Νέα
  • ΓΔ: 1442.77 -0.59%
  • Τζίρος: 33,64 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΛΑΪΣ - Unilever: Ανεπηρέαστη από πανδημία και πόλεμο – Τα deals με Μινέρβα και CVC

Ασήμαντη είναι η επίπτωση της πανδημίας στα αποτελέσματα της Ελαΐς - Unilever Hellas, ενώ και η τρέχουσα εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία δεν εκτιμάται ότι επηρέασε σημαντικά τις δραστηριότητες της εταιρείας για το 2022, καθώς δεν έχει ιδιαίτερη έκθεση στις αγορές των εμπλεκόμενων χωρών.

Αυτό επισημαίνεται μεταξύ άλλων στις τελευταίες χρηματοοικονομικές καταστάσεις, όπου ακόμη τονίζεται πως η διοίκηση της εταιρείας παρακολουθεί την επίδραση από τις αυξανόμενες τιμές των εμπορευμάτων και το αυξημένο κόστος πρώτων υλών/ενέργειας, ωστόσο η επίδραση αυτών δεν θεωρείται σημαντική επί του παρόντος.

Διαβάστε και: Venetiko Holdings: Το στρατηγικό πλάνο της CVC – Οι κρίσιμες αγοραπωλησίες και τα σχέδια για το 2023

Που οφείλεται η μεγάλη άνοδος της κερδοφορίας

Σχετικά με το 2021, η χρονιά έκλεισε με ελαφριά αύξηση του τζίρου, της τάξης του 6,35%, στα €352,65 εκατ. ενώ ακόμη υψηλότερη ήταν η άνοδος για την κερδοφορία. Τα προ φόρων κέρδη ενισχύθηκαν κατά 176%, ενώ τα καθαρά σε ποσοστό 72% (στα €20,8 εκατ.).

Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι στα προ φόρων αποτελέσματα (τα οποία διαμορφώθηκαν σε €36,5 εκατ.) περιλαμβάνεται ποσό €21,8 εκατ. ως συνολικά θετικό αποτέλεσμα των συναλλαγών του 2021 που αφορούσαν την πώληση τοπικά των σημάτων τοματικών προϊόντων Pummarο & Πελαργός στην Μινέρβα, καθώς και την πώληση από τον όμιλο Unilever της παγκόσμιας επιχειρηματικής δραστηριότητας των προϊόντων τσαγιού «Ekaterra» στο CVC Capital Partners Fund κατά το μέρος και στο βαθμό που αυτή αφορούσε στην Ελλάδα, σε συνάρτηση με την κατ’ αντιστοιχία μείωση της υπεραξίας της εταιρεία ως προς τα προϊόντα των ως άνω κλάδων.

Ειδικά όσον αφορά την τελευταία κίνηση, στην οικονομική έκθεση σημειώνεται πως ενόψει της ολοκλήρωσης της μεταβατικής περιόδου και της υποστήριξης που παρέχει η Unilever παγκοσμίως μέχρι η CVC να μπορεί να λειτουργήσει πλήρως και αυτόνομα την αποκτηθείσα δραστηριότητα «Ekaterra», για την Ελλάδα συνεχίζεται η διανομή των προϊόντων τσαγιού από την Ελαΐς - Unilever Hellas με τα σημερινά δεδομένα και για τους πρώτους μήνες του 2023.

Διαβάστε και: Σούπερ μάρκετ: Oι ανατιμήσεις «χάρισαν» ανάπτυξη 6,7% το 2022 παρά τα... άδεια καλάθια

Αποπληρωμή δανείων

Σημειώνεται ακόμη ότι το 2021 η Ελαΐς - Unilever Hellas προχώρησε στην πλήρη αποπληρωμή των δανειακών της υποχρεώσεων προς τις συνδεδεμένες εταιρείες Unilever Finance International ποσού €20 εκατ. και Unilever Logistics ποσού €1,4 εκατ.

Παράλληλα, στην οικονομική έκθεση σημειώνεται πως, έχει προταθεί η διανομή μερισμάτων ποσού €19, 5 εκατ. από τα κέρδη του 2021, ενώ τα τρέχοντα χρηματικά διαθέσιμα υπερβαίνουν τα €90 εκατ.

Το νέο μοντέλο λειτουργίας

Αναφέρεται δε ότι από την 1/1/2022 έγινε αλλαγή στο μοντέλο λειτουργίας της εταιρείας σε πλήρη εναρμόνιση με το επιχειρησιακό μοντέλο λειτουργίας του ομίλου Unilever στην Ευρώπη, και πλέον πωλεί απευθείας στους πελάτες της τα αγοραζόμενα εμπορεύματα, τα οποία προμηθεύεται αποκλειστικά από συνδεδεμένες της εταιρείες, χωρίς να διατηρεί η ίδια αποθέματα εμπορευμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό και λόγω μετάβασης στο νέο μοντέλο λειτουργίας μεταβίβασε την 31/12/2021 το σύνολο των αποθεμάτων ετοίμων, στην συνδεδεμένη εταιρεία Unilever Europe BV η οποία είναι η κύρια εταιρεία εφοδιαστικής αλυσίδας του ομίλου στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα τα αποθέματα λήξης της χρήσης 2021 να εμφανίζονται με μηδενικό υπόλοιπο.

Διαβάστε και: Lavipharm: Στόχος ο υπερδιπλασιασμός τζίρου μέχρι το 2026 - Σε ποια προϊόντα ποντάρει

Προφίλ

Η Ελαΐς - Unilever Hellas διαθέτει ένα οικόπεδο στο Νέο Φάληρο (Κανελλοπούλου 32), συνολικής έκτασης 1.046,79 τ.μ. και ένα οικόπεδο 835 τ.μ. το οποίο βρίσκεται στον οικισμό Περάνθης Άρτας (εκεί υφίσταται μία αποθήκη επιφανείας 15,65 τ.μ.)

H εταιρεία διατηρεί επίσης δύο υποκαταστήματα στον Αγ. Ι Ρέντη (Πρ. Δανιήλ 19 & Λεγάκη 22).

Η Unilever διαθέτει δυο ακόμη εταιρείες στην ελληνική αγορά: την Unilever Knorr και την Unilever Logistics.

Η Unilever Knorr (πρώην Lipoma) είναι η εταιρεία που έχει απορροφήσει τον κλάδο δραστηριοτήτων παραγωγής και εμπορίας απορρυπαντικών, καλλυντικών και τροφίμων της παλαιότερης Unilever Knorr ABEE που αφορά στο εργοστάσιο του Ρέντη.

Ο κύκλος εργασιών της το 2021 προήλθε σχεδόν στο σύνολο του από τις απορροφηθείσες δραστηριότητες του εργοστασίου Ρέντη και ανήλθε σε €35,5 εκατ., με τα καθαρά προ φόρων κέρδη να διαμορφώνονται σε €1,6 εκατ. Ο τζίρος της Unilever Logistics ανήλθε το 2021 σε €7,58 εκατ. ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα €1,47 εκατ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ