Νέα
  • ΓΔ: 1445.33 -0.23%
  • Τζίρος: 48,00 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εμπόριο: Θετικό το αποτύπωμα της Black Friday - Σκυτάλη σήμερα στην Cyber Monday

Πηγή: AP

Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα από την περίοδο, όπως πλέον έχει εξελιχθεί, της Black Friday, για την αγορά και τις επιχειρήσεις, αφού όπως όλα δείχνουν οι τζίροι ήταν ικανοποιητικοί και λίγο πάνω από τις προσδοκίες.

Η εκπτωτική περίοδος ολοκληρώνεται σήμερα με την Cyber Monday, την ημέρα δηλαδή που πραγματοποιούνται πωλήσεις μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Με μία πρώτη προσέγγιση της εν λόγω περιόδου προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα, ότι ναι μεν υπήρξε βελτίωση συνολικά του τζίρου, αλλά η εικόνα αυτή δεν καμία περίπτωση δεν ήταν ομοιόμορφη σε ότι αφορά τις περιοχές, αλλά και τα είδη.

Επίσης ένα χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι ακόμη περισσότεροι κλάδοι συμμετείχαν στο εκπτωτικό αυτό γεγονός, ενώ αυξήθηκε η συμμετοχή κάποιων άλλων και εν κατακλείδι δεν υπήρχε επιχείρηση που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δεν συμμετείχαν σε αυτό το event.

Β. Κορκίδης: Αυξημένες συναλλαγές 10% έως 12%

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ & ΠΕΣΑ Βασίλη Κορκίδη η εμπορική κίνηση της Black Friday ήταν ενθαρρυντική στις αγορές της Αττικής.

Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό τόνισε «αυξημένες εμφανίζονται οι συναλλαγές του τελευταίου τριημέρου στις ταμειακές των εμπορικών καταστημάτων κατά 10-12% από πέρυσι με τον εκτιμώμενο αριθμό να ξεπερνά τα 3 εκατ. αγορές και τον εβδομαδιαίο τζίρο των 300 εκατ. ευρώ. Αυξημένη σε πρώτη εκτίμηση φαίνεται και η μέση αξία της απόδειξης των περίπου 100 ευρώ από πέρσι, τουλάχιστον για τον 1 στους 4 καταναλωτές, κατά 15-20%, αλλά όχι σε όλες τις αγορές της Αττικής, ούτε βεβαίως για όλα τα προϊόντα. Το αγοραστικό ενδιαφέρον του καταναλωτή φαίνεται να προσέλκυσαν και φέτος τα ηλεκτρονικά προϊόντα, οι ηλεκτρικές συσκευές, τα καλλυντικά, τα έπιπλα, τα είδη σπιτιού και γενικά τα επώνυμα προϊόντα ένδυσης-υπόδησης».

Επίσης ανέφερε ότι «οι 9 στις 10 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη συμμετοχή τους αξιοποίησαν υπέρ τους το γνωστό πλέον market event, ενώ φέτος συμμετείχαν ακόμη περισσότερα σούπερ μάρκετ. Ικανοποιητική ήταν και η επισκεψιμότητα στα κέντρα των πόλεων στους Δήμους της Αττικής, με καλύτερη ίσως τη κίνηση στην Γλυφάδα και τον Πειραιά. Επίσης πολύ καλή εξελίχθηκε η εμπορική κίνηση στο κέντρο της Αθήνας, τα πολυκαταστήματα, υπερκαταστήματα, εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά».

Σε ότι αφορά τους λόγους της θετικής πορείας, εκτιμάται ότι θετικά λειτούργησε για την περίοδο των Black Friday προσφορών στις αγορές της Αττικής η κατάργηση των φθινοπωρινών ενδιάμεσων εκπτώσεων προσελκύοντας έτσι το ενδιαφέρον των καταναλωτών περισσότερο από κάθε προηγούμενη χρονιά, αφού ουσιαστικά έφερε μια ελκυστική εκπτωτική περίοδο λίγων ημερών αντί στην αρχή, στο τέλος του μήνα και πολύ πιο κοντά στα Χριστούγεννα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους εμπόρους, η λειτουργία των εμπορικών την Κυριακή «σφήνα» μεταξύ Black Friday και Cyber Monday αύξησε τον τζίρο των φυσικών αγορών και περιόρισε τον συνήθη τετραπλασιασμό των online αγορών από πριν την Παρασκευή έως και μετά την Cyber Δευτέρα.

Θετικές προσδοκίες ενόψει εορτών

Τέλος να σημειωθεί ότι όλοι συμφωνούν πως η φετινή εορταστική περίοδος για την αγορά ξεκίνησε καλά, αφού τα Χριστούγεννα απέχουν μόλις τρεις εβδομάδες και οι έμποροι επιθυμούν υψηλότερο τζίρο από πέρυσι, ενώ εύλογα οι καταναλωτές χαμηλότερες τιμές.

Ο εμπορικός κόσμος εκφράζει την ευχή στην ελληνική αγορά να συνδυαστούν φέτος οι δύο παραπάνω επιδιώξεις (αύξηση τζίρου και χαμηλότερες τιμές) και να συνεχιστεί όλο τον χειμώνα, παρά τις πληθωριστικές δυσκολίες και το ενεργειακό κόστος.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ