Νέα
  • ΓΔ: 925.83 +0.17%
  • Τζίρος: 63,85 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ωρα μηδέν για το λιανεμπόριο: 1 στις 2 επιχειρήσεις θα βάλει λουκέτο

Click Away
Click Away / Πηγή: Eurokinissi

Προειδοποιώντας ότι θα βάλουν λουκέτο μία στις δύο επιχειρήσεις του λιανεμπορίου εάν δεν ληφθούν τα σωστά μέτρα, ο Σταύρος Καφούνης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, έκανε δραματική έκκληση για άνοιγμα των καταστημάτων.

Στη διαδικτυακή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο ΕΣΑ, ο κ. Καφούνης πρότεινε την επαναλειτουργία της αγοράς με «click away» από την προσεχή Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, ώστε να εκκινήσει η εκπτωτική περίοδος και να εκτελεστούν οι ήδη ληφθείσες παραγγελίες, ενώ στη συνέχεια –από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου- να εφαρμοστεί το click in shop για όλους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε χθεσινή του συνέντευξη εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να χαλαρώσει τους περιορισμούς ανοίγοντας δειλά την αγορά την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

Στη συνέντευξη μετείχε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος ανέφερε ότι εφόσον πρέπει να κάνουμε μόνο ένα βήμα, αυτό θα πρέπει να αφορά το λιανεμπόριο ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη στήριξης της οικονομίας μεταξύ άλλων και επειδή η υγεία χρειάζεται πόρους.

Επίσης μετείχε ο καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Ν. Καλιφόρνια Κωνσταντίνος Σιούτας, που παρουσίασε τεχνολογικές λύσεις καθαρισμού του αέρα που θα διευκολύνουν, όπως είπε, συνολικά το άνοιγμα της οικονομίας και όχι μόνο του λιανεμπορίου. Και τέλος, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης τάχθηκε υπέρ της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away κατά προτεραιότητα και επέκταση στο click in shop, (που επιβαρύνει λίγο περισσότερο το επιδημιολογικό φορτίο) εφόσον εγκατασταθούν προηγουμένως φίλτρα καθαρισμού του αέρα.

5% η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου από το click in shop

Όπως αναφέρθηκε από τον κ. Σαρηγιάννη το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away μειώνει τις επαφές κατά 55% και με τη μέθοδο του click in shop κατά 40%, ενώ στη πρώτη φάση εφαρμογής του click away διαπιστώθηκε πως η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου κινήθηκε χαμηλά, στα επίπεδα του 4%. Η εφαρμογή του click in shop (αγορές εντός καταστήματος με ραντεβού) θα προσθέσει άλλο ένα 1%. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι βέβαια η τήρηση των αποστάσεων και η αυστηρή εφαρμογή όλων των μέτρων προστασίας, με υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους, χρήση αντισηπτικών στην είσοδο, στο ταμείο και στους χώρους δοκιμών κ.λπ.

Επισήμανε μάλιστα πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα έπρεπε να προηγηθεί του ανοίγματος των σχολείων καθώς ο κίνδυνος διασποράς, εφόσον εφαρμόζονται τα μέτρα, είναι μικρότερος από τον αντίστοιχο στα σχολεία.

Να μπουν γεωγραφικοί περιορισμοί

Επίσης ο ΕΣΑ σε περίπτωση που επιβαρυνθούν οι υγειονομικοί δείκτες, εισηγείται να εφαρμοστεί ένας γεωγραφικός περιορισμός της αγοράς, πρακτική που λειτουργεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να ενισχυθούν οι περιφερειακές αγορές και να αποφεύγεται ο επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία συνωστισμός, στις κεντρικές αγορές.

Ζήτησε επίσης η επαναλειτουργία να έχει διάρκεια και σε περίπτωση που η χώρα βρεθεί και πάλι σε δύσκολη κατάσταση, αντί για νέο κλείσιμο του λιανεμπορίου να εξαντληθούν προηγουμένως άλλες λύσεις που είναι:

  • Να αυστηροποιηθεί η λειτουργία των σούπερ μάρκετ, εφαρμόζοντας αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα.
  • Να επανεξεταστεί ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων.
  • Να περιοριστεί η κάθε μορφής μετακίνηση εντός αυστηρά γεωγραφικών ορίων, ειδικά με τη χρήση του sms μετακίνησης "6".
  • Να ενισχυθεί η επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ