Νέα
  • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
  • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χατζηθεοδοσίου - Καββαθάς στην «Η»: Απαιτούνται νέα μέτρα στήριξης μετά το άτυπο lockdown

Για άτυπο lockdown σε εστίαση και διασκέδαση κάνουν λόγο ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, σχολιάζοντας στην «Η» τους νέους περιορισμούς που θα τεθούν σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου, αν όχι νωρίτερα. 

Οι κ.κ. Χατζηθεοδοσίου και Καββαθάς επισημαίνουν πως ήδη οι δύο κλάδοι έχουν δεχτεί βαρύ χτύπημα λόγω των lockdown και των μέτρων που πάρθηκαν από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα και έπειτα, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη λήψης αντισταθμιστικών μέτρων από την κυβέρνηση για τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Αν μάλιστα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες εφαρμοστούν νωρίτερα και πριν την Πρωτοχρονιά - όπως αφήνουν σήμερα να εννοηθεί κυβερνητικοί αξιωματούχοι - «θα πρόκειται για καταστροφή και στους δύο κλάδους».

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος υπογράμμισε πως «η επιχειρηματική κοινότητα είναι υπέρ σε κάθε μέτρο που λαμβάνεται για την προστασία της δημόσιας Υγείας. Ωστόσο μαζί με αυτά τα μέτρα θα πρέπει να υπάρξουν και αντισταθμιστικά που θα προβλέπουν για το πως θα καλυφθεί το χαμένο εισόδημα».

«Η κυβέρνηση δεν κάνει κανονικό lockdown γιατί δεν έχει να δώσει άλλα λεφτά και κάνει άτυπο», σημείωσε. «Όταν μειώνονται οι τζίροι θα πρέπει οι υποχρεώσεις να πάνε προς τα πίσω όπως έγινε με τις επιστρεπτέες προκαταβολές», συμπλήρωσε, δηλώνοντας πως «αυτό που ζητάμε είναι η μετάθεση της αποπληρωμής όλων των υποχρεώσεων».

«Εμείς πιέζουμε σε δύο κατευθύνσεις. Η μια αυτή που προαναφέραμε, δηλαδή σε κάθε νέα μέτρα κατά της διασποράς της πανδημίας να εμπεριέχονται και αντισταθμιστικά. Η δεύτερη είναι να διευκολυνθεί η πρόσβαση για του Ταμείου Ανάκαμψης και των προγραμμάτων ΕΣΠΑ που περνάνε μέσα από τις τράπεζες ανέφερε καθώς το 85% των ΜμΕ είναι αποκλεισμένες από αυτά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το αν η εστίαση πλήττεται λιγότερο από τις διασκέδαση από τους νέους περιορισμούς, ο κ Χατζηθεοδοσίου εκτίμησε πως και οι δύο κλάδοι θα έχουν βαριές απώλειες και επισήμανε πως ήδη σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, οι τζίροι είναι ήδη μειωμένοι σε σχέση με το 2020. 

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, ο τζίρος των πολύ μικρών επιχειρήσεων εστίασης (1-9 εργαζόμενοι) μόνο στην περιφέρεια Αττικής (πλην Πειραιώς, Δυτικής Αττικής και Λαυρίου) το 2020 μειώθηκε κατά 537,5 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται μείωση και για το 2021 κατά 76,2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ποσοστιαία μεταβολή πωλήσεων το 2020 έναντι του 2019 ανήλθε σε -42,7%, ενώ για το 2021 προβλέπεται πολύ μικρότερη μείωση κατά -10,6% έναντι του 2020.

https://www.imerisia.gr/koinonia/31099_nea-metra-ti-allazei-apo-3-ianoyarioy-se-estiasi-ergasia-diaskedasi-gipeda

«Καταστροφή αν ισχύσουν πριν την Πρωτοχρονιά τα νέα μέτρα»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, ο οποίος δήλωσε στην «Η» πως και η εστίαση θα δεχτεί βαρύ πλήγμα από τα νέα μέτρα. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «αν ισχύσουν πριν την Πρωτοχρονιά όπως άφησε ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο ο υπουργός Υγείας, θα πρόκειται για καταστροφή και στους δύο κλάδους».

«Ήδη η διασκέδαση μπαίνει σε lockdown από τις 3 Ιανουαρίου και η εστίαση σε μια βαθιά καραντίνα καθώς ο περιορισμός του ωραρίου θα φέρει ακόμα ένα χτύπημα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «τον τελευταίο 1,5 μήνα ο κλάδος της εστίασης βρίσκεται σε μείωση του κύκλου εργασιών του που φτάνει το 50% ακόμα και το 60% και για αυτό χρειάζονται αντισταθμιστικά μέτρα».

Ο κ. Καββαθάς αποκάλυψε πως είχε επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών στο πλαίσιο της οποίας αιτήθηκε την λήψη νέων μέτρων στήριξης. «Ο κ. Σταϊκούρας, επιφυλάχθηκε πως θα εξεταστούν μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε σχετικά. 

Τέλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα, αναφέροντας ότι «αύριο συνεδριάζει το προεδρείο όπου και αναμένονται να παρθούν οι σχετικές αποφάσεις.

https://www.imerisia.gr/oikonomia/29514_i-estiasi-stin-attiki-metra-pliges-logo-tis-pandimias-ptosi-tziroy-427-2020-kai-106

Ανοιχτό να ισχύσουν νωρίτερα τα νέα μέτρα

Υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για την εφαρμογή των μέτρων νωρίτερα. «Θέλουμε να δούμε και τα σημερινά και τα αυριανά κρούσματα. Το σενάριο να έρθουν νωρίτερα τα μέτρα, με βάση την αύξηση των κρουσμάτων και την πίεση στο ΕΣΥ, είναι κάτι που θα το παρακολουθούμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Προέχει η δημόσια υγεία. Θέλουμε να εφαρμοστούν τα μέτρα από τις 3 Ιανουαρίου αλλά, εάν η άνοδος των κρουσμάτων που βλέπουμε σήμερα συνεχιστεί και αύριο, θα είναι αντικείμενο νέα σύσκεψης».

Τα μέτρα που έχει αποφασιστεί να ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου και εξετάζεται αν θα τεθούν σε εφαρμογή πριν την Πρωτοχρονιά είναι τα εξής:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση, στα ΜΜΜ, σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχει συνωστισμός.
  • Τίθεται ωράριο στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα, η μουσική προς το παρόν επιτρέπεται, αλλά όπως είπε ο υπουργός αν δεν τηρηθεί το μέτρο, θα διακοπεί και η μουσική. Επίσης όχι όρθιοι, μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και 6 άτομα ανά τραπέζι.
  • Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Όπως είπε ο υπουργός, αν το μέτρο δεν τηρηθεί οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων η επίσκεψη θα γίνεται μόνο με pcr test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.
  • Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα εφαρμοστεί έως και 50% ενώ θα ισχύσει και το κυλιόμενο ωράριο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ