Νέα
  • ΓΔ: 957.6 +0.62%
  • Τζίρος: 79,18 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

«Κλειδώνει» στο σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-EGIS η Εγνατία Οδός

Εγνατία Οδός / Πηγή: Eurokinissi
Εγνατία Οδός / Πηγή: Eurokinissi

Σήμερα είναι τα σπουδαία για έναν από τους πλέον πολυετείς διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. Όπως έχει γίνει γνωστό, σήμερα αναμένεται να συγκληθεί το Διοικητικό Συμβούλιο, που θα επικυρώσει την τελική προσφορά της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-EGIS PROJECTS.

Όπως έχει αναφερθεί, η προσφορά της κοινοπραξίας αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ, ποσό που είναι 20% πάνω από επίσημη αποτίμηση που υπήρχε για το μεγάλο αυτό στοιχείο του ΤΑΙΠΕΔ. Πιο συγκεκριμένα, η αποτίμηση έβγαζε ποσό 1,2 δισ. ευρώ για τον βασικό άξονα της Εγνατίας Οδού (Ηγουμενίτσα-Θεσσαλονίκη-Κήποι Έβρου) και τρεις κάθετους άξονες αυτής.

Κυριαρχία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στους αυτοκινητόδρομους

Η Εγνατία Οδός θα προσφέρει στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ένα μεγάλο προβάδισμα στον τομέα των παραχωρήσεων της χώρας μας και δη των οδικών, καθώς συμμετέχει στις περισσότερες από τις υφιστάμενες συμβάσεις.

Ο μεγάλος ελληνικός όμιλος θα συμμετέχει στο 80% των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων με διόδια, δημιουργώντας μια πρωτοκαθεδρία στο γίγνεσθαι των οδικών αξόνων και των οδικών μεταφορών. Επιπρόσθετα αναλαμβάνει αποκλειστικά το 100% των κατασκευών και της βαριάς συντήρησης.

Πέραν τούτου, ο αυτοκινητόδρομος το 2020 είχε έσοδα 150 εκατ. ευρώ, σε μια χρονιά που οι περιορισμοί της μετακίνησης ήταν ιδιαίτερα έντονοι. Αυτό δίνει το έναυσμα να υπάρχει η προσδοκία ενός ισχυρού άξονα που θα προσφέρει σημαντικά έσοδα στην παραχωρησιούχο. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην προσφορά της προσφέρει σε ετήσια βάση το 7,5% των ακαθάριστων εσόδων στο ΤΑΙΠΕΔ, δείχνοντας την πίστη της στη νέα αυτή παραχώρηση.

Πώς θα φτάσουμε στην υπογραφή της σύμβασης

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το οικονομικό κλείσιμο και η υπογραφή της σύμβασης θα συμβεί το 2022, πιθανότατα τους πρώτους μήνες.

Αυτό θα εξαρτηθεί από τη συνέχεια, μετά την ανακήρυξη του σχήματος ως προτιμητέου επενδυτή από το ΤΑΙΠΕΔ. Όπως εκτιμάται, θα χρειαστεί ένα διάστημα περίπου 3 μηνών για να «δέσει» το χρηματο-οικονομικό σχήμα.

Μετά θα ακολουθηθεί η τυπική προσυμβατική περίοδος, δηλαδή η αποστολή προς έγκριση της σύμβασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο, η κύρωσή της από τη Βουλή των Ελλήνων και η υπογραφή μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-EGIS.

Το μεγαλύτερο έσοδο για το ΤΑΙΠΕΔ

Με το οικονομικό και τυπικό κλείσιμο η κοινοπραξία στην οποία η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέχει το 75% θα πρέπει να καταβάλει εφάπαξ το ποσό των περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκέντρωση του ιλιγγιώδους ποσού θα αποτελείται από ίδια κεφάλαια και δανεισμό.

Η ίδια η σύμβαση θα αφορά στο μεγαλύτερο οικονομικό κλείσιμο από ιδρύσεως του ΤΑΙΠΕΔ, ξεπερνώντας κατά 100 εκατ. ευρώ εκείνη της Fraport Greece για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.

Η διάρκεια - Τα έργα

Η διάρκεια της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού είναι για 35 έτη. Σε αυτό το διάστημα το σχήμα του παραχωρησιούχου θα αναλάβει τη συντήρηση και εκμετάλλευση του βασικού άξονα και των τριών καθέτων (Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή, Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι και Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας).

Βασικό μέλημα είναι η διενέργεια της βαριάς συντήρησης του δρόμου και οι επεμβάσεις που θα χρειαστούν στις δεκάδες σήραγγες και γέφυρες.

Ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο είναι η αναβάθμιση σε αυτοκινητόδρομο, σε μήκος 44 χλμ., του άξονα Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι, η βασική οδική αρτηρία που συνδέει την Ελλάδα με την υπόλοιπη Ευρώπη. Τα έργα έχουν εκτιμώμενο κόστος 200 εκατ. ευρώ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ