Νέα
  • ΓΔ: 896.22 +0.37%
  • Τζίρος: 25,09 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ergon Foods: Ξεκινάει την ανάπτυξη του δικτύου στη Μ. Ανατολή – Ζημιές και -40% στον τζίρο πέρυσι

Ξεκινάει η επέκταση της Ergon Foods στη Μέση Ανατολή όπως ανέφερε χθες στο πλαίσιο του 1ου Αραβο-Ελληνικού Συνεδρίου Τροφίμων, ο CEO της εταιρείας, Θωμάς Δούζης. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «τώρα ξεκινάμε την ανάπτυξη του δικτύου μας στη Μέση Ανατολή με καταστήματα, εστιατόρια και παντοπωλεία. Η αρχή γίνεται από την Ντόχα του Κατάρ και θα συνεχίσουμε στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και τη Σαουδική Αραβία.

Η πανδημία άλλαξε τον σχεδιασμό

Θυμίζουμε ότι πριν την πανδημία, τον Φεβρουάριο του 2020, υπέγραψε συμφωνία (Master Franchise) για το άνοιγμα 17 franchise καταστημάτων στη Μέση Ανατολή, ξεκίνησε τη λειτουργία νέου καταστήματος «Ergon» στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και ετοιμαζόταν για το άνοιγμα νέων καταστημάτων πώλησης ετοίμων προϊόντων (Ergon To Go) στην Αθήνα αλλά και τη διεύρυνση του υφιστάμενου Master Franchise στην Κύπρο κατά 5 καταστήματα. Ωστόσο, το ξέσπασμα της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020 ανέβαλαν αυτόν τον σχεδιασμό.

Η περυσινή εικόνα

Η διοίκηση της εταιρείας έχει ως στόχο να επανέλθει στην κανονικότητα, καθώς πέρυσι υπέστη σημαντικό πλήγμα λόγω της πανδημίας. Ειδικότερα οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 40% (στα 3,65 εκατ. ευρώ) ενώ κατέγραψε ζημίες (262 χιλ. ευρώ) από κέρδη 825 χιλ. το 2019.

Ergon House

Στις ετήσιες καταστάσεις αναφέρεται πως, καθώς το κύριο υποκατάστημα της εταιρείας (Ergon House) συνολικής επένδυσης άνω των 2 εκατ. ευρώ διένυσε κατά τη χρήση 2020 το δεύτερο χρόνο λειτουργίας του, σημείωσε ιδιαίτερα αυξημένες αποσβέσεις της τάξης των 205 χιλ. ευρώ οι οποίες λόγω της πανδημίας δεν συνδυάστηκαν με τις αναμενόμενες πωλήσεις και οδήγησαν κατά κύριο λόγο σε ζημιογόνο αποτέλεσμα.

Η πυρκαγιά του περασμένου Νοεμβρίου

Σημειώνεται ακόμη ότι το Νοέμβριο του 2020, στο κατάστημα εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο υπόγειο του κτιρίου, με αποτέλεσμα να προκληθούν καταστροφές παγίων συνολικής αναπόσβεστης αξίας 53 χιλ. ευρώ, καθώς και περαιτέρω ζημίες εξοπλισμού και τροφίμων ποσού 12 χιλ. ευρώ. Η εταιρεία έχοντας συνάψει ασφαλιστήρια συμβόλαια που καλύπτουν τον πιθανό κίνδυνο πυρκαγιάς, υπέβαλε προς την Eurolife FFH απαίτηση συνολικού ποσού 65 χιλ. ευρώ.

Οι βασικοί στόχοι

Οι βασικοί στόχοι και για φέτος παραμένουν η βέλτιστη κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών, η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφύλαξη του κύκλου εργασιών με προσδοκώμενη αύξηση του μεριδίου αγοράς και ο περαιτέρω εξορθολογισμός του λειτουργικού κόστους

Ελπίδες από την άρση των μέτρων και τον τουρισμό

Κατά το πρώτο τετράμηνο του 2021, η διατήρηση και εξάπλωση της COVID-19 και των μεταλλάξεων της στην Ελλάδα, οδήγησε σε περαιτέρω περιορισμό του τζίρου της εταιρείας

σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Ωστόσο, με την πλειοψηφία των περιοριστικών μέτρων να αίρεται κατά τη διάρκεια του δεύτερου τετράμηνου, η οποία συνοδεύτηκε και από σταδιακό άνοιγμα των ταξιδιωτικών αγορών, δημιουργήθηκε αισιοδοξία για την έλευση μιας περιόδου γρήγορης προσαρμογής και ανάκαμψης ενισχυόμενη από την αύξηση του ποσοστού του εμβολιασμένου πληθυσμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην παγκόσμια κοινότητα.

Ergon Agora East

Η εταιρεία, θεωρώντας ευοίωνες τις προοπτικές τόσο του κλάδου των τροφίμων όσο και του τουρισμού και της εστίασης, ξεκίνησε τη λειτουργία του νέου υποκαταστήματος (Ergon Agora East) της θυγατρικής της εταιρείας, Αγορά Τροφίμων ΙΚΕ, στην περιοχή αεροδρομίου Θεσσαλονίκης συνολικής έκτασης 15 στρεμμάτων, το οποίο αποτελεί έναν “υβριδικό” πολυχώρο φαγητού και υπεραγοράς, μαζί με άλλου είδους concepts (φούρνο, καφέ, κήπο, κάβα κλπ).

Νέο Ergon to Go στο Σύνταγμα

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τέλος ότι παρά τις δυσμενείς συνθήκες, η διοίκηση αποφάσισε να προχωρήσει, βάσει του αρχικού προγραμματισμού της, στην έναρξη νέου καταστήματος Ergon To Go επί της οδού Καραγιώργη Σερβίας στο κέντρο της Αθήνας, ενώ, επίσης, υπέβαλλε αίτηση υπαγωγής επενδυτικού έργου στις διατάξεις του Ν.4399/2016 για τη δημιουργία ξενοδοχείου.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ