρόσφατες εκδόσεις Ομολόγων της ΔΕΗ Α.Ε.

Ο Γενικός Διευθυντής Wholesale Banking της Alpha Bank κ. Γιάννης Εμίρης δήλωσε σχετικά: «Η Alpha Bank, με στόχο να πρωτοστατήσει στην πλήρη ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG (Environmental, Social and Corporate Governance) σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων της, ανταποκρίνεται δυναμικά και αναλαμβάνει χρηματοδοτήσεις και επενδύσεις με περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα».

Πράσινα κεφάλαια από τα πράσινα ομόλογα

Σημειώνεται ότι για τη χρηματοδότηση των πράσινων ομολογιακών οι ίδιες οι τράπεζες συνάπτουν πράσινα ομόλογα με τη δέσμευση να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια για χρηματοδοτήσεις με ρήτρες αειφορίας.

Έτσι συνάπτουν και αυτές πράσινα ομόλογα με στόχο:

  • Να χρηματοδοτήσουν έργα πράσινης ενέργειας που προγραμματίζονται στη χώρα μας και με τα οποία οι ίδιες έχουν συνδεθεί ή θα συνδεθούν και τα οποία σχετίζονται και με το Ταμείο Ανάκαμψης.
  • Να βοηθήσουν μέσω της χρηματοδότησης στην αποκατάσταση των καταστροφών του περιβάλλοντος που έλαβε χώρα την προηγούμενη περίοδο.
  • Να υπηρετήσουν τις ανάγκες που θα ανακύψουν από το νέο σύμφωνο σταθερότητας στην Ευρώπη.
  • Να προετοιμαστούν για την ευθυγράμμισή τους με τα κριτήρια ESG

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος έχει υλοποιήσει πράσινη έκδοση και σύμφωνα με πληροφορίες δεν προγραμματίζει μια δεύτερη άμεσα. Εξέδωσε ομόλογο 500 εκατ. ευρώ με απόδοση 2,75% που λήγει τον Οκτώβριο του 2025.

Η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται στη φάση σχεδιασμού ενός πράσινου ομολόγου- κάτι που έχει ανακοινωθεί- ως κομμάτι του στρατηγικού της προγράμματος εκδόσεων. Αλλωστε υπάρχουν πολλά πιθανά έργα τα οποία θα μπορούσαν να κάνουν χρήση αυτών των ομολόγων.

Η μεγαλύτερη τέτοια έκδοση στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου έγινε από την Ιταλία, με τη ζήτηση να εκτινάσσεται στα 80 δισ. ευρώ, με τη Γαλλία να ακολουθεί αντλώντας 7 δισ. ευρώ.

Διεθνώς σε επίπεδο πιστωτικών ιδρυμάτων τα πράσινα ομόλογα είναι εξαιρετικά εμπορεύσιμα  και μια τάση που αναμένεται να έχει συνεχή ανοδική πορεία.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ