Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ελλάκτωρ: Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα εξετάσει το ενδεχόμενο εναρμονισμένων πρακτικών

Έκτακτη Γενική Συνέλευση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ
Ελλάκτωρ / Πηγή: ellaktor.com

Ελεγκτικές κινήσεις και πρόσκληση προς εξέταση σε μετόχους και στελέχη της Ελλάκτωρ έχει ξεκινήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχετικά με τις συναλλακτικές πρακτικές και τυχόν αθέμιτες πρακτικές που ενδεχομένως να είχαν πραγματοποιηθεί για την απόκτηση του ελέγχου της Ελλάκτωρ από τον Ολλανδικό όμιλο Reggeborgh και τις συνδεδεμένες με αυτή εταιρείες στην Ελλάδα

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μετά από πόρισμα των ελεγκτών της, θα εξετάσει τις καταγγελίες για παραβίαση συγκεκριμένων διατάξεων της χρηματιστηριακής νομοθεσίας (εναρμονισμένων και συντονισμένων πρακτικών) . Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες μέρες η εκτελεστική επιτροπή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε να καλέσει σε απολογία τόσο τους εκπροσώπους της Reggeborgh στην Ελλάδα, όσο και τον κ. Ηλία Λιανό της Αρχιρόδον προκειμένου να απαντήσουν στις καταγγελίες που έχουν διατυπωθεί σε βάρος τους και που προέρχονται από το πόρισμα της Επιτροπής για τις μεθόδους που μετήλθαν προκειμένου να αποκτηθεί ο έλεγχος του κατασκευαστικού ομίλου.

Στο πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εξετάστηκε εάν η Reggeborgh μέσω παρένθετων εταιρειών χρηματοδοτούσε τον κ. Λιανό για να αγοράζει μετοχές της Ελλάκτωρ, χωρίς να φαίνεται ότι δρα για λογαριασμό του Ολλανδικού ομίλου. Όταν η Reggeborgh εμφανίστηκε τελικά ως μέτοχος στην Ελλάκτωρ, μέσω άλλης κρυφής εταιρείας, οι μετοχές του κ. Λιανού ήταν δήθεν μη ελεγχόμενες από τους Ολλανδούς.

Τι λένε οι καταγγελίες περί εναρμονισμένων πρακτικών

Η Reggeborgh με βάση τις καταγγελίες που έφτασαν στην Επιτροπή φέρεται να έχει δανείσει τις εταιρείες Vasalia και Blue Note με αντικείμενο την αγορά ευρωπαϊκών μετοχών.

Με τα κεφάλαια αυτά αποκτήθηκαν και οι μετοχές της Ελλάκτωρ και πλέον ο σκοπός της έρευνας της Κεφαλαιαγοράς είναι να διαπιστωθεί το αν υπήρχε εναρμονισμένη και συντονισμένη πρακτική μεταξύ Reggeborgh και των εν λόγω εταιρειών καθώς στις γενικές συνελεύσεις Blue Note και Vasalia έχουν συνταχθεί με την πλευρά των Ολλανδών.

Στο ενδεχόμενο όμως, που οι Ολλανδοί κριθούν ότι λειτούργησαν κατά παράβαση του νόμου, θα υπάρξει πρόστιμο, ενώ θα πρέπει να αναμένεται ότι οι υπόλοιποι μέτοχοι,(κυρίως οι εφοπλιστές Μπάκος και Καϋμενάκης) θα έχουν το δικαίωμα να κινηθούν νομικά, ζητώντας από τους Ολλανδούς να προχωρήσουν σε δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών του κατασκευαστικού ομίλου.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, οι πληροφορίες αυτές έχουν οδηγήσει σε σημαντική άνοδο τη μετοχή του Ελλάκτωρ που σήμερα διαπραγματεύεται πάνω από τα 1,4 ευρώ με άνοδο 2,5%. Η μετοχή είχε ξεκινήσει από την Δευτέρα στα 1,33 ευρώ και πλέον ξεπέρασε τα 1,4 ευρώ.
 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ