Νέα
  • ΓΔ: 1414.86 +0.76%
  • Τζίρος: 27,53 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σιγή... ασυρμάτου για το deal Viva-JP Morgan: Οι φήμες, τα ενδεχόμενα και το επίδικο

Ακρα του… τάφου σιωπή επικρατεί και ουδείς επιβεβαιώνει επισήμως αν πραγματοποιήθηκε χθες η γενική συνέλευση των μετόχων της Viva Wallet.  

O ισχυρός άνδρας του ελληνικού «μονόκερου», Χάρης Καρώνης, αρνήθηκε, πολύ ευγενικά, να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο. Απέφυγε να απαντήσει ακόμα και στην απλή ερώτηση αν έγινε ή όχι η γενική συνέλευση των μετόχων.

Και καθώς φαίνεται, κάπως έτσι θα πορευτούμε μέχρι την 30η Νοεμβρίου, οπότε έχει οριστεί η καταληκτική προθεσμία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, το επίδικο της οποίας είναι το ύψος της αποτίμησης της εταιρείας και οι όροι σε ενδεχόμενη (θεωρείται βέβαιη) απόκτηση μεγαλύτερου ποσοστού από τη JP Morgan, ώστε να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Viva, μιας εταιρείας που θεωρείται διεθνώς «case study».

Οι φήμες και οι πηγές

Πηγές με γνώση των διεργασιών ανέφεραν ότι η γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε αλλά κάποια απόφαση δεν ελήφθη. Πάντως, η πληροφορία ότι στη γενική συνέλευση των μετόχων δεν συζητήθηκε το deal με την JP Morgan, μάλλον (σίγουρα) δεν ευσταθεί. Διότι αν είχε βάση, τότε δημιουργείται η εύλογη απορία τι άλλο μπορεί να ήθελαν να συζητήσουν οι μέτοχοι της μειοψηφίας που έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στην πώληση του 49% της Viva.

►Διαβάστε και: «Σύννεφα» στο mega deal της JP Morgan με τη Viva Wallet - Πού κολλάει ο... αρραβώνας

Ο κίνδυνος κατάρρευσης της συμφωνίας, στη βάση απόκτησης του πλειοψηφικού πακέτου και του management της Viva, θα συμπαρασύρει και του μετόχους της μειοψηφίας, δηλαδή, το LATSCO family office με ποσοστό 13%, τη DECA με 10% και το fund Hedosophia με 24%, οι οποίοι λίγα έβαλαν στη Viva, αλλά πολλά θα πάρουν (αν πάρουν), εφόσον προχωρήσει το πολυδιαφημισμένο -και όχι άδικα- deal.

Και είναι σαφές ότι έχουν κάθε λόγο να επιδιώκουν, με όποιον τρόπο μπορούν, την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Αγνωστο τι περιέχει το shareholder agreement

Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε εκτίμηση είναι παρακινδυνευμένη, καθώς ελάχιστα (μάλλον τίποτα) γνωρίζουμε για το περιεχόμενο του shareholder agreement (π.χ. ρήτρες). Είναι βέβαιο ότι η JP Morgan διαθέτει τεράστια εμπειρία σε τέτοιου είδους συμφωνίες και …συνεργασίες και μηχανισμό να τις υποστηρίξει.

Από την άλλη πλευρά, ο Χάρης Καρώνης είναι ένας ευφυής, αυτοδημιούργητος άνθρωπος.

Το στοίχημα, όπως τονίζουν άνθρωποι της αγοράς, είναι αν η ευφυΐα του υπερισχύσει του συγκρουσιακού του χαρακτήρα. Προς το παρόν, πάντως, δεν φαίνεται διατεθειμένος να ακολουθήσει τη… συμβουλή «take the money and run».

Ισως τελικά το προσωπικό στοίχημα του Χάρη Καρώνη να είναι μια «νίκη» κόντρα στον κορυφαίο τραπεζίτη του κόσμου, χαρισματικό, ευφυή ηγέτη, τον επικεφαλής της JP Morgan, Jamie Dimon

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ