Νέα
  • ΓΔ: 1217.86 +0.72%
  • Τζίρος: 79,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καραμολέγκος: Αύξηση μεγεθών στο β’ εξάμηνο – Ανοδική πορεία για Απολλώνιον και ρουμανική θυγατρική

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Αύξηση μεγεθών καταγράφει η Καραμολέγκος κατά το α’ εξάμηνο του έτους, με τη διοίκηση να εκτιμά ότι η ανοδική τάση θα συνεχιστεί και στο β’ εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, εάν αυστηροποιηθούν τα μέτρα προστασίας από την πανδημία, εκτιμά ότι είναι πιθανόν να μειωθούν οι πωλήσεις, επηρεαζόμενες από τη μείωση της κατανάλωσης.

Πιο αναλυτικά, ο τζίρος της αρτοβιομηχανίας ενισχύθηκε σε ποσοστό 9,4%, φθάνοντας τα 52,42 εκατ. ευρώ, ενώ διψήφια ήταν τα ποσοστά ανόδου τόσο για τα μικτά κέρδη (+21%, στα 23,68 εκατ.) όσο και για τα EBITDA (16,62%, στα 7,2 εκατ.).

Παράλληλα ο όμιλος γύρισε σε κέρδη που άγγιξαν τα 2 εκατ. ευρώ, από ζημίες 271 χιλ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Στο +8,4% το Απολλώνιον

Αναφορικά με το Απολλώνιον, η εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό, καθώς και η πιστή εφαρμογή των κανόνων αποφυγής διάδοσης του κορονοϊού οδήγησαν σε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 8,4%, ενώ για το σύνολο του έτους προβλέπεται συνέχιση της ανοδικής πορείας.
Αντίστοιχα, όπως αναφέρει η εταιρεία, γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για μείωση δαπανών, με σκοπό τη διατήρηση του EBITDA σε επίπεδα που να μην επηρεάσουν αρνητικά τη ρευστότητα της εταιρείας.

Ρουμανία: Αύξηση τζίρου 31% και αναχρηματοδότηση δανεισμού

Εκτός συνόρων, η Karamolegos Bakery Romania κατέγραψε σημαντική αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά 31%, συνεισφέροντας θετικά στη λειτουργική κερδοφορία του ομίλου. Τον Αύγουστο του 2021, η θυγατρική προέβη σε σύναψη δύο δανειακών συμβάσεων με την τράπεζα Alpha Bank Romania S.A ., για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της από τη Vista Bank Romania S.A., καθώς και τη χρηματοδότηση απόκτησης πάγιου εξοπλισμού.

Η πρώτη σύμβαση αφορά σε μακροπρόθεσμο δανεισμό μέχρι του ποσού των €690 χιλ., διάρκειας 5 ετών, με μηνιαίες καταβολές κεφαλαίου και τόκων, ενώ η δεύτερη σύμβαση αφορά σε γραμμή πίστωσης συνολικού ύψους RON 3 εκατ., με μεταβλητό κόστος κεφαλαίου.

Σταθερές οι τιμές, παρά τις αυξήσεις στο κόστος των πρώτων υλών

Σε ό,τι αφορά τις ανατιμήσεις στο κόστος των πρώτων υλών, η διοίκηση του ομίλου υπογραμμίζει ότι παρακολουθεί στενά και διαρκώς τις τιμές των πρώτων υλών, υλικών συσκευασίας και των τιμών της ενέργειας, προβαίνοντας εγκαίρως σε κατάλληλες ενέργειες για την αντιστάθμιση των συγκεκριμένων κινδύνων.

Ωστόσο, με την πλειονότητα των εν λόγω υλικών να μεταβάλλεται σε καθημερινή βάση, καθίσταται αδύνατη, σε αρκετές περιπτώσεις, η διατήρηση ευνοϊκών τιμών για την εταιρεία και τον όμιλο. Ήδη, στο β' εξάμηνο έχουν παρατηρηθεί σημαντικές αυξήσεις στις πρώτες & δεύτερες ύλες, τα υλικά συσκευασίας και την ενέργεια, για τις οποίες, μέχρι στιγμής, η Καραμολέγκος δεν έχει προβεί σε καμία αύξηση τιμών σε προϊόντα και εμπορεύματα.

Νέα προϊόντα στο β’ εξάμηνο

Σε ό,τι αφορά το portfolio, η εταιρεία επένδυσε σημαντικά κονδύλια στην έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων, τα οποία λανσαρίστηκαν στην ελληνική αγορά το β' εξάμηνο του 2021. Ειδικότερα λάνσαρε τις Αξιαγάπητες και τον Παξαμά (κυρίως και με το Χαρούπι), ενώ φέτος δίνει ιδιαίτερο βάρος στο green label, στις κατηγορίες όπου είναι leader, όπως π.χ. στο προζύμι, σε ψωμιά ζέας, ολικής άλεσης και πολύσπορο, στις ψίχες, θέλοντας να προσφέρει προϊόντα με καθαρές πρώτες ύλες, χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά.

Ομολογιακά 20 εκατ. ευρώ

Τον προηγούμενο μήνα η εταιρεία προέβη σε σύναψη δύο μακροπρόθεσμων ομολογιακών δανείων με την Εθνική Τράπεζα μέχρι συνολικού ποσού €20 εκατ. Το πρώτο δάνειο, μέχρι €14,2 εκατ., είναι χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Υποδομών, δωδεκαετούς διάρκειας, με δικαίωμα επέκτασης επιπλέον 3,5 ετών και σταθερό επιτόκιο δανεισμού.

Το δεύτερο δάνειο είναι μέχρι €5,8 εκατ., δωδεκαετούς διάρκειας, με δικαίωμα επέκτασης επιπλέον 3,5 ετών, με κυμαινόμενο επιτόκιο δανεισμού. Σημειώνεται ότι η πρώτη δόση αποπληρωμής και για τα δύο δάνεια είναι καταβλητέα τον Σεπτέμβριο του 2023, ενώ η περίοδος εκτοκισμού είναι εξαμηνιαία.

Δραστική βελτίωση της ρευστότητας

Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω, οι δείκτες ρευστότητας της εταιρείας βελτιώνονται δραστικά εντός του β' εξαμήνου του 2021, καθώς η Καραμολέγκος έχει προβεί στην εξόφληση βραχυπρόθεσμου δανεισμού ύψους €5 εκατ. εντός του Σεπτεμβρίου δυνάμει της δανειακής σύμβασης των €5,8 εκατ., ενώ βάσει της δανειακής σύμβασης των €14,2 εκατ. η εταιρεία έχει δεσμευτεί συμβατικά στην αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού ύψους €10 εκατ. κατά την 30/6/2021.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, σημαντικό τμήμα του βραχυπρόθεσμου δανεισμού κατά την 30ή Ιουνίου του 2021 έχει καταστεί μακροπρόθεσμό εντός του β’ εξαμήνου του τρέχοντος έτους και πληρωτέο μετά από δύο χρόνια, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο του 2023 και μετά.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ