Νέα
  • ΓΔ: 1028.47 -0.48%
  • Τζίρος: 25,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Carpo: Το «πέταγμα» από την Κυψέλη στο Κολωνάκι κι από εκεί σε Λονδίνο και Ντουμπάι

Η ιστορία της Carpo ξεκινάει περίπου 30 χρόνια πριν και πιο συγκεκριμένα το 1991, όταν τα τρία αδέρφια Κοντόπουλοι (Κώστας, Αλέξης και Βασίλης) ανοίγουν ένα μικρό παντοπωλείο με ξηρούς καρπούς στην Aνω Κυψέλη, επί της οδού Κρίσσης.

Μέσα στην επόμενη δεκαετία, η οικοτεχνία μετατρέπεται σταδιακά σε βιοτεχνία, ενώ το 2002 δημιουργείται παραγωγική μονάδα στον Ασπρόπυργο, με ίδια κεφάλαια.

Ωστόσο το μεγάλο… μπαμ στην αγορά τα αδέρφια Κοντόπουλοι το κάνουν το 2011, όταν σε έναν ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα για την Ελλάδα, λόγω της ύφεσης, αποφασίζουν να δημιουργήσουν το Carpo στο Κολωνάκι. Στην διασταύρωση των οδών Κανάρη και Μέρλιν.

Το επόμενο βήμα είναι ακόμα πιο… ηχηρό. Γίνεται εκτός Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα στο Λονδίνο, όπου τον Φεβρουάριο του 2013 ανοίγει το κατάστημα στο 16 της Piccadilly Street.

Στο τέλος της ίδιας χρονιάς, τον Δεκέμβριο, ανοίγει το δεύτερο carpo στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στο Ψυχικό, στην Δημητρίου Βασιλείου.

Πινγκ-πονγκ

Το… πινγκ-πονγκ μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου συνεχίζεται και το Νοέμβριο του 2015 ανοίγει τις πόρτες του το νέο Carpo στο Knightsbridge.

Το carpo golden hall, στο ισόγειο του πολυτελούς εμπορικού κέντρου, αποτελεί το πέμπτο κατάστημα, τον Δεκέμβριο του 2015, ενώ την επόμενη διετία ακολουθούν δύο ακόμα ανοίγματα σε high-end περιοχές.

Τον Δεκέμβριο του 2016 ανοίγει στα νότια προάστια, το Carpo Glyfada, στη Γρηγορίου Λαμπράκη για να ακολουθήσει τον Δεκέμβριο του 2017 το Carpo Kifissia στα βόρεια προάστια. Το τελευταίο αποτελεί και την πιο ολοκληρωμένη πρόταση της φιλοσοφίας carpo. Ο χώρος εκτείνεται σε δύο ορόφους: στο ισόγειο βρίσκονται όλα τα προϊόντα (ξηροί καρποί, σοκολάτες, καφές, αποξηραμένα φρούτα, μέλι) και στον πρώτο όροφο, στο lounge, προσφέρονται εκλεκτά κaι επιλεγμένα αποστάγματα, τα οποία συνδυάζονται με προϊόντα carpo.

Τον Φεβρουάριο του 2018 εγκαινιάζεται το Carpo corner μέσα στο Selfridges, το θρυλικό και πολυβραβευμένο department store του Λονδίνου, ενώ τον Ιούλιο του 2021 ανοίγει τις πόρτες του το τέταρτο κατάστημα της οικογένειας carpo στη βρετανική πρωτεύουσα και πιο συγκεκριμένα στο Hans Cres.

Είσοδος στα Attica Stores και το πρώτο Carpo στη Μέση Ανατολή

Το Carpo στα Attica Stores άνοιξε τον Σεπτέμβριο του 2021. Αποτελεί το δέκατο κατάστημα λιανικής και βρίσκεται στον τέταρτο όροφο του πολυκαταστήματος, το μεγαλύτερο και πιο πολυτελές στην Ελλάδα.

Η τελευταία προσθήκη στο δίκτυο της Carpo έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο. Πρόκειται για το πρώτο κατάστημα της αλυσίδας στη Μέση Ανατολή, το οποίο βρίσκεται στην Fashion Avenue, στο Dubai Mall. Είναι μάλιστα το πρώτο κατάστημα που η εταιρεία άνοιξε με συνεργάτη και πιο συγκεκριμένα την Americana Group, η οποία δραστηριοποιείται σε 13 χώρες (σε Μέση, Ανατολή, Β. Αφρική και CIS).

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, για τον «εορτασμό» του ανοίγματος αλλά και προς τιμήν του πατέρα των τριών Ελλήνων αδερφών, του Πέτρου Κοντόπουλου, ο πασίγνωστος ουρανοξύστης Burj Khalifa – το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο, με ύψος 827 μέτρα και 160 ορόφους – ντύθηκε στα γαλανόλευκα, ενώ εμφανίστηκε η φωτογραφία και το όνομα του εκλιπόντος.

 

Μεγέθη και προοπτικές

Σημειώνεται ότι η «Carpo Αφοί Κοντόπουλοι», η οποία δραστηριοποιείται στην εισαγωγή, επεξεργασία, τυποποίηση και εμπορία ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων - διαθέτοντας από το 2002 σύγχρονη παραγωγική μονάδα στον Ασπρόπυργο με πιστοποίηση από διεθνείς οργανισμούς - εμφάνισε πέρυσι τζίρο €7,82 εκατ. από €5,5 εκατ. το 2020, σημειώνοντας αύξηση 42,23%.

Το μικτό κέρδος διαμορφώθηκε σε €2,52 εκατ. από €1,5 εκατ. το 2020, ενώ η καθαρή κερδοφορία ανήλθε σε €461,2 χιλ. μετά το ζημιογόνο 2020 (-€5,9 χιλ.).

Η «Carpo Ψυχικού» εμφάνισε τζίρο €4,34 εκατ. από €4,26 εκατ. το 2020, μικτό κέρδος €1,577 εκατ. και κέρδη προ φόρων €47,35 χιλ., ενώ το Carpo Γλυφάδας έκλεισε την περυσινή χρονιά με κύκλό εργασιών της τάξης των €1,62 εκατ. (+6,6% από το 2020), μικτό κέρδος €668,4 χιλ. (+5%) και καθαρή κερδοφορία €58,3 χιλ.

Για τη φετινή χρήση η διοίκηση της αλυσίδας carpo αναμένει περαιτέρω βελτίωση των μεγεθών της, λόγω της ύφεσης της υγειονομικής κρίσης, της σημαντικής ανόδου της τουριστικής κίνησης στη χώρα μας και της πλήρους απελευθέρωσης στις αεροπορικές μεταφορές. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ