Νέα
  • ΓΔ: 903.25 -0.08%
  • Τζίρος: 71,53 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Delivery Hero (efood): Το deal με τον όμιλο Μούχαλη και οι δεσμεύσεις για να πάρει το «Ok»

Συγκεκριμένες δεσμεύσεις πρότεινε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να αναλάβει η Delivery Hero, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αμφιβολίες στον ανταγωνισμό που «απειλούν» το deal με τον όμιλο Μούχαλη.

Πιο αναλυτικά, η Delivery Hero (ιδίως μέσω του efood) «ανεπιφύλακτα αναλαμβάνει στην ελληνική επικράτεια την υποχρέωση»:

  • Nα μη δεσμεύει (tying) τις υπηρεσίες επιγραμμικής διαμεσολάβησης για πώληση έτοιμου φαγητού με τις υπηρεσίες διαδικτυακών κρατήσεων σε εστιατόρια, όταν απευθύνεται σε επαγγελματίες πελάτες/εστιατόρια. Οι τελευταίοι θα είναι ελεύθεροι να αγοράζουν καθεμία από τις υπηρεσίες ξεχωριστά.
  • Nα μην παρέχει σε επιχειρηματίες πελάτες/εστιατόρια ειδικές εκπτώσεις ή/και να μη χρεώνει μειωμένες προμήθειες/αμοιβές, όταν οι εν λόγω πελάτες/εστιατόρια αγοράζουν, τόσο υπηρεσίες επιγραμμικής διαμεσολάβησης για πώληση έτοιμου φαγητού (ιδίως από την πλατφόρμα efood), όσο και υπηρεσίες διαδικτυακών κρατήσεων σε εστιατόρια (είτε μέσω της πλατφόρμας efood, σε περίπτωση που το e-table εμφανίζεται σε αυτή, είτε απευθείας από το e-table)

Εφαρμογή

Η Delivery Hero προτίθεται, επιπλέον, να τροποποιήσει το πρότυπο συμφωνητικό που χρησιμοποιεί η e-table για τη συνεργασία με τα εστιατόρια, ώστε να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
«Η παροχή των υπηρεσιών του e-table είναι ανεξάρτητη από την παροχή οποιωνδήποτε άλλων διαδικτυακών υπηρεσιών που μπορεί να παρέχονται σε εστιατόρια και η προμήθεια/τιμές του παρόντος συμφωνητικού αντικατοπτρίζουν αποκλειστικά τις υπηρεσίες που παρέχονται με βάση αυτό. Διευκρινίζεται ότι το e-table δεν παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν ή/και σε χαμηλότερη τιμή, σε περίπτωση που το εστιατόριο αγοράζει υπηρεσίες επιγραμμικής διαμεσολάβησης για τη διάθεση έτοιμου φαγητού από την Online Delivery S.A. Το εστιατόριο δεν υποχρεούται να αγοράσει άλλες υπηρεσίες πέραν αυτών που περιγράφονται στο παρόν συμφωνητικό και αφορούν (α) στις υπηρεσίες κράτησης τραπεζιού και (β) στην προβολή των υπηρεσιών του εστιατορίου στο e-table».

Τροποποίηση όρων & προϋποθέσεων

Η Delivery Hero θα τροποποιήσει τους Γενικούς Όρους και Προϋποθέσεις για τη χρήση της ιστοσελίδας, www.e-food.gr, και της αντίστοιχης εφαρμογής, οι οποίες είναι διαθέσιμες στους πελάτες (δηλαδή τους επιχειρηματικούς χρήστες) διαδικτυακά, ώστε να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
«Οι υπηρεσίες κράτησης τραπεζιού, που παρέχονται μέσω της πλατφόρμας e-table, μπορούν να αγοραστούν από τους πελάτες ανεξάρτητα από τις Υπηρεσίες Παραγγελίας και Παράδοσης που παρέχονται από την εταιρεία (Online Delivery S.A.). Οι πελάτες δεν είναι υποχρεωμένοι να αγοράσουν τις Υπηρεσίες Παραγγελίας ή/και Παράδοσης για να μπορέσουν να αγοράσουν τις Υπηρεσίες Κράτησης Τραπεζιού και αντιστρόφως. Για καθεμία από τις υπηρεσίες ισχύει ξεχωριστή τιμολογιακή πολιτική- η τιμολογιακή ή/και εμπορική πολιτική των Υπηρεσιών Κράτησης Τραπεζιού είναι εντελώς ανεξάρτητη από την τιμολογιακή ή/και εμπορική πολιτική των Υπηρεσιών Παραγγελίας ή/και Παράδοσης. Η εταιρεία δεν παρέχει τις Υπηρεσίες Παραγγελίας και Παράδοσης και τις Υπηρεσίες Κράτησης Τραπεζιού σε χαμηλότερη τιμή όταν ο πελάτης αγοράζει και τους δύο τύπους υπηρεσιών».

Διετής διάρκεια

Η Delivery Hero προτίθεται να αναλάβει τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις για διάστημα 2 ετών από την ημερομηνία ανάληψης της υποχρέωσης, ενώ διατηρεί το δικαίωμα να αιτηθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού την επανεξέταση των διορθωτικών μέτρων, σε περίπτωση που οι συνθήκες της αγοράς μεταβληθούν σημαντικά και σε μόνιμη βάση.

Delivery Hero: «Δεν θα παρεμποδίσουμε τον ανταγωνισμό»

Θυμίζουμε ότι οι ανησυχίες που εκφράστηκαν από ανταγωνιστές των εταιρειών που εμπλέκονται στο deal και οι οποίες υιοθετήθηκαν στην εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αφορούν στο πιθανό κίνητρο και στην ικανότητα της Delivery Hero να εφαρμόσει συνδυασμένες εκπτώσεις μεταξύ των πλατφορμών της efood και του e-table και/ή να παρέχει τις υπηρεσίες του e-table δωρεάν, παρεμποδίζοντας έτσι, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, τον ανταγωνισμό, διά του αποκλεισμού των ανταγωνιστών του e-table από την αγορά παροχής υπηρεσιών διαδικτυακών κρατήσεων σε εστιατόρια.

Με την ανάληψη της δέσμευσης να απέχει ειδικά από τέτοιου είδους πρακτικές για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η Delivery Hero επισημαίνει ότι διασφαλίζει πως οποιαδήποτε τέτοια πιθανή παρεμπόδιση του ανταγωνισμού δεν θα υλοποιηθεί και, ως εκ τούτου, δεν θα παρεμποδίσει τον αποτελεσματικό ανταγωνισμό στις αντίστοιχες αγορές (επιγραμμικής διαμεσολάβησης για την πώληση έτοιμου φαγητού και διαμεσολάβησης για την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών κρατήσεων σε εστιατόρια και παροχή υπηρεσιών διαχείρισης κρατήσεων).

Θεωρεί δε ότι η διάρκεια της χρονικής δέσμευσης είναι επαρκής ενόψει του δυναμικού χαρακτήρα των εν λόγω αγορών. Περαιτέρω, η Delivery Hero αναλαμβάνει την υποχρέωση να υλοποιήσει τις εν θέματι δεσμεύσεις εντός σύντομου χρονικού διαστήματος που δεν υπερβαίνει τον ένα μήνα από την ανάληψη των διορθωτικών μέτρων και θα ενημερώσει αναλόγως την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την υλοποίηση αυτή.

Παρατηρήσεις μέχρι τις 13 Απριλίου

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού καλεί κάθε ενδιαφερόμενο μέρος να υποβάλει παρατηρήσεις επί των προτεινόμενων δεσμεύσεων και να διατυπώσει τις απόψεις του αναφορικά με την ικανότητα των δεσμεύσεων να εξαλείψουν τα προβλήματα ανταγωνισμού που έχουν επισημανθεί στην εισήγηση. 

Τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να υποβάλουν τις τεκμηριωμένες παρατηρήσεις τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] το αργότερο έως την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022. Οι παρατηρήσεις θα πρέπει να υποβληθούν σε εμπιστευτική και μη εμπιστευτική εκδοχή, καθώς και σε επεξεργάσιμη μορφή word.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ