Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα deals του 1 δισ. ευρώ - Οι συμφωνίες που ξεχώρισαν το 2022 σε ενέργεια, τρόφιμα και τουρισμό

Πηγή: PIxabay

Ούτε και το 2022 έλειψαν τα σημαντικά deals από το εγχώριο επιχειρείν. Ασφαλώς κυριάρχησαν οι συμφωνίες JP Morgan-Viva Wallet, GIC-Sani/Ikos και Motor Oil-Ελλάκτωρ, ενώ στον ασφαλιστικό κλάδο, μετά την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από τη CVC Capital η οποία πήρε τις τελικές εγκρίσεις στις αρχές του 2022, ολοκληρώθηκαν πέρυσι δύο ακόμα σημαντικά deals: Allianz-Ευρωπαϊκή Πίστη και NN Hellas-Metlife.

Παράλληλα, αρκετές εξαγορές-συγχωνεύσεις πραγματοποιήθηκαν στους κλάδους τροφίμων-ποτών και ενέργειας.

Πιο αναλυτικά, στα τέλη του 2022 ολοκληρώθηκε το mega deal του $1 δισ. μεταξύ JP Morgan-Viva Wallet με το αμερικανικό fund να αποκτά το 48,5% της εταιρείας που ίδρυσαν ο Χάρης Καρώνης με τον Μάκη Αντύπα.

Μέσα στον Δεκέμβριο ολοκληρώθηκε και η μεταβίβαση του κλάδου ΑΠΕ της Ελλάκτωρ προς την Motor Oil, άλλο ένα super deal που κινήθηκε στα επίπεδα του 1 δισ. Ευρώ, καθιστώντας τον όμιλο που ελέγχεται από την οικογένεια Βαρβινογιάννη έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ΑΠΕ με ισχύ που αγγίζει το 1GB και με χαρτοφυλάκιο δυναμικότητας 2,3 GB σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

►Διαβάστε επίσης: PwC: Επιβραδύνθηκαν οι εξαγορές και συγχωνεύσεις παγκοσμίως το πρώτο εξάμηνο του 2022

Νωρίτερα, το κατακαλόκαιρο, η GIC έγινε βασικός μέτοχος του ξενοδοχειακού ομίλου Sani/Ikos όπου κορυφαίες θέσεις στο management team κατέχουν ο Ανδρέας Ανδρεάδης και ο Mathieu Guillemin. Εκτιμάται ότι το επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης (GIC), διέθεσε σε μετρητά και δάνεια πάνω από 1,15 δισ. ευρώ. Η νέα στρατηγική συμμαχία με την GIC θα ενισχύσει περαιτέρω τους απαιτούμενους πόρους για την υλοποίηση του φιλόδοξου 5ετούς επενδυτικού πλάνου του Ομίλου Sani/Ikos, ύψους άνω των €900 εκατ.

Τα υπόλοιπα deals

Ξετυλίγοντας το “κουβάρι” των υπόλοιπων deals που σημάδεψαν πέρυσι το επιχειρείν, η χρονιά έκλεισε με την πώληση της δραστηριότητας λιανικής «The Athlete’s Foot» στην Ελλάδα, από τον όμιλο Fourlis προς την τουρκική Arklyz Group έναντι τιμήματος περίπου 4 εκατ. Ευρώ.

Λίγο νωρίτερα, η Fujitsu General απέκτησε το 51% της FG South East Europe SA, η οποία ελεγχόταν από τον όμιλο Φειδάκη.

Στον ενεργειακό κλάδο ανακοινώθηκε μία ακόμη σημαντική συμφωνία. Πιο συγκεκριμένα η ΔΕΗ εξαγόρασε το 51% της εταιρείας «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» στην οποία συμμετέχουν επίσης η ΔΕΠΑ Εμπορίας με 29% και η Damco Energy (του ομίλου Κοπελούζου) με 20%. Η εταιρεία αυτή σχεδιάζει την κατασκευή και εκμετάλλευση νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, στην Αλεξανδρούπολη.

Το Νοέμβριο η ΑΒΑΞ αποεπένδυσε από την Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, έναντι συνολικού τιμήματος της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή περιλαμβάνει την μεταβίβαση ποσοστού 20,53% στην ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ και 21,55% στην ΓΕΦΥΡΑ Λειτουργία ΑΕ προς τους υπόλοιπους μετόχους των εν λόγω εταιρειών (Vinci Concessions SAS και Ακτωρ Παραχωρήσεις).

Επίσης τον ίδιο μήνα ολοκληρώθηκε η πλήρης εξαγορά της Byte Computer από την Ideal Holdings (υπό τη διοίκηση του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου) αντί περίπου 60 εκατ. Ευρώ.

►Διαβάστε επίσης: ΕΛΑΪΣ - Unilever: Ανεπηρέαστη από πανδημία και πόλεμο – Τα deals με Μινέρβα και CVC

Τον Οκτώβριο η Autohellas ολοκλήρωσε την εξαγορά του 85,60% (συνολικά του 90% συμπεριλαμβανομένων 4.4% ιδίων μέτοχων) της πορτογαλικής "HR Aluguer de Automóveis S.A.", η οποία αποτελεί (από το 1998) το δικαιοδόχο (franchisee) της Hertz International στην Πορτογαλία.

Η προσθήκη της διπλασιάζει το κύκλο εργασιών του Ομίλου Autohellas στο εξωτερικό από ενοικίαση αυτοκινήτων, συγκριτικά με το σύνολο της δραστηριότητας σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο, Σερβία, Μαυροβούνιο και Κροατία, που δραστηριοποιείται ήδη από τα προηγούμενα χρόνια.

Είχε προηγηθεί η υπογραφή προσυμφώνου αγοράς από τη ΔΕΛΤΑ (του ομίλου Vivartia) για το 70% της Κουρέλλας , μιας σύγχρονης τυροκομικής μονάδας στα Γρεβενά, με 90% εξαγωγική δραστηριότητα. Η γκάμα της αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από βιολογικά & φυτικά (plant based) προϊόντα, διακρίνεται δε για την καινοτομία και την εξωστρέφειά της ενώ τα προϊόντα της εταιρείας εξάγονται σε αρκετές χώρες στο εξωτερικό (Ευρώπη, Αραβικές χώρες, Αμερική).

Τον Σεπτέμβριο ολοκληρώθηκε και τυπικά η εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης από τον γερμανικό κολοσσό Allianz. Και στον τομέα της ψυχαγωγίας πραγματοποιήθηκε ένα σημαντικό deal το οποίο αφορούσε την εξαγορά της Village Roadshow Ελλάς από τον όμιλο Antenna, επεκτείνοντας την επιχειρηματική του δραστηριότητα, επενδύοντας και στη μεγάλη οθόνη.

Ακόμη, τον ίδιο μήνα συμφωνήθηκε η πώληση από τον όμιλο Vivartia, της θυγατρικής της Δέλτα Τροφίμων στη Βουλγαρία, United Milk προς τον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία (της οικογένειας Σαράντη).

Πηγή: Vivartia
Πηγή: Vivartia

Τα καλοκαιρινά deals

Στο τέλος καλοκαιριού, τον Αύγουστο, η Παπουτσάνης ανακοίνωσε την εξαγορά της Σαπωνοποιίας «Αρκάδι». Με την κίνηση αυτή, η εταιρεία εισέρχεται στις αγορές φροντίδας ρούχων και καθαριστικών γενικής χρήσεως, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο και την παρουσία της στην ελληνική αγορά.

Τον ίδιο μήνα, η Motor Oil εξαγόρασε την ΕΛΙΝ ΒΕΡΝΤ έναντι 15,4 εκατ. ευρώ , μια εταιρεία που διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής βιοντήζελ που ευρίσκεται στη Β’ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου. Επιπλέον, διαθέτει δική της εταιρεία συλλογής αποβλήτων βρώσιμων ελαίων (ΠΡΑΣΙΝΟ ΛΑΔΙ ΑΕΒΕ) η οποία κατέχει σήμερα το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στον κλάδο.

Ούτε από αυτόν τον μήνα “απουσίαζε” ο κλάδος των τροφίμων-ποτών σε επίπεδο deals, καθώς εξαγοράστηκε το 49% της κυπριακής «Κουρούσιης» από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία με δικαίωμα διοίκησης και πρόβλεψη για την εξαγορά των υπολοίπων μετοχών σε δεύτερο χρόνο. Αποτελεί συνέχεια της επιτυχημένης εμπορικής δραστηριότητας της εταιρείας της οικογένειας Σαράντι στην αγορά της Κύπρου  αλλά και της έναρξης της κατασκευής του νέου υπερσύγχρονου εργοστασίου Χαλουμιού στην Λευκωσία.

Είχε προηγηθεί η εξαγορά της Τhree Cents από την Coca-Cola HBC (μέσω της θυγατρικής της, CC Beverages Holdings II BV) αντί 45 εκατ. Ευρώ. Η Three Cents είναι εταιρεία εμπορίας και προώθησης των υψηλής ποιότητας («super-premium») ανθρακούχων αναψυκτικών, τα οποία προορίζονται για ανάμιξη με αλκοόλ για τη δημιουργία cocktails και long drinks («mixers & tonics). Τα προϊόντα παράγονται στην Ελλάδα και διανέμονται σε περισσότερες από 36 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Στις αρχές Αυγούστου είχε ανακοινωθεί επίσης η εξαγορά του εκπτωτικού χωριού McArthurGlen από την Lamda Development αντί τιμήματος 40 εκατ. Ευρώ, περιλαμβανομένης της αποπληρωμής προϋφιστάμενων δανείων που είχαν χορηγηθεί από τους προηγούμενους εταίρους της εταιρείας. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Lamda, η συγκεκριμένη εξαγορά ενισχύει περαιτέρω την ηγετική της θέση στο Retail.

MCARTHURGLEN

Ακόμη, η Λάμψα πούλησε το ξενοδοχείο της Sheraton Rhodes Resort στο Ισπανικό επενδυτικό fund Azora έναντι 43,8 εκατ. Ευρώ. Σύμφωνα με την εταιρεία, η πώληση αυτή αποτελεί στρατηγική της κίνηση, η οποία σκοπεύει στην επικέντρωση της σε κεντρικά ξενοδοχεία πόλεων και την ενίσχυση της θέσης της τόσο επιχειρηματικά όσο και κεφαλαιακά.

Ο μήνας είχε ξεκινήσει με την απόκτηση ποσοστού 20% της Aqua Carpatica από την PepsiCo. Η συμφωνία περιλάμβανε το δικαίωμα διανομής του AQUA Carpatica σε Ρουμανία και Πολωνία και τη δυνατότητα επέκτασης του και σε άλλες αγορές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

►Διαβάστε επίσης: METRO ΑΕΒΕ: Αναμένει ανάπτυξη 6% το 2022 - Παραμένει στο παιχνίδι των deals

Τον Ιούλιο η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ανακοίνωσε ότι ήρθε σε συμφωνία με την ΑΒΑΞ για την εξαγορά του 55% των μετοχών της Volterra K-R και της Volterra ΛΥΚΟΒΟΥΝΙ, οι οποίες κατέχουν εν λειτουργία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 69,7MW στην Αιτωλοακαρνανία και τη Βοιωτία.

Επίσης, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εξαγόρασε το 100% της Ηλιοφάνεια η οποία κατέχει ένα εν λειτουργία φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 2,7 ΜW στη Βοιωτία, καθώς και τις εταιρείες Volterra ΔΟΥΚΑΣ και Volterra ΚΟΥΚΟΥΛΙ που έχουν στην κατοχή τους αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 39,5ΜW. Η  συναλλαγή αντιστοιχεί σε Αξία Επιχείρησης ύψους €133 εκατ.

Είχε προηγηθεί η συγχώνευση της εταιρείας Ημιθέα (Περρίκος Ντύναν) με την Euromedica (με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη), με την Τράπεζα Πειραιώς να παραμένει μετά τη συγχώνευση μέτοχος πλειοψηφίας, ενώ η Farallon θα είναι μέτοχος μειοψηφίας έχοντας πάνω της τη διοίκηση του νέου σχήματος, την οποία θα αναλάβει το management της Euromedica.

Ακόμη, η θυγατρική εταιρεία της Attica Group, «Attica Blue Hospitality», απέκτησε το ξενοδοχείο Tinos Beach, στη θέση Κιόνια Τήνου, έναντι συνολικού τιμήματος 6,5 εκατ. ευρώ. Στόχος η διεύρυνση της παρουσίας στον τουριστικό κλάδο μέσω της παροχής μεγαλύτερου εύρους υπηρεσιών και προϊόντων.

Στον ενεργειακό κλάδο, η Nrg εξαγόρασε το 60% της εταιρείας Automotive Solutions, που αποτελεί σημαντικό παίκτη στον τομέα της ηλετροκίνησης. Με την εξαγορά αυτή, η NRG εδραιώνει τη θέση της ως πρωτοπόρος εταιρεία ενέργειας στο χώρο του e-mobility και της βιώσιμης μικροκινητικότητας.

Στον κλάδο της τεχνολογίας η SoftOne Technologies εξαγόρασε την Impact. Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, με τη συμφωνία αυτή, οι δύο κορυφαίες ελληνικές εταιρείες δημιουργούν το μεγαλύτερο πάροχο υπηρεσιών ηλεκτρονικής τιμολόγησης και EDI στην ελληνική αγορά και ταυτόχρονα τη μόνη ολοκληρωμένη πλατφόρμα διασύνδεσης των εταιρειών με λύσεις B2B supply chain.

Ο όμιλος της Sunlight προχώρησε στην εξαγορά του 51% της A. Müller GmbH. Η συμφωνία αυτή ενισχύει περαιτέρω το δίκτυο πωλήσεων και υπηρεσιών της Sunlight Group, με στόχο να προσφέρει την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση στις ευρωπαϊκές αγορές – ειδικά σε ό,τι αφορά στα προϊόντα ιόντων λιθίου.

Τον ίδιο μήνα ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 74,99% της Coleus Packaging από την Ideal Holdings. Η Coleus διαθέτει παραγωγικές εγκαταστάσεις στη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής και προμηθεύει μεταλλικά πώματα σε ζυθοποιίες και εταιρείες ποτών και αναψυκτικών στην Υποσαχάρια Αφρική (με πελάτες όπως AB InBev Group, Heineken, Distell, Diageo και Coca Cola).

Ο Ιούλιος είχε ξεκινήσει με την πώληση του 50% του τηλεοπτικού σταθμού Alpha από την Motor Oil έναντι 41 εκατ. ευρώ. Αγοραστής της Alpha Δορυφορική Τηλεόραση η Primos Media, θυγατρική επενδυτικής εταιρείας, με έδρα στο Λουξεμβούργο.

►Διαβάστε επίσης: Daily taste: «Μυρίζει» deal μετά τη μετατροπή της σε Α.Ε. – Τι έδειξε η έκθεση αποτίμησης

Η Άνοιξη έδειξε το δρόμο

Στις αρχές Μαΐου είχε ανακοινωθεί η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της ΕΤΕΜ, θυγατρικής της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και της COSMOS Aluminium, η οποία ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2022.

Επίσης, η Sunlight εξαγόρασε την PBM S.R.L., η οποία εξυπηρετεί την παγκόσμια αγορά των σημαντικότερων παρόχων λύσεων αποθήκευσης ενέργειας και αρχικών κατασκευαστών εξοπλισμού (OEMs) με ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο ποιοτικών προϊόντων που περιλαμβάνει φορτιστές μπαταριών για περονοφόρα, καθώς και φορτιστές και εκφορτιστές βιομηχανικών μπαταριών.

Τον Μάρτιο οριστικοποιήθηκε η απόκτηση του 45% των μετοχών της ΙΟΝ από τον γνωστό επιχειρηματία, Σπύρο Θεοδωρόπουλο, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της ιστορικής σοκολατοβιομηχανίας. Τον αμέσως προηγούμενο μήνα ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ είχε αποκτήσει τον έλεγχο των εταιρειών Έδεσμα και Αμβροσία, αλλά και της Ελληνικοί Χυμοί ΑΕΒΕ (μαζί με την ΕOS Capital Partners του Απόστολου Ταμβακάκη).

Στο πρώτο δίμηνο ολοκληρώθηκαν δύο ακόμη σημαντικά deals στον εγχώριο ασφαλιστικό κλάδο. Η Allianz προχώρησε στην εξαγορά των ποσοστών που κατέχουν στην εισηγμένη οι Χρ. Γεωργακόπουλος (27,03%), Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και  Ανάπτυξης – EBRD (15%), Ευδοκία Κωνσταντινίδη (9%) και Σταύρος Λεκκάκος (5,4%).

Ακόμη ολοκληρώθηκε η διαδικασία απόκτησης από τον Όμιλο NN των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Metlife στην Ελλάδα, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση της NN στην ελληνική αγορά.

Τέλος στον τομέα του real estate, η Τράπεζα Πειραιώς κατέληξε σε συμφωνία με την WRED, συνδεδεμένη εταιρεία της Varde Partners, για την απόκτηση του ποσοστού της WRED (52% περίπου) που κατείχε στην Trastor αντί €98 εκατ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ