Νέα
  • ΓΔ: 891.74 +0.50%
  • Τζίρος: 54,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΖΑ: Βλέπει ανάπτυξη 10% στον εγχώριο κλάδο της μπύρας – Το ομολογιακό και η επένδυση

Πηγή: ΕΖΑ
Πηγή: ΕΖΑ

Άνοδο του τζίρου σε ποσοστό 10% εκτιμά η διοίκηση της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης (ΕΖΑ) ότι θα εμφανίσει η ελληνική αγορά της μπύρας φέτος, μετά από την σημαντική πτώση το 2020 λόγω της καθίζησης του καναλιού HoReCa σε ποσοστό 25% περίπου.

Συνολικά η αγορά, σύμφωνα και με τα έως τώρα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, εκτιμάται ότι έχασε πέρυσι πάνω από 120 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων αναμένεται να καλύψει φέτος το 1/3 των απωλειών αυτών.

Ειδικότερα η ΕΖΑ «πλήρωσε» την περσινή κακή χρονιά για τον κλάδο με πτώση του δικού τζίρου της κατά 29% περίπου (στα 24,53 εκατ.), των μικτών της κερδών κατά 10,17%, ενώ διατηρήθηκαν οι ζημιές στην τελική γραμμή του ισολογισμού (άνω των 2 εκατ. ευρώ).

Επισημαίνεται ωστόσο ότι τα EBITDA ενισχύθηκαν σε σημαντικό ποσοστό συγκριτικά με το 2019, στα 2,82 εκατ. ευρώ με άνοδο 203,11%.

Ομολογιακό δάνειο €17,6 εκατ.

Σημειώνεται ακόμη ότι πέρυσι το καλοκαίρι (24/7/2020) η εταιρεία προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης χορήγησης, από κοινοπραξία δανειστριών τραπεζών, ομολογιακού δανείου, οκταετούς διάρκειας, συνολικού ποσού €17,6 εκατ. με επιτόκιο Euribor πλέον κυμαινόμενου περιθωρίου, με σκοπό την κάλυψη γενικών χρηματοοικονομικών αναγκών της, μόνιμου χαρακτήρα. Από το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης, ποσό €12,53 εκατ. αφορά σε αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού της εταιρείας. Προς εξασφάλιση της εν λόγω χρηματοδότησης επί των ακινήτων της εταιρείας εγράφησαν ενέχυρα ύψους €22,9 εκατ.

Βελτίωση παραγωγικής δυναμικότητας

Σύμφωνα με τη διοίκηση, η εν λόγω χρηματοδότηση οδηγεί στη σημαντική βελτίωση του κεφαλαίου κίνησης και στη χρηματοδοτική θωράκιση της εταιρείας για την επίτευξη του επιχειρησιακού της σχεδιασμού. Μέσα στο 2020, και πιο συγκεκριμένα τον περασμένο Σεπτέμβριο, η εταιρεία ολοκλήρωσε την παραλαβή και έθεσε σε λειτουργία νέα γραμμή συσκευασίας φιάλης συνολικής αξίας €7,5 εκατ. περίπου. Η χρήση της νέας γραμμής αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την παραγωγική δυνατότητα της εταιρείας και θα επιφέρει και σημαντικές οικονομίες στο κόστος παραγωγής.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ