Νέα
 • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
 • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ελληνικά Γαλακτοκομεία: Οι υψηλότερες τιμές σε πρώτες ύλες και ενέργεια επηρέασαν τα κέρδη

Με ανάπτυξη της τάξης του 5,25% έκλεισε το 2021 για τον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία, στα €427 εκατ. περίπου, με τα μικτά του κέρδη να υποχωρούν σε ποσοστό 5,96% (στα €77,8 εκατ.), κυρίως λόγω της αύξησης προμήθειας πρώτων υλών και του ενεργειακού κόστους.

Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι το κόστος πωληθέντων για τον όμιλο αυξήθηκε κατά 8,13% σε σχέση με το 2020, αγγίζοντας τα €349 εκατ.

Η σημαντική αύξηση στο κόστος για την εταιρεία αποτυπώθηκε και στη μειωμένη κερδοφορία. Τα EBITDA υποχώρησαν κατά 12,41% (στα €45,37 εκατ.), τα EBIT κατά 29,75% (στα €20,7 εκατ.) και τα καθαρά κέρδη σε ποσοστό 48,45%, στα €8,9 εκατ.

Οι φετινοί στόχοι

Για το 2022, οι στόχοι που έθεσε η διοίκηση του ομίλου, λαμβάνοντας υπόψη το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που επικρατεί στον κλάδο, λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, είναι κυρίως οι ακόλουθοι:

 • Διατήρηση/ενίσχυση του μεριδίου αγοράς και αύξηση κύκλου εργασιών με επίκεντρο τα στρατηγικής σημασίας προϊόντα.
 • Εξαγωγικός προσανατολισμός ο οποίος θα ισχυροποιήσει τα brands του Ομίλου και θα επιτρέψει να αντισταθμιστούν οι αυξημένοι, λόγω οικονομικών συνθηκών, επιχειρηματικοί κίνδυνοι.
 • Μεγιστοποίηση της επένδυσης στη Ρουμανία με περαιτέρω επέκταση στη ρουμανική και την ευρύτερη βαλκανική αγορά.
 • Ανάπτυξη των δραστηριοτήτων σε όλες τις αγορές στις οποίες υπάρχει παρουσία του Ομίλου μέσω των θυγατρικών εταιρειών.
 • Συνεχής και αδιάκοπη βελτίωση των προϊόντων μέσα από συστηματική εργασία και έρευνα ώστε να ανταποκρίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή που απαιτεί υψηλά ποιοτικά standards, προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και συγκρατημένες τιμές.
 • Μείωση κόστους κυρίως με αναδιοργάνωση των παραγωγικών διαδικασιών, των λειτουργικών τομέων και των δικτύων διανομής.
 • Χρηματοδότηση επιχειρησιακού πλάνου 2022-2023.
 • Κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας και των θυγατρικών της με προγραμματισμένες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Κινήσεις εντός και εκτός Ελλάδας

Ήδη πάντως η φετινή χρονιά έχει κυλήσει με σημαντικές κινήσεις από τον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία. Ειδικότερα:

ΑΓΝΟ

Στον πλειστηριασμό που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου, απέκτησε το εμπορικό σήμα και το εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ, έναντι τιμήματος € 7,7 εκατ. Συγκεκριμένα, ο πλειστηριασμός αφορούσε στην εκποίηση της έκτασης 132 στρεμμάτων στην περιοχή Λαγκαδά Θεσσαλονίκης μαζί με τα κτίρια και τον μηχανολογικό εξοπλισμό καθώς και των κατοχυρωμένων από την ΑΓΝΟ εμπορικών σημάτων.

Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι το σήμα ΑΓΝΟ θα μπορέσει να ξαναβρεί τη θέση του στην αγορά και στοχεύει στην επαναφορά των πρώτων προϊόντων στα ράφια μέσα στη χρήση 2023.

Κύπρος

 • Την 1η Ιουνίου, η θυγατρική του ομίλου, Olympus Foods Cyprus, υπέγραψε μακροπρόθεσμο δάνειο ύψους € 32.000.000 με την Εθνική Τράπεζα με τους βασικούς όρους να προβλέπουν διάρκεια οκτώ ετών. To εν λόγω δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη μέρους του επενδυτικού κόστους κατασκευής της νέας παραγωγικής μονάδας χαλουμιού στην Κύπρο, συνολικού ύψους €40 εκατ.
 • Στις 26 Αυγούστου, η Olympus Foods Cyprus ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας για τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της ιστορικής βιομηχανίας γαλακτοκομικών προϊόντων Ν.Θ. Κουρούσιης Ltd στην Κύπρο. Η συμφωνία, η οποία τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιλαμβάνει την εξαγορά ποσοστού 49% του μετοχικού κεφαλαίου της Κουρούσιης, με δικαίωμα διοίκησης και πρόβλεψη για την εξαγορά του υπόλοιπου 51% των μετοχών σε δεύτερο χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργασίες ανέγερσης του νέου εργοστασίου του ομίλου στο Τσέρι έχουν ξεκινήσει και υπολογίζεται να τεθεί σε λειτουργία περί τα τέλη του α’ εξαμήνου του 2024. Η νέα μονάδα παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, κυρίως χαλλουμιού, για την οποία θα επενδυθούν περίπου €40 εκατ. θα είναι ημερήσιας δυναμικότητας επεξεργασίας γάλακτος 180 τόνων, που θα εγκατασταθεί στη Βιομηχανική Περιοχή Τσερίου και πιο συγκεκριμένα στη Βιομηχανική Ζώνη Β.

Βουλγαρία

Την 1η Σεπτεμβρίου, με κοινή ανακοίνωσή τους, οι εταιρείες Ελληνικά Γαλακτοκομεία και Δέλτα Τρόφιμα γνωστοποίησαν την υπογραφή συμφωνίας πώλησης του 100% των μετοχών της βιομηχανίας γάλακτος United Milk Co., θυγατρικής εταιρείας της Δέλτα στη Βουλγαρία στην TYRBUL S.A., μέλος του ομίλου των Ελληνικών Γαλακτοκομείων.

Η εν λόγω συναλλαγή τελεί υπό την αίρεση ολοκλήρωσης των απαραίτητων εγκρίσεων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας. Η κίνηση αυτή περιλαμβάνεται στο γενικότερο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής του Ομίλου για παραγωγική και εμπορική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, περιοχή στην οποία η Ελληνικά Γαλακτοκομεία, μέσω της Tyrbul, έχει ήδη πετυχημένη εμπορική παρουσία. 

Ρουμανία

Σχετικά τέλος με ένα μακροπρόθεσμο δάνειο €15 εκατ. που υπέγραψε πέρυσι η θυγατρική του ομίλου στη Ρουμανία, S.C. Fabrica De Lapte BrasovS.A. με την UniCredit, εκταμιεύτηκε μερικώς εντός του 2022 με σκοπό τη χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου διετίας.

Στη βαλκανική χώρα, ο όμιλος υλοποιεί επένδυση ύψους €40 εκατ. στη χώρα. Το 90% της νέας επένδυσης αφορά στην κατασκευή μίας πλήρους αυτοματοποιημένης αποθήκης έτοιμων προϊόντων με δυνατότητα 30.000 πελατοθέσεων, ενώ υπό εξέταση βρίσκεται το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας γραμμής εμφιάλωσης γάλακτος. Σημειώνεται ότι η Fabrica de Lapte ιδρύθηκε το 2011 και έχει επενδύσει πάνω από €150 εκατ. την τελευταία δεκαετία.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ