Νέα
  • ΓΔ: 875.76 -2.61%
  • Τζίρος: 68,47 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ο Mr Jumbo, το χαμένο στοίχημα με τον κορονοϊό και οι ευθύνες των άλλων

Μπορεί ο κορονοϊός να φρέναρε τη «μηχανή χρήματος» που λέγεται Jumbo, από την άλλη όμως δεν αποκλείεται να αποδειχθεί ευλογία. Κι αυτό γιατί το επιχειρηματικό μοντέλο που επέλεξε ο Απόστολος Βακάκης, ήτοι «υπερκατάστημα χωρίς φαγητό και ηλεκτρονικά προϊόντα με χιλιάδες προϊόντα χαμηλής ποιότητας στο ελκυστικό επίπεδο των 5 ευρώ ή λίγο υψηλότερα», θα συνεχίσει να απευθύνεται σε αδύναμες οικονομίες (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Ρουμανία), που λόγω της κρίσης από την πανδημία θα περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να ανακάμψουν.

Με την ελπίδα να πάρει τις σωστές αποφάσεις 

Ο Mr Jumbo, που φρόντιζε ανελλιπώς να ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι αποφεύγει οποιαδήποτε στήριξη από το κράτος γιατί η εταιρεία του δεν τη χρειάζεται, πλέον ελπίζει πως η κυβέρνηση θα ανακοινώσει «ένα συνεκτικό, καθολικό σχέδιο ισότιμης επαναλειτουργίας του συνόλου των εμπορικών επιχειρήσεων».

Σαν να μην υπήρξε το click away

Παρότι ο όμιλος διαθέτει σημαντική ρευστότητα με τα χρηματικά διαθέσιμα και λοιπά κυκλοφορούντα χρηματοοικονομικά στοιχεία του ενεργητικού να ανέρχονται σε 639,57 εκατ. ευρώ από 636,99 εκατ. ευρώ κατά την 31.12.2019 και η βουτιά της μετοχής ήταν κατά πολύ μικρότερη σε σχέση με εκείνη των πωλήσεων, ειδικά τον Δεκέμβριο, το γεγονός ότι ο καλύτερος μήνας για την εισηγμένη εξελίχθηκε στον χειρότερο δεν είναι κάτι που ξεπερνιέται εύκολα. Εξ ου και η «ελπίδα» για «σχέδιο ισότιμης επαναλειτουργίας».

Εντύπωση προκαλεί πάντως γιατί η εταιρεία του Απόστολου Βακάκη στη σημερινή της ανακοίνωση δεν κάνει λόγο για την αδυναμία της να διενεργήσει μέρος έστω των πωλήσεων της μέσω της υπηρεσίας click away. Αντί για αυτό αφήνει αιχμές κατά της κυβέρνησης, τόσο για την έλλειψη εναλλακτικών πολιτικών για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τον Δεκέμβριο (αν και το click away εφαρμόστηκε με τη Jumbo να μη το χρησιμοποιεί για τεχνικούς λόγους, όπως αναφέρει) όσο και για την καθυστέρηση στην ενημέρωση για το πότε και κυρίως το πως θα επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο μετά από το τέλος του lockdown.

Παρόλα αυτά, τέσσερις εβδομάδες πριν ο πρωταθλητής του εμπορίου στη χώρα μας έλεγε πως «η παρούσα διακυβέρνηση, με την εργατικότητα και την αποτελεσματικότητά της, αποτελεί ασφαλές λιμάνι για όλους τους Έλληνες, αδύνατους και ισχυρούς. Μόνο ευγνωμοσύνη πρέπει να εισπράττει. Οτιδήποτε άλλο είναι αγνωμοσύνη».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ